A foci-vb ifjú sztárjai lehetnek

Vágólapra másolva!
A focivébé sok olyan futballcsillag karrierjének volt kiindulópontja, mint például Pelé (Svédország, 1958), Albert Flórián (Chile, 1962), vagy Michael Owen (Franciaország, 1998), akik már fiatal korukban a világ meghatározó játékosaivá váltak. A németországi világbajnokság legnagyobb tehetségét immáron díjjal is jutalmazni fogja a FIFA.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó-világbajnokságokon eddig csak a legjobb játékost és a gólkirályt jutalmazták, Németországban viszont már a vb felfedezettjét is díjazni fogja a FIFA. A megtiszteltető cím begyűjtésére két kritérium alapján - a jelölt korábban nem szerepelhetett világbajnokságon és 1985. január 1-je után "kellett" születnie - 21 ország 40 játékosának van esélye.

A döntést részben a szurkolók hozhatják meg (a FIFA vb-oldalán adhatják le szavazataikat), s a voksolást az elődöntők után zárják le. A drukkerek részéről a három legtöbb szavazatot kapott futballista kerül fel a végső jelöltek közé, és ezt a listát a FIFA technikai bizottsága - amelynek vezetője a német szakember, Holger Osieck, aki az 1990-es világbajnok csapat pályaedzője volt - további három labdarúgóval egészíti ki, majd a finálé után ebből a hatból választja ki a végső győztest.

Érdekesség, hogy a szavazás "szóvivője" a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az aranylabdás Lothar Matthäus lesz.

"Ez a megtiszteltetés mindörökké a győztes labdarúgóé marad, és remélhetőleg a jövőben segíteni fogja karrierje építésében" - jelentette ki Joseph S. Blatter, a FIFA elnöke a legjobb fiatal játékosnak járó díjjal kapcsolatosan.

A következő oldalakon bemutatjuk a negyven jelöltet.