Angolai bravúr Mexikó ellen

Vágólapra másolva!
A Németországban zajló labdarúgó-világbajnokság nyolcadik napján megszületett a torna eddigi talán legnagyobb meglepetése: a hajrában tíz emberrel küzdő Angola 0-0-s döntetlent ért el az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott Mexikó ellen, így továbbra is esélye van a nyolcaddöntőbe kerülésre.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Mexikó - Angola 0-0
Hannover, 43 ezer néző
v: Samszul Majdin (szingapúri)
Mexikó: Sánchez - Méndez, Márquez, Osorio, Salcido, Pineda (Morales, 78.) - Torrado, Zinha (Arellano, 52.), Pardo - Franco (Fonseca, 74.), Bravo
Angola: Ricardo - Loco, Jamba, Kali, Delgado - Zé Kalanga (Miloy, 83.), André Macanga, Figueiredo (Rui Marques, 73.), Mateus (Mantorras, 67.), Mendonca - Akwá
sárga lap: Delgado (13.), Macanga (44., 79.), Zé Kalanga (50.), Joao Ricardo (86.)
piros lap: Macanga (79.)

A D csoport második fordulójának első mérkőzésén Angola Mexikóval nézett farkasszemet. A papírforma a közép-amerikai válogatott mellett szólt, habár az Irán elleni győztes összecsapáson nem nyújtott túl meggyőző teljesítményt Ricardo Lavolpe csapata. Az angolaiak a Portugália ellen mutatott masszív játékuk megismétlésében bíztak, de legnevesebb játékosuk, Pedro Mantorras ezúttal is a kispadon kezdett.

Rögtön a kezdés után megszerezhették volna a vezetést a mexikóiak, azonban Salcido lefelé csapódó távoli lövése végül a kapu tetején landolt (sokan már gólt kiáltottak, de a labda csak kívülről rezegtette meg a hálót).

Ezt követően - leszámítva Ze Kalanga kétszeri hosszas ápolását - közel negyedóráig jóformán semmi nem történt, ekkor Marquez sorfalon megpattanó szabadrúgása pattant ki a bal kapufáról.

A mexikói lehetőséget követően meglehetősen unalmasan csordogált a mérkőzés: az angolaiak nagyon szervezetten, és fegyelmezetten játszottak, de Marquezék sem vállaltak fel semmilyen kockázatot, így jobbára a két tizenhatos között zajlott a játék.

A félidő hajrájában aztán végre igazi gólhelyzet alakult ki, azonban Franco próbálkozását bravúrral hárította az angolai kapus, Ricardo. Gólnélküli döntetlennel mehettek tehát a szünetre a csapatok, amely a látottak alapján igazságosnak volt mondható.

Forrás: EPA

Ricardo, a meccs hőse: arra van a legjobb 16




A félidő derekán megélénkült kissé az összecsapás, adódott is néhány helyzet a mexikóiak előtt, azonban Ricardo kapus lehúzta a rolót. Goncalves mester bevetette Mantorrast, aki azonban nem lehetett a mester várakozásainak megfelelően hatékony, hiszen a második sárga lapját begyűjtő André kiállítása miatt megfogyatkozott az angolai csapat.

A hajrában aztán cseredömping, mind intenzívebbé váló mexikói ostrom, azonban az angolaiak végül Ricardo kapus vezérletével tíz emberrel is kihúzták, így életben tartották továbbjutási esélyeiket.