Meghívást kapott a 98-as vb rendőráldozata

Vágólapra másolva!
David Nivel francia rendőrt is meghívták a szervezők a németországi labdarúgó-világbajnokságra, a dortmundi, június 14-i Németország-Lengyelország meccsre.
Vágólapra másolva!

Nivel az a rendőr, akit az 1998-as franciaországi vb Németország-Jugoszlávia mérkőzése után Lens-ban német huligánok félholtra vertek. Nivel fejsérülése miatt hat hónapig kómában volt, s örök életére rokkant marad. A nevét viselő, a német szövetség (DFB) által is finanszírozott alapítvány 2000 óta küzd a futball világában uralkodó erőszak ellen. A meghívás Nivelen kívül feleségének és két gyermekének is szól.

A pénteken kezdődő tornán 323 külföldi rendőr segíti a német rendfenntartókat. Tizenhárom országból érkeztek, s olyan jogosítványokkal is rendelkeznek, amelyek Németországban csak a "hazai" rendőröknek járnak: igazoltathatnak, vagy őrizetbe vehetnek erőszakoskodókat.

A külföldi rendőrök tiszteletére adott fogadáson Wolfgang Scha:uble belügyminiszter ismét arra emlékeztetett, hogy "százszázalékos biztonság nincs", de a szurkolók 99,9 százaléka ellenzi a randalírozást.

A miniszter szerint az angol drukkerekkel sem lesz baj, különösen az után, hogy háromezer potenciális bajkeverőt az angol szervek eleve nem engednek elutazni a vb-re.