Csehország

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az ország Csehország elnevezés alatt először szerepel a világbajnokságon, de a csehszlovák nemzeti tizenegy már letette a névjegyét a sportág legrangosabb viadalán. Rögtön első nekifutásra egészen a döntőig jutott az együttes: az 1934-es világbajnokságon az akkoriban a világ egyik legjobb kapusának számító Frantisek Planicka vezérletével a csehszlovákok először Romániát verték ki, majd a svájciak ellen diadalmaskodtak, az elődöntőben pedig Németország ellen nyertek. A fináléban az olasz válogatott volt az ellenfél, és a csehszlovákoknak a második félidő közepén sikerült megszerezniük a vezetést Antonin Puc révén. A taljánok kilenc perccel a lefújás előtt egyenlítettek, és a hosszabbítás során a győzelmet is sikerült megszerezniük, de a csehszlovák együttes büszke lehetett teljesítményére.

1934. június 10.
Olaszország - Csehszlovákia 2-1 (0-0, 1-1, 2-1)
Róma, PNF-stadion, 45 000 néző
v.: Eklind (svéd)
Olaszország: Combi - Monzeglio, Allemandi - Ferraris IV, Monti, Bertolini - Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi
Szövetségi kapitány: Pozzo
Csehszlovákia: Plánicka - Zenisek, Ctyroky - Kostálek, Cambal, Krcil - Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedly, Puc
Szövetségi kapitány: Petru
gól: Orsi (81.), Schiavio (95.), illetve Puc (71.).

Szövetség neve:

Ceskomoravsky Fotbalovy Svaz (CMFS).

Alapítási éve:

1901.

FIFA-tagság kelte:

1907 (1994).

Címe:

Diskarska 100, P. O. Box 11, 16 017 Praha 6, Czech Republic.

Telefonszáma:

00-420-2-33029111.

Telefaxszáma:

00-420-2-33353107.

Internetcíme:

www.fotbal.cz

E-mailcíme:

[email protected]

Elnök:

Pavel Mokry.

Alelnök:

Vlastimil Kostal.

Főtitkár:

Petr Fousek.

Szövetségi kapitány:

Karel Brückner.

Válogatott szerelése:

piros mez, fehér nadrág, kék sportszár.



Az 1950-es vébét a legtöbb európai országhoz hasonlóan a csehszlovákok kihagyták, 1954-ben pedig nem sikerült továbblépniük a csoportból. 1958-ban azonos pontszámmal végeztek az északírekkel, és akkoriban a gólkülönbség még nem dönthetett a továbbjutásról (pedig a csehszlovákok ebből a szempontból jobban álltak), és a playoffban az északírek 2-1-re nyerni tudtak.

Az 1962-es vébére tehát azzal a céllal utazott ki a gárda, hogy jó lenne továbbjutni a csoportból, és ezt alaposan túlteljesítette a csapat. A mexikóiakat és a spanyolokat megelőzve jutott a legjobb nyolc közé az együttes, ahol a magyarok elleni nem kis mázlival ment tovább: a kapuban Viliam Schrojf mindent védett, a játékvezető pedig nem adta meg Tichy Lajos szabályosnak tűnő gólját, mondván, a labda a gólvonalon, és nem mögötte pattant le.

Josef Masopusték aztán az elődöntőben már könnyebben nyertek a jugoszlávok ellen, és így történetük során másodszor döntőt játszhattak. Sőt, 1934-hez hasonlóan megint vezetést szereztek a fináléban, hogy a címvédő brazilok a sérült Pelé nélkül is fordítsanak, és végül 3-1-re megnyerjék a találkozót.

1962. június 17.
Brazília - Csehszlovákia 3-1 (1-1)
Santiago, Nacional-stadion, 69 000 néző
v.: Latisev (szovjet)
Brazília: Gilmar - D. Santos, Mauro, Zózimo, N. Santos - Zito, Didi, Zagalo - Garrincha, Vavá, Amarildo
Szövetségi kapitány: Moreira
Csehszlovákia: Schrojf - Tichy, Popluhár, Pluskal, Novák - Kvasnák, Masopust - Pospichal, Scherer, Kadraba, Jelinek
Szövetségi kapitány: Vytlacil
gól: Amarildo (17.), Zito (68.), Vavá (77.), illetve Masopust (15.).

A következő vébére nem sikerült kijutnia a csapatnak, de 1970-ben már megint ott volt a sportág seregszemléjén, azonban utolsó lett a csoportjában - igaz, a torna egyik legtöbbet emlegetett eseménye a csehszlovákok egyik mérkőzésén történt, amikor Pelé a félpályáról próbálta átemelni Ivo Viktor kapust.

1974-ben és 1978-ban a csehszlovákok csak a televízión keresztül nézhették a vébét (ami már csak azért is érdekes, mert menet közben 1976-ban Európa-bajnokok lettek), és 1982-ban sem sikerült továbbjutniuk a csoportjukból. Igaz, akkor legalább ott voltak a mezőnyben, mert mindez 1986-ban megint nem jött össze.

Az 1990-es tornán már nem Csehszlovákia, hanem Cseh és Szlovák SZK néven szerepelt a csapat, nem is rosszul: a csoportmérkőzések során Ausztria és az Egyesült Államok legyőzésének köszönhetően összejött a továbbjutás, majd a második körben Tomás Skuhravy mesterhármasának köszönhetően 4-1-verték a torna meglepetéscsapatát, Costa Ricát.

A negyeddöntőben aztán a későbbi győztes NSZK megálljt parancsolt a gárdának, és ezt követően az önálló Csehország rendre elbukta a világbajnoki kvalifikációt - a legutóbbi vébé előtt például a pótselejtezőn esett ki Belgium ellen.