Beugrásra készen várják a világbajnokságot

Vágólapra másolva!
A szövetségi kapitányoknak május 15-ig kellett leadniuk annak a 23 futballistának a névsorát, akiket szerepeltetni kívánnak a világbajnokságon, de korántsem biztos, hogy ez a lista végleges. Súlyos sérülés esetén ugyanis lehet változtatni rajta, ám ennek ellenére csupán öt ország adta meg azon játékosoknak a nevét, akikre ebben az esetben számítanának.
Vágólapra másolva!

A nevezési határidő ezúttal jóval korábban volt, hiszen majd egy hónappal a torna előtt meg kellett nevezniük a szakvezetőknek azt a 23 labdarúgót, akikre számítanak a viadalon. A szövetségi kapitányok ki is fejezték nemtetszésüket emiatt, de azt nem sikerült elérniük, hogy a FIFA változtasson a döntésén.

Ugyanakkor a mesterek végszükség esetén akár még változtathatnak is ezen a kereten, a szabályok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy súlyos sérülés esetén egy-egy futballista helyére mást nevezzenek. Erre az adott válogatott első mérkőzése előtti napig van lehetőség, de csak abban az esetben, ha részletes jelentést írnak a sérülésről a FIFA orvosi bizottságának, az pedig elfogadja a látleletet. Négy évvel ezelőtt a brazilok éltek ezzel a lehetőséggel, amikor csapatkapitányuk, a középpályás Émerson az egyik edzés végén mókából beállt a kapuba, és egy vetődés után a vállában elszakadtak a szalagok. A jelenleg a Juventus FC-ben futballozó játékos így lemaradt a vébéről és az aranyéremről, helyette pedig Ricardinho került be a keretbe, és lett világbajnok.

A mostani torna előtt csak négy szövetségi kapitány nevezte meg konkrétan azokat a focistákat, akikre egy esetleges sérülésnél számítana. A trinidadiak mestere, Leo Beenhakker mindössze egyetlen futballistától várja, hogy készenlétben álljon: a Waldhof Mannheimben légióskodó középpályás, Evans Wise ugyan a 23-as keretből kimaradt, de ha valaki megsérül, akkor ő kerül be a helyére. A cseheknél Karel Brückner szakvezetőnek a Girondins Bordeaux középpályása, Vladimír Smicer miatt kell izgulnia: a focista, aki egyedülálló módon már három Európa-bajnokságon is szerzett gólt, de vébén még sohasem játszott, március óta sérüléssel bajlódik, de a tréner ennek ellenére benevezte a vébére. Ha esetleg mégsem épülne fel a rajtig, akkor Libor Sionko vagy Rudolf Skácel reménykedhet.

Mindössze három mester volt olyan előrelátó, hogy minden posztra jelölt meg készenlétben álló futballistát. Az angoloknál a "stand-by" listára öten kerültek fel: a kapus Scott Carson a Liverpool FC-ből, a hátvéd Luke Young a Charlton Athleticből, a középpályás Nigel Reo-Coker a West Ham Unitedből, valamint két csatár, Jermaine Defoe (Tottenham Hotspur) és Andrew Johnson (Crystal Palace). A háromoroszlánosoknál egyébként Wayne Rooney neve mellett van a legnagyobb kérdőjel, bár sokak szerint Sven-Göran Eriksson őt akkor sem hagyja majd ki, ha leghamarabb csak az egyenes kieséses szakaszban játszhatna.

Szintén rendkívül elővigyázatos volt a dél-koreaiak holland edzője, Dick Advocaat, aki ugyancsak öt futballistát tart készenlétben. Az FC Seoul kapusa, Kim Byung Ji a legutóbbi két tornán még kerettag volt, de most csak a tartalékok listájára fért fel, akárcsak a hátvéd Jang Hak Young (Seongnam Chunma), a középpályás Yoo Kyoung Ryul (Ulsan Horang-i) és Kim Jung Woo (Nagoja Grampus Eight), illetve a csatár Cha Doo Ri (Eintracht Frankfurt).

Az olaszoknál Marcello Lippi is megnevezte azt a négy labdarúgót, akire szükség esetén igényt tart. A kapusposzton az Udinese játékosa, Morgan de Sanctis állhat készenlétben, a védelemben a Parma FC labdarúgója, Daniele Bonera az, akinek még éjjel sem szabad kikapcsolnia a mobiltelefonját, de klubtársa, a középpályás Marco Marchionni is reménykedhet egy utólagos meghívóban. Érdekesség, hogy Lippi egy újabb csatárt nem tartott szükségesnek készenlétben tartani, a negyedik "vésztartalék" ugyanis nem más, mint a Chievo Verona középpályása, Franco Semioli.