Gelsenkirchen lett a szerbek Irapuatója

Vágólapra másolva!
A világbajnokság eddigi legnagyobb különbségű győzelmét aratta az argentin válogatott, amely 6-0-ra ütötte ki Szerbia és Montenegrót a C csoport második fordulójában.
Vágólapra másolva!

C csoport, 2. forduló:
Argentína - Szerbia és Montenegró 6-0 (3-0)
Gelsenkirchen, 50 000 néző
v.: Roberto Rosetti (olasz)
Argentína: Abbondanzieri - Burdisso, Ayala, Heinze, Sorin - Luis Gonzalez (Esteban Cambiasso, 17.), Mascherano, Maxi Rodriguez (Messi, 75.) - Riquelme - Saviola (Tevez, 59.), Crespo
Szerbia és Montenegró: Jevric - Duljaj, Gavrancic, Krstajic, Dudic - Nadj (Ergic, a szünetben), Stankovic, Djordjevic, Koroman (Ljuboja, 50.) - Milosevic (Vukic, 70.), Kezman
gól: Rodriguez (6., 41.), Cambiasso (31.), Crespo (78.), Tevez (84.), Messi (88.)
sárga lap: Crespo (36.), illetve Koroman (7.), Nadj (27.), Krstajic (42.) kiállítva: Kezman (65.)

Mindkét szövetségi kapitány belenyúlt a kezdőcsapatába, igaz, Ilija Petkovic elsősorban kényszer hatása alatt variált. A védelem oszlopa, az első összecsapást eltiltás miatt kihagyó Nemanja Vidic most egy edzésen összeszedett szalagzúzódás miatt dőlt ki, megbontva ezzel a gárda legerősebbnek tartott részét, amely mindössze egy gólt kapott a selejtezősorozatban. A középső védő posztjára így ismét Goran Gavrancic került, jobbhátvédként pedig ezúttal Igor Duljaj kapott bizalmat a hollandok ellen nem túl meggyőző Nenad Djordjevic helyett.

Az első csatát sikerrel megvívó hadvezér, José Pekerman, sutba dobva a győztes csapaton ne változtass aranyszabályt, szintén az ellenfél vélt gyengéihez szabta együttesét, a középpályáról kihagyta Esteban Cambiassót, és bedobta a jobbszélre a robbanékony Lucho Gonzálezt. Bár valószínűleg amúgy sem kezdett volna, sokakat mégis leginkább Lionel Messi állapota foglalkoztatta, a 19 éves Maradona-utód ugyanis kevéssel a felépülése után a szerda esti tréningen ismét a bokájához kapott és lesántikált a pályáról, ám sérülése nem bizonyulhatott végzetesnek, mert a kispadra leültette őt Pekerman.

Az előzetes nyilatkozatok alapján a szerb együttes volt visszafogottabb, a kötelező optimizmuson kívül a megkérdezett játékosok általában szerényen elismerték, az argentinok erősebb tizenegyet alkotnak, míg az önbizalomtól duzzadó gauchók azt bizonygatták, hogy továbbjutási lépéselőnyüket figyelmen kívül hagyva nekiesnek majd az ellennek. A kezdő sípszó után hamar kiderült, hogy nem beszéltek a levegőbe, a 6. percben máris hátrányba kerültek a szerbek: bal szélen meginduló Saviola megkavarta Duljajt, a majd nagyszerűen Maxi Rodriguez elé tálalt, aki 10 méterről szép mozdulattal pöckölt a szerb kapu bal oldalába.

Álomszerűen indult tehát a mérkőzés a dél-ameriakiak számára, kivéve az egyiküket, Lucho González a 17. percben meghúzódott, így Cambiasso mégiscsak gyorsan a pályán találta magát. Az Inter középpályását balszerencsésen járt csapattársához képest inkább védekezésben jeleskedő játékosnak tartják, ám úgy tűnt, ezen képességeit talán nem is kell maximálisan kihasználnia, a délszlávok ugyanis egyáltalán nem keltették olyan csapat benyomását, amely képes lenne megbontani az argentin védelmet.

Forrás: EPA

Így ünnepelték a társak Maxi Rodriguezt




Kezdett tanár-diák találkozót idézni a mérkőzés, Szerbia és Montenegró játékosai lesújtva poroszkáltak a pályán, ráadásul nyomorukat fokozandó a harmadik gólhoz mandínerezésre használták őket az argentinok: Saviola 10 méterről megküldött labdáját az egyébként bravúrral hárító Jevric éppen Maxi Rodriguez elé ütötte, akinek lövése a gólvonalon álló Gavrancic lábáról pattant a hálóba.

A szünet után kicsit összeszedték magukat az európaiak, az önmagát takarékra állító Argentínával szemben olykor sikerült átvenniük a kezdeményezést, a századik válogatottságát "ünneplő " Milosevic azonban lemaradt Kezman emeléséről, többre helyzet kilakítására pedig már nem futotta az erejükről. Az argentinok mindamellett a nyugodalmas mezőnyjátékjáték során is bemutatták egy-egy megszégyenítő megoldást, sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb elszakad a cérna a szerbeknél, így talán a nagyobb rugdosódást is megelőzendő villantotta azonnal a pirosat az olasz játékvezető Kezman páros lábú becsúszása után.

A kiállítás után már Szerbia-Montenegró is végképp beletőrödött sorsába, Stankovicék meg sem próbálták megzavarni a békében gurigázó argentinokat, akiknél így különösebb tét nélkül megtapasztalhatta egy vb-meccs hangulatát a két tinibálvány, Tevez és Messi is. És ha már ott voltak, az utolsó negyedórában meg is duplázták a győzelem arányát. A negyedik találatot a Barcelona üdvöskéje készítette elő, balról kihagyhatlan labdával ajándékozta meg Crespót; ötödjére Tevez csengetett, a kenyerét Sao Paolóban kereső csatár Riquelme labdáját két hátváden átfűzve passzolt a hosszú sarokba; és hogy Messi se maradjon ki a gólszüretből, ő is kapott egy pazar asszisztot Teveztől, amit 11 méterről különösebb idegeskedés nélkül értékesített.

6-0 lett a vége, Argentína fényes játékkal jutott a nyolcaddöntőbe.

José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya: "Remek csapatunk van, kiváló játékosokkal, akik győzni akarnak. Erre a mérkőzésre különböző összeállításokat alakítottunk ki, felkészültünk az esetleges sérülésekre, de szerencsére minden jól alakult. Ami a hollandok elleni következő összecsapást illeti, arról egyelőre nem lehet sokat mondani. Látni kell, mit és hogyan játszanak az elefántcsontpartiakkal. A nyolcaddöntőben mindenképpen erős csapat vár majd ránk."

Ilija Petkovic, a szerb-montenegrói válogatott szövetségi kapitánya: "Nem a játékosok hibájából következett be a mai súlyos vereség. Magamra vállalom a felelősséget. Sajnos túlságosan sokat foglalkoztam a szerb média irányából rám nehezedő nyomással. Országunk futballtörténetének egyik legsúlyosabb kudarca ez a mostani. Szeretnénk tisztességesen búcsúzni a vb-től Elefántcsontpart ellen. Most csak erre koncentrálunk. Ha hazaértünk, akkor a hibák kíméletlenül őszinte elemzésére van szükség, addig azonban csak a következő mérkőzésünkkel kívánunk foglalkozni."