Ghána focisulit tartott a cseheknek

Vágólapra másolva!
A Németországban zajló labdarúgó-világbajnokság kilencedik játéknapján megszületett a torna eddigi legnagyobb meglepetése: Ghána 2-0-ra legyőzte Csehországot. Az eredmény önmagában talán nem megdöbbentő, a játék képe annál inkább, hiszen az afrikai csapat pillanatnyi esélyt sem hagyva ellenfelének leiskolázta Nedvedéket.
Vágólapra másolva!

E csoport, 2. forduló:
Csehország - Ghána 0-2 (0-1)
Köln, 43 ezer néző
v: Horacio Elizondo (Argentína)
Csehország: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Galasek (Polak a szünetben) - Poborsky (Stajner 56.) , Rosicky, Nedved, Plasil (Sionko 68.) - Lokvenc
Ghána: Kingston - Pantsil, Mohamed, Mensah, Illiasu - Muntari, Essien, Appiah, Otto Addo (Boateng a szünetben) - Asamoah Gyan (Pimpong 85.), Amoah (Eric Addo 80.)
gól: Gyan (2.), Muntari (82.)
sárga lap: Lokvenc (49.), illetve: Addo (18.), Essien (37.), Gyan (65.), Boateng (75.), Muntari (84.), Habib (92.)
piros lap: Ujfalusi (65.)

Az E csoport első fordulójában Csehország a vártnál magabiztosabban, iskolajátékot nyújtva 3-0-ra intézte el az Egyesült Államok együttesét, ami után többen azonnal a világbajnokság egyik nagy esélyesét vélték felfedezni az önálló történelme első világbajnoki szereplését teljesítő csapatban. Második összecsapásán a ghánaiak ellen kellett igazolniuk az állítás igazságtartalmát Karel Brückner fiainak, ami elnézve az afrikai csapatok Németországban nyújtott eddigi teljesítményét, nem ígérkezett lehetetlen küldetésnek.

Az első fordulóban az olaszoktól sima vereséget szenvedő afrikaiak azonban másként gondolták, és már a második percben megszerezték a vezetést: az egykoron a Juventusban is megfordult Appiah tálalt remek labdát Asamoah Gyan elé, aki a tizenhatos vonaláról a tétován nézelődő cseh védők közül a bal alsó sarokba lőtt.

A gól érezhetően megzavarta a cseh válogatottat, és hosszú percekbe telt, mire felpörgött az európai csapat, azonban ezt követően sem nyújtotta azt a játékot, amelyet megszokhattunk Nedvedéktől. Szenvedtek a piros mezesek, nem sikerült valamirevaló helyzetet kialakítaniuk (egyszer teremtettek komoly gólveszélyt, azonban Rosicky nagy helyzetben eltörte a labdát).

A másik oldalon viszont többször is veszélyeztettek a rendkívül szervezett, fegyelmezett csapatjáték bemutató ghánaiak, és nem a cseh védőkön, valamint Cech kapuson múlt, hogy mindössze egygólos afrikai előnnyel zárult az első játékrész.

Brückner mester a szünetben lekapta a pályáról Galáseket, helyette pedig a támadó szellemű Polákot küldte harcba. Nedved negyven másodperc elteltével nagyszerű gólt fejelt, a dolog szépséghibája csak annyi volt, hogy mindezt lesről tette.

Meghajtotta a meccset a cseh válogatott, ráadásul most már helyzetekig is eljutott az európai csapat, azonban a ghánaiak sem adták fel a támadás lehetőségét, és minden egyes ellencsapásuk magában hordozta a gólveszélyt. Az olasz másodosztályban profiskodó gólszerzővel, Asamoah Gyannal nem bírtak a cseh védők, a gyors és jól cselező csatár több alkalommal is próbára tette Cech képességeit.

A kihagyott tizenegyes nem letörte, sokkal inkább feltüzelte a ghánaiakat. A vb-újonc a megfogyatkozott ellenféllel szemben megérezte a vérszagot, és intenzív offenzívát indított a cseh kapu ellen. Ratomir Dujkovic csapata egyre másra alakította ki a jobbnál jobb helyzeteket, azonban Petr Cech a világbajnokság eddigi legjobb kapusteljesítményét nyújtva óriási bravúrokkal tartotta versenyben csapatát.

A létszámhátrányban lévő csehek próbálták tartani a lépést az óriási iramot diktáló ghánaiakkal, azonban erejüket gyakorlatilag teljesen lekötötte a védekezés, így helyzetek kialakításáig nem jutottak. A hajrában aztán a sokadik ajtó-ablak ghánai helyzetet követően Muntari megszerezte az afrikai csapat második gólját, ezzel el is döntötte a mérkőzést.

Az előzetes várakozásoktól eltérően a ghánai csapat szenzációs játékkal rukkolt elő, és iskolajátékkal intézte el az első fordulóban nyújtott teljesítményétől talán kicsit eltelt cseh válogatottat. A vébének mindenesetre jót tett az eredmény, hiszen ebben a csoportban minden bizonnyal igen komoly téttel bír majd az utolsó kör mindkét összecsapása.

Ratomir Dujkovic, a ghánai válogatott szövetségi kapitánya: "Természetesen nagyon boldogok vagyunk. Versenyben maradtunk a továbbjutásért, és nem is rosszak az esélyeink. Csapatom nagyon motiváltan futballozott, fantasztikus volt a játékosok hozzállása."

Karel Brückner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "Ghána nagyon veszélyesen támadott, a korán bekapott gól után nem játszhattuk azt, amit előzetesen terveztünk. Kénytelenek voltunk kockáztatni, ettől viszont hátul nagyon kinyíltunk. Vannak még tartalékok a csapatban, hiszek abban, hogy sikerül kiharcolnunk a továbbjutást."