Társoldalunk:

Ötven meghökkentő tény a focivébéről

2006.06.07. 6:42

11. A mai lebonyolítási forma 1986 óta érvényes, annyi különbséggel, hogy míg 20 éve 24 csapat versengett az elsőségért (akkor is a legjobb 16 között kezdődött az egyenes kieséses rendszer), míg 1998 óta 32 együttes szerepel a vébéken.

12. Az 1950-es vébén nem volt klasszikus finálé: négy csoportgyőztes jutott a legjobb négy közé, és ott végül mégis egy - nem döntőnek nevezett - meccs döntött az aranyról, mivel már csak Uruguaynak és Brazíliának volt esélye az elsőségre: ezen a találkozón az uruk 2-1-re nyertek több mint 170 ezer brazil néző előtt.

13. A második világháború megszakította a focivébék négyéves periódusát, 1938 után 1950-ben rendezték a következőt. A svájci Fredy Bickel 12 év és 13 nap különbséggel mindkét focieseményen pályára lépett, a rekorderen kívül a svéd Erik Nilsson szintén tucatnyi évet hagyott ki. Később, egyéb okok miatt a belga Wilfried Van Moer és Alex Czeriatynski is 12 évet "pihent" két világbajnokság között.

14. A vb-k történetében a vendéglátó válogatott mindig "túlélte" a csoportkört, és bejutott a második fordulóba.

15. Az 1930-as vébén Argentína és Uruguay, hiába voltak szomszédvárak, különbözű focilabdával űzték a sportágat. Nagy vita volt arról, hogy melyiket használják a fináléban, és végül Jean Langenus, a találkozó belga játékvezetője úgy döntött: az első félidőben a könnyebb argentin, a másodikban a nehezebb uruguayi labdával játszanak.

16. Az 1970-es World Cupon hivatalos FIFA labdákkal játszottak a csapatok. A "Telstar" nevű labda 32 fekete-fehér darabból állt, és ezáltal jobban látható volt a fekete-fehér televíziókban.

17. Az 1978-as tornán megjelent az első - és ezidáig egyetlen - zöld-fehér csíkos vb-mez. A franciák egy garnitúra fehér mezzel érkeztek Argentínába, és mivel a magyarok viseletén is ez a szín volt a domináns, így kölcsönkérték a helyi Atletico Kimberley csapatának a felszerelését, amely a fent említett, unikumnak számító színösszeállításban pompázott.

18. A Dél-Amerika - Európa különversenyben előbbi vezet 9-8-ra. Ami a latin-amerikaiakat illeti: a 2002-ben is győztes brazilok 5-ször emelhették már magasba az aranytrófeát, Argentína és Uruguay kétszer diadalmaskodott, míg az európai csapatok közü a németek és az olaszok 3-3 sikerrel büszkélkedhetnek, Anglia és Franciaország pedig egyszer-egyszer nyert eddig.

19. Európának jó esélyei vannak a sikerre 2006-ban: az itt rendezett eddigi kilenc tornán nyolc esetben is az öreg kontinens képviselője nyert (ötször a házigazdáé lett az aranyérem). Az egyetlen "vendéggyőzelmet" Brazília aratta 1958-ban, Svédországban. Európai válogatott még sohasem nyert más földrészen rendezett vébén, a selecao ezzel szemben öt aranyérmét négy kontinensen gyűjtötte be.

20. A leggyakoribb finalista Brazília (hét döntő, öt siker) és Németország (7/3). Olaszország ötször, Argentína négyszer jutott el a végső siker kapujába, ahol kétszer-kétszer bukott el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK