A labdarúgás legendás alakjai

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban tizenhárom részben mutatjuk be a futballtörténelem halhatatlan alakjait, természetesen a teljesség igénye nélkül. A labdarúgó-világbajnokság végéig hetente két alkalommal, kedden és pénteken ismerkedhet meg egy-egy újabb legendával.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo] Dennis Bergkamp, a nem repülő hollandi
A repüléstől rettegő holland csatár neve összeforrt az Arsenallal, amelynek emblematikus alakja volt az elmúlt évtizedben. Visszavonulási szándékát többször megváltoztatva végül 2006-ban, 37. életévét éppen betöltve akasztotta végleg szegre a stoplist.

Forrás: [origo] David Beckham I. - Anglia első számú sztárja, a MU-s korszak
Forrás: [origo] David Beckham II. - Beckham Madridban
A híresek és gazdagok mindennapjait élő Real Madrid csillag nemcsak futballtudása, de felesége miatt is a rivaldafényben van. Az egykori manchesti sztár napjaink egyik legjobb labdarúgója.

Forrás: [origo] Sir Alex Ferguson I. - a skóciai sikerek és az első tíz év Manchesterben
Forrás: [origo] Sir Alex Ferguson II. - a BL-győzelem és ami utána jött
A skót szakember nem csak az angol, de az egyetemes labdarúgás egyik legnagyobb edzője, aki 1986 óta irányítja a Manchester Unitedet, és ez alatt szinte mindent megnyert.

Forrás: [origo] George Best
Az északír játékosnak kulcsszerepe volt abban, hogy a Manchester United az 1958-as repülőgép-szerencsétlenség után visszatért az európai elitbe. A zseniális képességű támadó nem csak a pályán keltett feltűnést, de azon kívül is, önpusztító életmódja miatt álladóan az érdeklődés középpontjában élt, egészen novemberben bekövetkezett haláláig.

Forrás: [origo] Gheorghe Hagi
Az elmúlt évszázad legjobb román labdarúgója, a Kárpátok Maradonája, aki már 20 évesen csapatkapitánya volt a válogatottnak, majd később légiósként megfordult a Real Madridban, a Bresciában, a Barcelonában, és a Galatasarayban is. A legsikeresebb időszakát éppen a török csapatnál töltötte, amellyel UEFA-kupát és Európai Szuperkupát nyert, 2001-ben vonult vissza, azóta edzősködik.

Forrás: [origo] Diego Maradona
A FIFA az elmúlt évszázad legjobb játékosának választotta Pelével közösen, de nem csak játéktudása miatt uralta a címlapokat, hanem botrányai, kábítószerügyei miatt is. Világbajnok, vb-ezüstérmes, UEFA-kupa-győztes, legsikeresebb időszakát Nápolyban töltötte, ahol ma is imádják a szurkolók.

Forrás: [origo] Pelé I. - a játékospályafutás
Forrás: [origo] Pelé II. - élet a futball után
Edson Arantes do Nascimento, a futball egyetlen háromszoros világbajnoka, aki már 17 évesen elkápráztatta a világot az 58-as világbajnokságon. Pályafutása során több mint 1000 gólt lőtt, visszavonulása óta pedig az ENSZ, a UNESCO és a futball nagyköveteként járja a világot.

Forrás: [origo] Romário
A Kicsi becenévre hallgató brazil csatár bármerre járt ontotta a gólokat. 1994-ben oroszlánrészt vállalt a selecao győzelméből, 98-ban pedig nagy vihart kavart, hogy a közvélemény nyomása ellenére nem került be a válogatottba. Góljai mellett nehéz természete és balhéi miatt is sokszor adott témát az újságíróknak.

Forrás: [origo] Ronaldo I. - a kezdetek
Forrás: [origo] Ronaldo II. - jótékonyság és négy év szenvedés
Forrás: [origo] Ronaldo III. - a visszatérés
Hiába gúnyolják manapság gyakran a testsúlya miatt, a háromszor is a világ legjobbjának választott brazil csatár élő legendának számít.

Forrás: [origo] Peter Schmeichel
A hatalmas termetű dán kapus 1992-ben Európa-bajnok lett a válogatottal, legnagyobb sikereit pedig a Manchester Uniteddel érte el.

Forrás: [origo] Sir Bobby Robson
Minden idők egyik legjobb angol edzője 1968-ban az Ipswichnél vállalt először munkát, később két világbajnokságon is irányította a válogatottat, és dolgozott még a PSV Eindhovennél, a Sportingnál, a Portónál, a Barcelonánál, a Newcastle-nál, érdemei elismeréseként a királynő lovaggá ütötte.

Forrás: [origo] Zinedine Zidane I. - a kezdetektől a vb-győzelemig
Forrás: [origo] Zinedine Zidane II. - az Eb-diadal és a reálos évek
Napjaink egyik legnagyobb játékosa Marseille-ből indult világhódító útjára, hazájában a Cannes és a Bordeaux csapatát erősítette, majd a Juventushoz igazolt. Az olasz klubtól rekordösszegért vette meg a Real Madrid, 2006 májusában játszotta utolsó meccsét a király gárdában, majd bejelentette visszavonulását. Világbajnok, Európa-bajnok, BL-győztes, aranylabdás, szinte mindent megnyert, amit ebben a sportágban meg lehet.