Társoldalunk:

Minden idők legbarátságosabb focivébéje

2006.06.19. 12:59

Telitalálatnak bizonyult a labdarúgó-világbajnokság szlogenje ("A time to make friends"), amely magyarra fordítva úgy hangzik: alkalom a barátkozásra.

Egy vb-n számtalan érdekes esettel találkozhatnak a világ minden tájáról összesereglett szurkolók. Dortmundban például négy német fiatal tetőtől talpig angol színekbe öltözött, s úgy szurkolták végig a szigetországiak Trinidad és Tobago elleni mérkőzését. A két gólnál pedig úgy ünnepeltek, mintha saját országuk válogatottja megnyerte volna a világbajnokságot.

Ezen a vb-n azonban az angol szurkolók is barátságos arcukat mutatják a világnak: Gelsenkirchenben például egy londoni drukker argentin mezben a szerbekkel együtt énekelte azt a nótát, amelyet a helyi Fan Festen tanítottak meg neki belgrádi fanatikusok. Ezek után azon már meg sem lepődik a tudósító, hogy Kölnben a több ezer angol és a maroknyi mexikói együtt ropja a szambát a brazilokkal a címvédő együttes második győzelmét követően.

Egy nappal korábban ugyanitt a csehek éppen legyőzőikkel, a ghánaiakkal járták el a törzsi táncot az amerikai siker reményében, miközben a kivetítőn nézték a tengerentúliak olaszok elleni csoporttalálkozóját. Itáliaiak és amerikaiak pedig egymást hívták meg sörözni, és kedélyesen megbeszélték, a bíró mely ítélete volt helyes, vagy helytelen. Abból sem volt probléma, ha esetleg nem értettek egyet, mert egy sörrel bárki véleménye megváltoztatható...

És hogy Ghána szimpatikus játéka milyen érzéseket keltett a "semleges" szurkolókban, jól példázza, hogy amint egy piros-sárga-zöldbe öltözött szurkoló elsétált a brazilok, mexikóiak és angolok között, a három csoport egyformán hangos "Ghána, Ghána" rigmussal köszöntötte.

Kijelenthető, eddig alighanem ez minden idők legbarátságosabb világbajnoksága.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK