Társoldalunk:

Anglia és a halálcsoport is bemutatkozik

2006.06.10. 9:24

A B csoport másik két résztvevője közül Trinidad és Tobago válogatottját sokan csak afféle egzotikumként kezelik a tornán, és ebben van is valami, elvégre a két szigetből álló ország a legkisebb állam, amely kijutott vébére - Trinidadon és Tobagón alig 1,1 millióan élnek, és az ország nem a labdarúgásáról híres. Arról nem is beszélve, hogy közvetlenül a vébé előtt a felkészülési mérkőzéseken nem remekelt a gárda, Walestől 2-1-re, Szlovéniától 3-1-re, Csehországtól pedig 3-0-ra kapott ki, a német harmadosztályú St. Paulit pedig alig tudta megverni 2-1-re.

Ennek ellenére a válogatott mestere, a holland Leo Beenhakker szerint a karibiak képesek arra, hogy meglepetést okozzanak a tornán, és biztos, hogy lelkesedésben nem lesz hiány, de ez valószínűleg kevés lesz a pontszerzéshez. A trinidadiak várhatóan 4-5-1-es felállásban játszanak majd, az egyetlen előretolt ék Stern John lesz, míg az együttes legismertebb focistája, Dwight Yorke a középpályán amolyan irányító feladatokat kap. Egy nappal a mérkőzés előtt derült ki, hogy a válogatott egyik legfontosabb játékosa, a skót Rangers FC-ben légióskodó Marvin Andrews térdsérülés miatt nem játszhat, a helyén Brent Sancho szerepelhet.

A svédeket néhányan titkos esélyesként emlegetik, és a háromkoronások valóban rendkívül masszív gárdát alkotnak, ráadásul most Zlatan Ibrahimovic személyében van egy olyan futballistájuk is, aki bármikor képes váratlan megoldással eldönteni egy mérkőzést. A Juventus FC bosnyák származású támadójának partnere a csatársorban Henrik Larsson, aki gyakran visszalép labdákért a középpályára, és a támadó játékban a két szélső középpályásnak, Fredrik Ljungbergnek és Christian Wilhelmssonnak is nagyon fontos szerepe van.

Lars Lagerbäck szövetségi kapitánynak viszont váratlan problémája akadt a kapusposzton, mivel az alapember Andreas Isakssont az egyik edzésen úgy fejen találta egy labda, hogy a trinidadiak ellen nem védhet. A másik két kapus, Rami Shaaban és John Alvbage viszont korántsem jelent megnyugtató megoldást, ketten együtt összesen háromszor voltak válogatottak. Valószínűleg a kissé rutinosabb Alvbage kap lehetőséget, a jobbhátvéd posztján pedig az alaphelyzetben középpályás Niclas Alexandersson játszhat, Lagerbäck a jelek szerint benne jobban bízik, mint Mikael Nilssonban, aki már a keretbe is nagy meglepetésre került be, hiszen a szakvezető korábban rendre mellőzte.

A várható kezdőcsapatok:
Trinidad és Tobago: Hislop - Gray, Lawrence, Sancho, A. John - Birchall, Whitley, Edwards, Yorke, Jones - S. John.
Svédország: Alvbage - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Wilhelmsson, Linderoth, A. Svensson, Ljungberg - Ibrahimovic, H. Larsson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK