Társoldalunk:

Svédország

2006.05.02. 10:34

A skandinávok a magyar válogatottal egy csoportba nyertek besorolást a vb-selejtezők során, így a mieink is testközelből figyelhették meg végzetes hatékonyságukat. Rajtuk kívül Málta, Izland és a két fő rivális, Bulgária és Horvátország válogatottja kapott helyet a nyolcadik csoportban.

Málta és Izland legyőzése természetesen semmiféle gondot nem jelentett Lars Lagerbäck csapatának, és ami még szomorúbb, a magyar válogatott sem tudott pontot rabolni a háromkoronásoktól - bár Budapesten meglehetősen közel álltunk a pontszerzéshez. A gólszerző fővárosunkban is az a Zlatan Ibrahimovic volt, aki végül nyolc találatával a házi góllövőlista élén végzett.

A két közvetlen riválisként kezelt válogatott, Horvátország és Bulgária együttese közül utóbbi már féltávnál jelentős hátrányban volt az éllovasokhoz képest, a Hriszto Sztoicskov által irányított bolgárok csalódást okoztak (a sárga-kékek mindkétszer 3-0-ra győztek Dimitar Berbatovék ellen). Így az elsőségért és az ezzel együtt járó automatikus világbajnoki kvalifikációért a horvátokkal küzdött a svéd csapat. Az első rangadóra meglehetősen korán, már a második fordulóban sor került, mégpedig Göteborgban, ahol déli szomszédaink nagy meglepetésre Darijo Srna találatával legyőzték a hazaiakat, és ezzel rögtön lépéselőnybe kerültek.

Mivel Zlatko Kranjcar együttese is botlott néhányszor (a nyolcadik körben a máltaiak elleni döntetlen mindenképpen ebbe a kategóriába sorolandó), a csoportelsőség eldöntésére egészen az utolsó előtti fordulóig kellett várni, amikor is Fredrik Ljungbergék Zágrábba látogattak. Lagerbäck gárdája a horvát fővárosban azzal a tudattal lépett pályára, hogy már egy döntetlennel is biztosíthatja világbajnoki részvételét, de a skandinávok számítását megint áthúzták - a hazaiak győztes gólját pedig az a Srna szerezte (ezúttal tizenegyesből), aki Svédországban is a háromkoronások vesztét okozta.

Az utolsó körben egyik gárda sem hibázott, így az élen pontazonosság alakult ki, az egymás elleni eredmény azonban természetesen a horvátoknak kedvezett, így ők jutottak ki csoportelsőként a világbajnokságra. Mindez azonban a svédeket valószínűleg a legkevésbé sem zavarta, hiszen a megszerzett 24 pont elég volt ahhoz, hogy Lengyelországgal együtt - legjobb csoportmásodikként - megszerezzék az automatikus kvalifikációs helyet.

Lagerbäck egyébként meglehetősen állandó kerettel abszolválta a sorozatot, a Henrik Larsson és Ibrahimovic alkotta támadókettős csak sérülés vagy eltiltás esetén bomlott fel, de a középpályán és a védelemben is nagyjából ugyanazok a játékosok szerepeltek a tíz mérkőzésen (a kapusposztról nem is beszélve, hiszen minden meccsen Andreas Isaksson kezdett).

Kijelenthető tehát, hogy a skandinávoknak egy nagyon stabil, egyenletes teljesítményre képes csapatuk van, ami jó jel egy világbajnokság előtt. Az azonban mégiscsak aggasztó lehet, hogy a szintén vb-szereplő Horvátország ellen ez a gárda nem volt képes a pontszerzésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK