Társoldalunk:

Svájc hazaküldte Togót a vébéről

2006.06.19. 16:55

Két forduló után mindössze a G csoport harmadik helyét foglalja el a francia labdarúgó-válogatott, miután a világbajnokság hétfői napján Svájc 2-0-ra verte Togo együttesét. A kvartettet így a helvét és a koreai gárda 4-4 ponttal vezeti, az afrikai válogatott pedig elbúcsúzott a továbbjutástól.

Eredmény, G csoport, 2. forduló:
Togo - Svájc 0-2 (0-1)
Dortmund, 63 ezer néző
v: Carlos Amarilla (paraguayi)
Togo: Agassa - Nibombe, Toure, Tchangai, Agboh (Saliphou, 25.) - Dossevi (Senaya, 69.), Toure-Maman (Malm, 87.), Romao, Forson - Coubadja, Adebayor
Svájc: Zuberbühler - Degen, Senderos, Müller, Magnin - Wicky, Vogel, Barnetta - Cabanas (Streller, 77.) - Frei (Lustrinelli, 87.), Gygax (Hakan Yakin, a szünetben)
gól: Frei (16.), Barnetta (88.)
sárga lap: Salifou (45.), Adebayor (47.), Romao (53.), illetve Vogel (92.)

Akármennyire is unalmas a világbajnokság, Togo csapatában mindig lehet bízni. Fekete-Afrika képviselője ugyan ezúttal nem a kül- és belpolitikai csatározások miatt kerül az újságok címlapjára, sokkal inkább a labdarúgó-válogatott miatt.

Önmagában az is meglepetés, hogy a kis ország kivívta a vb-szereplés jogát, akklimatizálódás címén majd' egy hónappal a rajt előtt Németországba költözött, majd megkezdte a maga kis fesztiválját.

Előbb a focisták sztrájkoltak, így próbálva elérni, hogy megkapják szövetségüktől a beígért prémiumot, ennek hatására Otto Pfister lemondott szakvezető, majd egy nappal a koreaiak elleni találkozó előtt visszatért.

Ezek után a tréner perrel fenyegetőzött (a togói főtitkár ugyanis lealkoholistázta), majd ismét a játékosok következtek, akik kijelentették, mivel nem érkezett meg a pénz még mindig a bankszámlákra, nem lépnek pályára...

Végül minden jó, ha vége jó, a csapat ott volt Dortmundban a Svájc elleni második összecsapáson, ráadásul ezúttal a saját himnuszuk is előkerült (Korea ellen ugyanis az ázsiaiakét játszották le kétszer).

A meccs néhány ügyes afrikai megmozdulással kezdődött, ennek ellenére az első kapura lövést Ricardo Cabanas eresztette meg 25 méterről, Kosi Aggasa vetődve védett. A másik oldalon Mohamed Kader bizonyult tarthatatlannak, ám három jó lövését is védte Zuberbühler.

Forrás: EPA

A 16. percben az első valamirevaló svájci akció góllal zárult: Magnin balról érkező átívelését Barnetta az ötös baloldali csücskétől egyből középre belsőzte, Frei pedig a léc alá lőtt (0-1).

Vezetésének tudatában visszazárt a svájci együttes, egyedül Frei ólálkodott előrébb társainál, de labda nélkül ő sem tudott mit kezdeni... Az afrikai együttes nagy iramot diktált, a 30. percben Dossevi használta ki Senderos hibáját (az Arsenal védője sokat rontott, igaz, klubtársa, Adebayor sem villogott igazán), a Valenciennes középpályása ziccerbe került, ám, 8 méterről a kapu mellé trafált. 

A 35. percben Patrick Müller gáncsolta a büntetőterültre betörő Adebayort - a paraguayi játékvezető nem ítélt büntetőt...

A második játékrészre Köbi Kuhn kapitány nagyon húzott, pályára küldte ugyanis a Young Boys támadó középpályását, Hakan Yakint, ezzel máris megélénkült a svájci oldal. Az 51. percben Barnetta, az 53. percben Yakin tornásztatta meg Agassa kapust, a meccs legnagyobb helyzetét azonban a 64. percben hagyta ki a cserejátékos, aki Cabanastól kapott kiváló indítást, egyedül léphetett ki, de lövését a kivetődő hálóőr bravúrral hárította. 

A hajrában aztán góllá érett a svájci fölény, a 88. percben Barnetta döntötte el a három pont sorsát: a Leverkusen játékosa 15 méterről jobbal a jobb sarokba lőtt, a labda a kapufát érintve vágódott a hálóba (0-2).

Svájc ezzel két meccsen szerzett négy pontjával, jobb gólkülönbségének köszönhetően a kvartett élére ugrott, ám az utolsó csoportmeccsen Korea ellen még komoly rangadó vár Köbi Kuhn fiaira.

Togo elbúcsúzott a világbajnokságtól, ám pénteken magával ránthatja Franciaországot is.

Otto Pfister, a togói válogatott szövetségi kapitánya: "Ma hadilábon álltunk a szerencsével, beleértve a bíró döntéseit és a helyzetkihasználásunkat is, így nem tudtuk learatni a munkánk gyümölcsét. A játékosaim azonban százszázalékos teljesítményt nyújtottak."

Köbi Kuhn, a svájci válogatott szakvezetője: "Az 1-0-s vezetésünk ellenére hihetetlenül sok hibát követtünk el. A második találatunkkal megváltozott a helyzet a csoportunkban, de a dél-koreaiak ellen is győzni akarunk. Fantasztikus élmény volt ebben a stadionban, a szurkolók által pirosra festett kulisszák előtt játszani."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK