A legjobb fiatal focistát is jutalmazzák a vb-n

Vágólapra másolva!
A világbajnokságokon eddig csak a legjobb játékos, illetve a gólkirály kapott különdíjat, de a FIFA úgy döntött, hogy ezúttal egy újabb kategória legjobbjait is díjazza majd. A németországi tornán a legjobb fiatal játékost is jutalmazzák, és a nemzetközi szervezet már azt is kihirdette, hogy melyik 40 labdarúgó lesz versenyben a trófeáért.
Vágólapra másolva!

A FIFA ugyanis szigorú szabályokkal határozta meg, hogy ki tartozik a "fiatal" kategóriába. Eszerint a trófeát csak olyan labdarúgó kaphatja meg, aki 1985. január elseje után született, és korábban még nem szerepelt világbajnokságon. Utóbbi kitétel igazából akadémikusnak számít, hiszen a mostani vébére benevezett ifjoncok között senki sem akad, aki már 2002-ben is szerepelt volna a vébén - de elméletileg nem lehetett kizárni ennek a lehetőségét, hiszen az előző torna legfiatalabb focistája, a nigériai Femi Opabunmi 1985 márciusában született, vagyis ha a Szuper Sasok kijutottak volna Németországba, akkor vele nem lehetett volna számolni ennél a díjnál.

A vébére benevezett 736 játékosból összesen 40 illik ebbe a kategóriába, vagyis közülük kerülhet ki a torna legjobb fiatal focistája. A szurkolók az interneten keresztül szavazhatnak majd arról, hogy szerintük ki érdemli meg ezt a trófeát, és a voksolást az elődöntők után zárják le - akkor a három, legtöbb szavazatot kapott futballista kerül fel a végső jelöltek közé, és ezt a listát a FIFA technikai bizottsága (amelynek vezetője a német szakember, Holger Osieck, aki az 1990-es világbajnok csapat pályaedzője volt) további három labdarúgóval egészíti ki, majd a finálé után ebből a hatból választja ki a végső győztest.

A jelöltek listáján végigtekintve jól látható, hogy akad köztük olyan, aki már ismert névnek, sőt, kifejezetten sztárnak számít a világ labdarúgásában, így alighanem nekik lesz a legnagyobb esélyük a diadalra. Az angol Wayne Rooney, a német Lukas Podolski vagy a portugál Cristiano Ronaldo már a 2004-es Európa-bajnokságon is szerepelt, de az argentin Lionel Messi, a spanyol Sergio Ramos és Cesc Fabregas vagy a svájci Philippe Senderos is közismert futballista. De ki tudja, talán az ausztrál Mark Milligan, a dél-koreai Park Chu Young vagy a paraguayi José Montiel lesz a fő beszédtéma a világbajnokság után.

A legjobb fiatal játékos díj jelöltjei:
Mario (Angola), Lionel Messi és Óscar Ustari (Argentína), Mark Milligan (Ausztrália), Luka Modric (Horvátország), Cristián Benítez (Ecuador), Luis Valencia (Ecuador), Aaron Lennon, Wayne Rooney és Theo Walcott (Anglia), Marcell Jansen és Lukas Podolski (Németország), Haminu Dramani és Asamoah Gyan (Ghána), Hossein Kaabi (Irán), Ji Hoon Baek, Kim Jin Kyu és Park Chu Young (Koreai Köztársaság), Andrés Guardado és Guillermo Ochoa (Mexikó), Ryan Babel és Hedwiges Maduro (Hollandia), José Montiel (Paraguay), Lukasz Fabianski (Lengyelország), Cristiano Ronaldo (Portugália), Mohammed al-Anbar (Szaúd-Arábia), Cesc Fabregas és Sergio Ramos (Spanyolország), Tranquillo Barnetta, Valon Behrami, Johan Djourou, Blerim Dzemaili, Philippe Senderos és Johan Vonlanthen (Svájc), Toure Assimiou és Karim Guede (Togo), Jasszin Csihaui (Tunézia), Dmitro Csigrinszkij, Artyom Milevszkij és Bogdan Suszt (Ukrajna).