Társoldalunk:

Húsz éve kapott megalázó verést a Mezey-csapat

2006.06.02. 6:32

Öt nappal a szovjetek elleni bemutatkozás előtt még edzőmeccset játszott a válogatott Leonban, egy helyi csapattal, s kiváló produkcióval előrukkolva 6-1-re győzött. Jorge Davino, az ellenfél edzője nem is fukarkodott a dicsérettel: "A magyarok első félidei teljesítményéhez hasonlót eddig még senki sem mutatott a 24-es mezőnyből."

A magyar tábor elhitte, lehet keresnivalója, a Népsport korabeli beszámolói alapján Détárit már "magyar Platiniként" és "új Puskásként" emlegették. Nagy Antal pedig kijelentette: "Világbajnokok leszünk!"

Az első meccsel kapcsolatban is tévhitek keringtek, Mezey György meg volt győződve arról, hogy a szovjetek rossz taktikát választottak akkor, amikor nem a világbajnokságra készítették fel a csapatot, sokkal inkább a Dinamo Kijev KEK-döntőjére figyeltek. A kapitány úgy vélte, a játékoscserék, illetve a frissen kinevezett edző, Valerij Lobanovszkij is a malmunkra hajthatja a vizet.

"Mezey magabiztos volt, mint mondotta, nem dolgozott ki különösebb taktikát, játékosai már tudják, ki ellen mit kell játszani" - írta a Népsport a találkozó napján. Hogy mi történt a mérkőzésen? Álljon itt a sportnapilap összefoglalója, csak a gólokról beszámolva.

1986. június 2., hétfő (világbajnoki csoportmérkőzés)
Szovjetunió - Magyarország 6-0 (3-0)
Irapuato, 16 500 néző
v.: Agnolin (olasz)
Szovjetunió: Daszajev - Larionov, Besszonov, Kuznyecov, Gyemjanyenko - Jaremcsuk, Alejnyikov, Jakovenko (Jevtusenko, 72.), Rácz - Belanov (Rogyionov, 69.), Zavarov
Magyarország: Disztl P. - Sallai, Róth (Burcsa, 13.), Garaba, Péter (Dajka, 62.) - Kardos, Nagy A., Bognár, Détári - Kiprich, Esterházy
gól: Jakovenko (3.), Alejnyikov (4.), Belanov (23., büntetőből), Jaremcsuk (67.), Dajka (öngól, 74.), Rogyionov (80.)

Az 1986. június 3-án megjelenő címlap kétsoros címben jelezte a tragédiát: "A két gyors gól sokkalta válogatottunkat, és érvényesült a képességek közötti különbség"

"A szovjet csapat káprázatosan kezdett, már az első támadása gólt eredményezett. Belanov viharzott el a 3. percben a jobb szélen, Péter csak szabálytalanul tudta szerelni a tizenhatos sarkával egyvonalban, A sértett ívelt a szabadrúgásból a kapu elé, Zavarovról az ötös sarkánál helyezkedő Jakovenkóhoz került a labda, ő Garaba és Róth között egyből a bal alsó sarokba lőtt. 1-0."

"Egy perc telt csak el az első gól után, amikor az előrevágott labdát Rac a magyar 16-os előterében visszagurította a középen érkező Alejnyikov elé, aki futtából, 27 méterről hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba. Disztl P. hiába vetődött, esélyes sem volt a hárításra. 2-0."

"A 23. percben a nagy kedvvel játszó Belanov kapott hosszú indítást a jobbösszekötő helyén. Bevezette a labdát a 16-oson belülre, elhúzta a keresztezni igyekvő Kardos mellett, amikor a magyar védő buktatta... A sértett Belanov állt a labda mögé és nem cifrázva a dolgot, nagy erővel a léc alá bombázott. 3-0."

"A 67. perc meghozta az újabb szovjet gólt. Jakovenko a saját tizenhatosától indulva minden útjába eső magyar játékost lendületből kicselezett, majd remekül adott a jobbösszekötő helyén egyedül kilépő Jaremcsuk elé, aki középre kanyarodva túljutott a keresztező Kardoson és hét méterről a kiinduló, tehetetlen Disztl P. mellett a bal alsó sarokba gurított. 4-0."

"A 74. percben a magyar kaputól nyolcméternyire helyezkedő Jaremcsuk felé ívelt a tizenhatos előteréből Zavarov, Dajka megelőzte Jaremcsukot, ám olyan szerencsétlenül nyúlt a labdához, hogy az lábáról a kapufa tövére, onnan pedig a kapuba gurult. Öngól! 5-0."

"A 80. percben... Alejnyikov egyedül vezethette Disztl Péterre a labdát, gyengén helyezett gurítása kipattant a kapusról. úgy tűnt, Garaba elviszi a labdát, ám Alejnyikov feltartotta a magyar védőt, és a támadást kísérő Rogyionovnak nem okozott gondot, hogy tíz méterről az üres kapuba gurítson. 6-0."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK