Társoldalunk:

Szaúd-Arábia

2006.04.04. 17:02

Forrás: [origo] Szaúd-Arábia
Forrás: [origo] Al-Dzsaber

A Közel-Kelet legnagyobb területű országa az Arab-félszigeten, a Perzsa (Arab)-öböl és a Vörös-tenger között fekszik. Az ország mai területén már sok ezer évvel ezelőtt éltek nomád szemita törzsek. A területet több nép is megkísérelte meghódítani, de még az asszírokat és a rómaiakat is megállította az áthatolhatatlan sivatag.

A 7. századtól az arab világbirodalom része lett. A 16. században az Arab-öböl és a Vörös-tenger partvidéke török uralom alá került, de a félsziget belsejének nomád arab törzseit a hódítók sem tudtál leigázni. A 19. század végén a vallás megújítását hirdető Szaúd-család a jelenlegi Szaúd-Arábia nagy részét fennhatósága alá vonta, birodalma azonban nem volt hosszú életű.

A Kuvaitba menekült Szaúdok a 20. század elején megkezdték a harcot a terület visszaszerzéséért. Területén 1920-ban alapították a vahabiták államát, a Nedzs Szultánságot, majd 1926-ban létrehozták a Hidzsáz Királyságot is, amelyeket egyesítettek, így jött létre 1932-ben a Szaúd-arábiai Királyság. Az országban található a föld kőolajkészletének 25 százaléka. A 2,1 millió km2 területű Szaúd-Arábiában 22 millió ember él, fővárosa Rijád.

Szaúd-Arábiában sem ment gyorsan a labdarúgás térhódítása, az új játék népszerűsége ugyan gyorsan nőtt, de mindezt szervezet keretek között, bajnokság formájában először csak 1975-ban élvezhették a futballszerető szaúdiak. Az első bajnokság végén az Al-Nasr együttese ünnepelhetett. A kupaküzdelmek jóval nagyobb múltra tekintenek vissza, hiszen a Kings Cupért már 1956-ban versengtek a klubok, de ugyanabban az évben írták ki az első Crown Prince Cupot is.

Szövetség neve:

Saudi Arabian Football Federation (SAFF)

Alapítási éve:

1959

FIFA-tagság kelte:

1959

Címe:

Al-Mather Quarter, Prince Faisal Bin Fahad Street, P. O. Box 5844, 11432 Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia

Telefonszáma:

00-966-1-4822240

Telefaxszáma:

00-966-1-4821215

Internetcíme:

www.saff.com.sa

E-mailcíme:

info@saff.com.sa

Elnök:

Prince Sultan bin Fahad Bin Abdulaziz

Alelnök:

Prince Nawaf Bin Faisal Bin Abdulaziz

Főtitkár:

Faisal al-Abdulhad

Szövetségi kapitány:

Paqueta

A válogatott szerelése:

fehér mez, zöld nadrág, fehér sportszár

A hetvenes-nyolcvanas években elég kiegyensúlyozott volt a bajnokság, az első hét elsőségen négy klub osztozott, tripláznia először csak 1993-ban sikerült az Al-Shababnak. Ugyanezt a bravúrt azóta csak az Al-Ittihad tudta megismételni, a dzsiddai egyesület 2001-ben nyert szériában harmadszor. A két legnépesebb város, Rijád és Dzsidda a szaúdi labdarúgás fellegvárai, az ország legeredményesebb klubjai közül rijádi az Al-Hilal (tízszeres bajnok), az Al-Nasr (hat elsőség) és az Al-Shabab (négy), míg dzsiddai az Al-Ittihad (hat) és az Al-Ahli (két aranyérem).

A kupagyőztesek között is ezek a klubnevek fordulnak elő leggyakrabban, a Kings Cup történetében a tízszeres győztes Al-Ahli a legeredményesebb, míg a Crown Prince Cup legtöbbször az Al-Ittihad zsákmánya lett, az egyesület hétszer állíthatta vitrinjébe a trófeát. Jól szerepelnek a szaúdi egyesületek az országhatárokon kívül is, az ázsiai Bajnokcsapatok-kupájában már négy elsőséget szereztek (az Al-Hilal és az Al-Ittihad testvériesen osztozik a győzelmeken), a kupagyőztesek seregszemléjén hatszor, míg a Szuperkupában háromszor nyert az ország reprezentánsa.

A szaúdi válogatott először 1951-ben lépett pályára, amikor az Al-Wahda és az Al-Ahly játékosaiból összeállított csapat az egyiptomi egészségügyi minisztérium (!) együttesével mérkőzött Dzsiddában. Az első hivatalos mérkőzésre az 1957-es Pánarab Játékokon került sor, Libanonban a házigazdákkal 1-1-et játszottak a szaúdiak.

A válogatott az 1970-es évekig még nagyon kevés mérkőzést játszott, igazából csak utána kapcsolódott be a kontinentális futball vérkeringésébe. A válogatott legsikeresebb időszaka a nyolcvanas-kilencvenes évekre tehető, amikor 1984-ben, 1988-ban és 1996-ban is Ázsia-kupát nyert a nemzeti tizenegy, 1992-ben pedig egészen döntőig jutott, ahol Japántól szenvedett vereséget.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK