Társoldalunk:

Portugália lazsálva verte Angolát

2006.06.11. 23:11

Pauleta 4. percben szerzett gólja eldöntötte a D csoport második mérkőzését, amelyen a kényelmesen futballozó Portugália 1-0-ra legyőzte a semmilyen ellenállást nem tanúsító angolai válogatottat.

D csoport, 1. forduló:
Angola - Portugália 0-1 (0-1)
Köln, 40 000 néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi) 
Angola: Joao Ricardo - Loco, Jamba, Kali, Delgado - Andre Macanga, Figueiredo (Miloy, 81.), Mendonca, Mateus - Akwa (Mantorras, 60.), Ze Kalanga (Edson, 70.)
Portugália: Ricardo - Miguel, Carvalho, Meira, Valente - Tiago (Viana, 82.), Simao, Petit (Maniche, 72.) - Figo, Pauleta, Cristiano Ronaldo (Costinha, 60.)  
gól: Pauleta (4.)
sárga lap: Jamba (28.), Loco (45+2.), Macanga (52.), illetve Ronaldo (27.), Nuno Valente (80.)

A első csoportkör egyik legpikánsabb, egyben talán legunalmasabb összecsapása került sor vasárnap este Kölnben, ahol Portugália egykori gyarmata, Angola ellen lépett pályára. Az afrikai állam a hetvenes évek elején vált függetlenné, de a két ország között máig szoros a kapcsolat, természetesen a labdarúgásban is: az angolai válogatottban több olyan focista is van, aki nem csak hogy Portugáliában légióskodik, de ott is nőtt fel.

Az is jellemző, hogy az angolaiak az egy héttel ezelőtti, Törökország elleni barátásgos előtt történetük során csupán két mérkőzést vívtak európai gárdával, és mindkétszer Portugália volt az ellenfelük - a 2001-es találkozójuk ugyanakkor 5-1-es portugál vezetésnél 50 perc után félbeszakadt, mert az angolaiak közül négy játékost is kiállítottak...

Az afrikaiak három felkészülési mérkőzésükön is vereséget szenvedtek, így természetesen nem sok eélyük volt a pontszerzésre a csoportfavorittal szemben, és nem könnyítette meg a dolgukat az sem, hogy még a vb-selejtezőkhöz képest is kissé tartalékosan kellett pályára lépniük. Első számú balhátvédjük, Yamba Asha januárban nyolchónapos eltiltást kapott, veszélyes szélsőjük, Gilberto márciusban szenvedett térdszalag-szakadást, legismertebb csatáruk, a Benficában légióskodó Pedro Mantorras pedig a szövetségi kapitánnyal fenntartott rossz viszony miatt szorult a kispadra.

A portugál csapat ezzel szemben 14 veretlen tétmeccsel a háta mögött, magabiztosan vághatott neki a vébének, az egyetlen zavaró tényező az volt, hogy a keret talán legnagyobb sztárja, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Deco - már Németországban - összeszedett egy kisebb sérülést, így ki kellett hagynia a világbajnoki bemutatkozást.

Mindez azonban nem kadályozta a luzitánokat abban, hogy már a találkozó legelején legázolják ellenfelüket, Pauleta kis híján az első percben betalált, majd három perc múlva Figo egy megkerülős csellel betört az angolalai büntetőterületre, centerezése után pedig immár eredményesen fejezte be az akciót a PSG gólzsákja.

Forrás: MTI

Nemcsak a korai gól, hanem az első percek alapján kirajzolódó erőviszonyok is arra utaltak, hogy ez a mérkőzés kevésbé lesz kiegyenlített, mint volt a délutáni Mexikó-Irán. A portugálok nyugodtan kipróbálhatták taktikai repertoáruk egy részét, a védők gyakran léptek fel a támadásokhoz, alaposan összezavarva ezzel a gyorsasággal helyenként hadilábon álló angolai kollégáikat, akik a szabadon futballozó Figóval és Cristiano Ronaldóval sem nagyon tudtak mit kezdeni. 

Mivel az angolai csapat támadójátéka nem sok veszélyt hordozott magában - az afrikaiaknak a szünet előtt mindössze egy helyzete volt, Macanga tesztelte távolról Ricardót - a portugál csapat természetesen nem játszott teljes erőbedobással, ám azért így is több lehetőségük adódott még a gólszerzésre, ezek legnagyobbika egy Figo-szögletet követő Ronaldo-fejes volt, amely után a keresztlécen csattant a labda.  

A szünet - ha lehet - még inkább megnyugtatta az Eb-ezüstérmest, Figóék békésen passzolgattak az angolai térfélen, tehették, hiszen ellenfelüknek továbbra sem sikerült egyetlen támadást sem felépítenie. Leginkább Pauleta lődőzgetett távolról, ám nem túl hatékonyan.

Scolari azt is megengedhette magának, hogy lecserélte az egyik legveszélyesebb emberét, Ronaldót, azt viszont már nehezebb volt értelmezni,  hogy miért cselekszik ugyanígy Luis Oliveira Goncalves is, aki egyetlen pályán lévő csatára, Akwa helyére küldte be Mantorrast.

A portugálok kényelmessége az idő haladtával egyre több pontatlanságot szült, és ha egy kicsivel is vérmesebb csapattal állnak szemben, könnyen ráfizethetettek volna. Így azonban álmos eseménytelenségben, helyenként a nézők füttyétől is kísérve fejeződött be mérkőzés, amelyen tovább erősödhetett az az előzetes feltételezésünk, mely szerint a D csoport legbiztosabb továbbjutója, illetve kiesője találkozott egymással.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK