Társoldalunk:

Lengyelország

2006.04.12. 7:09

A Pawel Janas által irányított lengyel válogatott a hatodik csoportba került a selejtezők sorsolásakor, ellenfelei Ausztria, Azerbajdzsán, valamint három brit ország, Anglia, Észak-Írország és Wales legjobbjai voltak. Az abszolút favoritnak természetesen David Beckhamék számítottak, a második helyre azonban több válogatott is pályázott. A legnagyobb esélyt előzetesen az osztrákoknak adták a szakértők, akik persze siettek kijelenteni, hogy a lengyeleket és a walesieket sem szabad leírni.

Jerzy Dudekék rögtön idegenben kezdtek, de Észak-Írország válogatottja, akárcsak később Varsóban, nem tudott pontot rabolni esélyesebb ellenfelétől. A némi meglepetésre gyengélkedő walesiek is hasonlóan jártak, Ryan Giggsék mindkét mérkőzésükön alulmaradtak a remekül összekovácsolódott polák válogatottal szemben.

Nem árulunk zsákbamacskát, Lengyelország nemzeti csapata az azerieket és az osztrákokat is oda-vissza elpáholta, egyedül Anglia fogott ki a selejtezők során végig egyenletesen jó színvonalon futballozó, rendkívül masszív gárdán.

Folyamatában vizsgálva az eseményeket, az északírek elleni belfasti diadal után rögtön az angolok elleni 2-1-es, szoros vereség következett Varsóban. A mérkőzésre a szakmai stáb, Janasszal az élen legalább egy pontot tervezett be, és néhány játékos bizony ki is került a keretből a kudarc után - bár a "száműzöttek" közül az utolsó selejtezőmérkőzésen, éppen Anglia ellen Mariusz Lewandowski és Michal Zewlakow is visszatért a csapatba.

Ezután egy igazán rendkívüli, hét mérkőzéses győzelmi sorozat következett, Ausztriát Bécsben, a walesi nemzeti tizenegyet Cardiffban tanították móresre a fehér-pirosak, majd, immár hazai pályán, 8-0-ra gázolták el a jobb sorsra érdemes azerieket. A selejtezősorozat feléhez érve a csoport élén Anglia állt 13 ponttal, a britek mögött egy egységgel lemaradva a második helyen tanyázott Lengyelország válogatottja.

A hatodik fordulóban az észak-írek látogattak Varsóba, és meglepően kemény ellenfélnek bizonyultak, hiszen Maciej Zurawski csak öt perccel a rendes játékidő vége előtt tudta bevenni a vendégek kapuját. Figyelemre méltó, és a leendő vb-ellenfelek számára is hasznos információ, hogy a lengyelek számos gólt (gyakran sorsdöntő találatokat) szereztek a mérkőzések utolsó negyedórájában.

A gólszerzésben leginkább a két kiváló csatár, Zurawski és Tomasz Frankowski jeleskedett, akik egyaránt hét-hét gólig jutottak, bár csak egyetlen olyan mérkőzés akadt, amikor egymás mellett játszották végig a 90 percet (pontosan a hatodik körben). Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy Janas az első két fordulóban még mellőzte a támadót, de az osztrákok elleni idegenbeli összecsapásra behívta, majd be is cserélte (négy év után lépett újra pályára a nemzeti csapatban), és Frankowski egyből góllal hálálta meg a mester bizalmát. Eztán komoly vetélytársakra lelt Euzebiusz Smolarek és Grzegorz Rasiak személyében a posztján, de a kevesebb lehetőséggel a számok tanúsága szerint is kiválóan tudott élni.

A biztos második hely megszerzéséről az Ausztria elleni, Katowicében lejátszott összecsapás volt hivatott dönteni a nyolcadik fordulóban, és a hazaiak 3-2-es győzelmükkel már fél lábbal a világbajnokságon érezhették magukat, hiszen a következő körben egy esetleges Wales elleni győzelemmel nagy eséllyel pályázhattak a két legjobb csoportmásodik számára fenntartott automatikus kvalifikáció egyikére.

Nem maradt el várt diadal (még ha csak egy Zurawski által értékesített tizenegyes hozta is meg), sőt, Janas válogatottja arra is esélyt kapott, hogy csoportelsőként végezzen, köszönhetően az angolok Belfastban elszenvedett váratlan vereségének.

Ehhez "csak" ki kellett volna húzni egy döntetlennel az Old Traffordon, ami még a félidő végén sem tűnt lehetetlennek, hiszen 1-1 állt a manchesteri stadion eredményjelzőjén (a vendégek részéről Frankowski volt eredményes). Hogy végül mégis az angol válogatott lett a csoportgyőztes, arról Frank Lampard tett a hajrában, de a lengyelek így is emelt fővel hagyták el a szigetországot, hiszen mindkét válogatott automatikusan kijutott a németországi világbajnokságra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK