Vágólapra másolva!
A G csoport második mérkőzésén egy újabb nagy esélyes, Franciaország mutatkozott be, a gallok Svájc ellen kezdték meg szereplésüket. A labdarúgó-világbajnokság eddigi leggyengébb találkozója gól nélkül zárult, aki nem látta, ne bánkódjon rajta.
Vágólapra másolva!

Eredmény, G csoport, 1. forduló:
Franciaország - Svájc 0-0
Stuttgart, 52 ezer néző
v.: Valentyin Ivanov (orosz)
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Wiltord (Dhorasoo, 84.), Vieira, Zidane, Makelele, Ribery (Saha, 70.) - Henry
Svájc: Zuberbühler - Degen, Müller (Djourou, 75.), Senderos, Magnin - Barnetta, Vogel, Cabanas, Wicky (Margairaz, 82.)- Frei, Streller (Gygax, 57.)
sárga lap: Abidal (64.), Zidane (72.), Sagnol (90+3.), illetve Magnin (42.), Streller (45.), Degen (56.), Cabanas (72.), Frei (90+3.)

Franciaország és Svájc nemzeti csapata korábban 35 alkalommal találkozott egymással, a Kékek 15 győzelmet, a helvétek mindössze 12 sikert arattak, nyolc alkalommal pedig döntetlenre végződött az összecsapás. A kiegyenlített mérleg ellenére azonban érdekes tény, hogy Svájc 1992 óta nem tudott nyerni a gallok ellen.

Az összeállítás láttán remélni lehetett a jó mérkőzést, Köbi Kuhn, a svájciak kapitánya ugyanis legeredményesebb csatára, Frei mellé pályára küldte Strellert is. A másik oldalon Henry egyedüli ékként tartózkodott elöl, de őt Ribery, Wiltord és Zidane is támogatta offenzíva idején.

Az első félidőben kiegyenlített játék folyt a pályán, ezt a labdabirtoklási arány is alátámasztotta, ha nem az indiszponált orosz Ivanov a játékvezető, minden bizonnyal gól is születik a 45 perc során.

A kisebb próbálkozások után az első nagy helyzetre 24 percet kellett várni, amikor Barnetta szabadrúgását Thuram és Barthez is alaposan elnézte, a labda a bal kapufáról pattant vissza a mezőnybe, a franciák szerencséjére Frei túl közel volt, s nem tudott reagálni a kipattanóra.

Aztán Ribéry, majd Henry ügyetlenkedett el egy-egy helyzetet, hogy aztán ketten együtt a meccs ziccerét rontsák el. A 38. percben Ribéry ellopta a labdát Senderostól, teljesen egyedül vezethette a labdát Zuberbühlerre, ám lövés helyett középre gurított, az érkező Henry első szándékból nem tudott mit kezdeni a passzal, ám egy csel után lőtt, s telibe trafálta Müller kezét. Ivanov játékvezető továbbot intett - kockáztassuk meg, óriási hibát elkövetve.

A derék sípmester aztán Magnint jutalmazta sárga lappal egy Henry elleni "szabálytalanságért", igaz, a védő az Arsenal-csatár közelében sem tartózkodott...

"Mit mondhatnék erre? A két csapat játékosai passzolgatnak körbe-körbe, s semmi egyebet nem csinálnak" - értékelt a szünetben az angolok egykori kapitánya, Graham Taylor.

Igaz, ami igaz, a második félidőben sem változott a játék képe, a két tizenhatos között állóháború folyt (talán a 27 fokos meleg is zavarólag hatott). A 60. perc tájékán ritmust váltott Svájc, nagy nyomás alatt tartotta az ellenfelet, ha Gygaxnak szerencséje lett volna, akkor a nagy helyzetet öt méterről nem Barthez lábába fejeli...

Raymond Domenech kapitány fejébe nem lehet belelátni, azt viszont még a francia drukkerek sem érették, hogy Ribéry és Wiltord helyett miért nem Trezeguet érkezett csereként... A gallok játéka a legutóbbi világversenyeken mutatott formát idézte, s fényévekre elmaradt az elmúlt század végén látott és megcsodált világbajnoki teljesítménytől.

A hajrában még egy-két veszélyes szabadrúgás, és Ivanov "kártyamutatványai" borzolták a kedélyeket, az eredmény nem változott: a vébé eddigi legunalmasabb mérkőzése gól nélkül ért véget.