Kaká mentette meg a világbajnok becsületét

Vágólapra másolva!
A keddi játéknap legjobban várt összecsapása a címvédő brazil gárda bemutatkozása volt. Az F csoport meccsén a dél-amerikai sztárok Horvátország ellen léptek pályára, s Kaká pazar góljával szenvedve harcolták ki a győzelmet. Déli szomszédunk bátor játéka egy pontot megérdemelt volna.
Vágólapra másolva!

Eredmény, F csoport, 1. forduló:
Brazília - Horvátország 1-0 (1-0)
Berlin, 72 ezer néző
v.: Benito Archundia (mexikói)
Brazília: Dida - Cafú, Juan, Lucio, Roberto Carlos - Emerson, Kaká, Ronaldinho, Zé Roberto - Adriano, Ronaldo (Robinho, 69.)
Horvátország: Pletikosa - Simic, Robert Kovac, Tudor, Simunic - Srna, Nico Kovac (Leko, 41.), Kranjcar, Babic - Prso, Klasnic (Olic, 57.)
gól: Kaká (44.)
sárga lap: Emerson (42.), illetve N. Kovac (32.), R. Kovac (67.), Tudor (90.)

Brazília szövetségi kapitánya, Carlos Alberto Parreira már május 3-án megnevezte kezdőcsapatát, ezen nem is változtatott, a világbajnok legjobb összetételében kezdhette meg a találkozót. A horvátoknál a sérült Ivica Olic helyett Ivan Klasnic lett a skót Rangersben profiskodó Dado Prso ékpárja

A várakozásoknak megfelelően a brazil csapat kezdett aktívabban, az első negyedórában Roberto Carlos két, Kaká egy távoli lökettel próbálkozott, különösebb eredmény nélkül. Igaz, a Real Madrid balbekkje egyszer legalább a kaput eltalálta...

A mezőnyben egyenrangú ellenfélnek bizonyultak a horvátok, Niko Kovac vezérletével nemcsak a védekezést szervezték meg tökéletesen, de formás ellenakciókra is futotta erejükből. Kranjcar, Tudor és Srna kiválóan szűrte a brazil akciókat, sok labdát szereztek, elöl Prso a bal szélről belelé húzódva okozott sok gondot.

A másik oldalon Ronaldinho minden mozdulatát éberen őrizték, ám a Barcelona csillaga így is bűvölte a labdát (csakúgy, mint a milanos Kaká) - a teljesen elszürkülő Ronaldo, Adriano kettős azonban 45 perc alatt csalódást okozott.

A horvátok játékában Niko Kovac sajnálatos sérülése okozott törést, a Herthából Salzburgba szerződő középpályás egy Adrianóval való ütközés után rosszul esett, bordáját fájlalta, s le kellett cserélni. Legjobbjának elvesztése kicsi talán meg is zavarta az európai együttest, a 44. percben Cafu jobbról gurított a középen érkező Kaká elé, aki tolt egyet a labdán, felnézett, majd 25 méterről ballal okosan csavart a jobb felső sarokba (1-0).

A második játékrészt lendületesen kezdte a horvát együttes, Prso, majd Klasnic is nagy helyzetben hibázott (pontosabban Dida mindkétszer kiválóan védett). A brazil védelem sem állt a helyzet magaslatán, Roberto Carlos és Lúcio többször is esetlen mozdulatokkal riogatta saját szurkolóit.

A másik oldalon Ronaldo egy távoli lövéssel, Ronaldinho egy fejessel veszélyeztetett, ám a Real Madrid csatárán érezhető volt, a legszívesebben már a kispadon ülne. Parreira is arra gondolhatott, 69 perc elég lesz a szenvedésből - érkezett Robinho.

A horvát helyzetkavalkádnak azonban még nem volt vége, Babic játszotta magát tisztára, de ő sem helyezte a labdát, a középen álló Didának ezek csemegének számítottak.

Az eredmény a hajrá húsz percében már nem változott, Brazília kiszenvedte az 1-0-s győzelmet. A horvát együttes nagyon közel állt a meglepetéshez, éltette is a közönség a bátran játszó kedvenceket - egy drukker még a pályára is berohant (a német precizitás a biztonságnál még nem tökéletes)...