Társoldalunk:

Ljungberg pótolta a gólképtelen svéd csatárokat

2006.06.15. 22:53

A labdarúgó-világbajnokság B csoportjának második fordulójában Svédország és Paraguay együttese is azzal a reménnyel lépett pályára, hogy kijavítsa az első kör gyengébb teljesítményét. A meccs hiába hozott svéd fölényt, a skandináv gárda sokáig gólképtelennek bizonyult, a győzelmet végül Ljungberg hajrában szerzett fejesgólja hozta meg.

Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Svédország - Paraguay 1-0 (0-0)
Berlin, 72 ezer néző
v: Lubos Michel (Szlovákia)
Svédország: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Linderoth, Ljungberg, Wilhelmsson (Jönsson, 68.), Källström (Elmander, 86.) - Ibrahimovic (Allbäck, a szünetben), Henrik Larsson
Paraguay: Bobadilla - Caniza, Caceres, Gamarra, Nunez - Bonet (Barreto, 81.), Acuna, Paredes, Riveros (dos Santos, 62.) - Santa Cruz (Lopez, 63.), Valdez
gól: Ljungberg (89.)
sárga lap: Linderoth (14.), Lucic (48.), Allbäck (60.), illetve Caniza (3.), Acuna (51.), Paredes (74.), Barreto (85.)

A két együttes korábban egy alkalommal találkozott világbajnokságon, 1950-ben 2-2-re végeztek egymással. A mostani meccsen éppen a döntetlen volt az, amelynek egyik gárda sem örült volna igazán. A svéd kapuba visszatért az elsőszámú kapus, Andreas Isaksson, aki Trinidad és Tobago ellen agyrázkódás miatt nem állhatott a skandináv együttes rendelkezésére, míg Anders Svenssont Kim Källström váltott a középpályán.

A másik oldalon a korán megsérülő kapus, Justo Villar helyett beálló Aldo Bobadilla megtartotta helyét, Roque Santa Cruzt természetesen félkész állapotban sem lehett kihagyni, míg pedig Delio Toledo posztján ezúttal Jorge Nunez kapott bizalmat.

Látta, elemezte és tanult a dél-amerikaiak Anglia elleni összecsapásából a svéd együttes, ugyanis az első negyedórában távoli bombákkal riogatták Bobadillát. Közelebb lopózni nem sok értelme volt, mert a paraguayi védők piócaszerűen tapadtak a csatárokra. A bombázásokat azonban sikerült túlélni, csak Källström lökete okozott némi riadalmat, de a Libertad kapusa kipiszkálta a léc alól.

A másik oldalon főleg Santa Cruz megjátszása alkotta a taktikát, a felívelt labdák azonban többnyire a magas skandináv kobakokról vágódtak vissza a mezőnybe. Az első félidő helyzetínségére jellemző, hogy a legnagyobb lehetőséget a 41. percben jegyezhet fel: egy védelmi hibát követően Ibrahimovic csapott le a labdára, majd ziccerben úgy rúgta meg, hogy az ötösig is alig gurult el...

A félidőben változtatott a svéd szakvezetés: az indiszponált Zlatan Ibrahimovic helyére Marcus Allbäck érkezett. És micsoda csere lehetett volna! Henrik Larsson remek szabadrúgása )és Bobadilla védése) után az 59. percben Marcus Allbäck lesgyanús helyzetben lépett ki, átemelte a 16-os vonalához kifutó Bobadilla felett a labdát, ám a visszafutó Caniza a gólvonal előtt megelőzte a csatárt, s menteni tudott. Elképesztő helyzet volt!

A vébé előtt Lars Lagerbäck kapitány büszkén újságolta, a védelem már összeállt, nem lesz baj, csak a támadásokon kellene még kicsit változtatni. Nos, a kétely megmaradt a világbajnokságra is, mert bár tény, a háromkoronások hátsó alakzata tökéletesen működött, elöl - a sztárcsatárok tömkelege ellenére - semmi sem sikerült.

A 80. percben Allbäck majdnem felülmúlta önmagát, s a nagy helyzet után egy hasonlót puskázott el: ezúttal a kapunak háttal állva két méterről próbálkozott a bal alsó sarokba juttatni a labdát, de így sem tudott túljárni a pompás ütemben vetődő Bobadilla eszén.

Amikor már mindenki elkönyvelte az újabb gól nélküli svéd pontszerzést, az erőfeszítéseket siker koronázta. A 89. percben egy beívelt labdát Allbäck ezúttal nem kapura fejelte, inkább középre stukkolta, az érkező Ljungbergnek pedig már csak jól meg kellett néznie a jobb alsó sarkot, hogy ne hibázzon (1-0).

A svédek megérdemelten nyertek, Anglia ellen már a csoportelsőség lesz a tét a B jelű négyes harmadik fordulójában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK