Társoldalunk:

A lengyelek búcsúztak szebben a vébétől

2006.06.20. 18:03

A világbajnokságtól búcsúzó csapatok mérkőzésén Lengyelország 2-1-re legyőzte Costa Ricát az A csoportban. A lengyelek mindkét gólját az a Bartosz Bosacki szerezte, aki eredetileg nem is volt nevezve a 23-as vb-keretbe, csak utólag került be, Damian Gorawski szívproblémái miatt.

A csoport, 3. forduló:
Costa Rica - Lengyelország 1-2 (1-1)
Hannover, 43 ezer néző
v.: Maidin (szingapúri)
Costa Rica: Porras - Umana, Marín, Badilla - Drummond (Wallace, 70.), Bolanos (Saborio, 78.), Solis, Centeno, L. González - Gómez (Hernandez, 82.), Wanchope.
Lengyelország: Boruc - Baszczynski, Bosacki, Bak, Mi. Zewlakow - Radomski (Lewandowski, 64.), Jelen, Szymkowiak, Krzynówek- Zurawski (Brozek, 46.), Smolarek (Rasiak, 85.).
gól: Gómez (25.), illetve Bosacki (33., 66.)
sárga lap: Umana (17.), Radomski (18.), Bak (24.), Mi. Zewlakow (29.), Marín (45+2.), Gómez (45+3.), Badilla (56.), Baszczynski (60.), L. González (76.), Boruc (91.)

Tét nélküli mérkőzésre készült az A csoport utolsó fordulójában Costa Rica és Lengyelország. Persze utóbbi állítást máris lehet cáfolni, egy világbajnokságon ugyanis egyetlen mérkőzés sem lehet tét nélküli, hiszen a presztízs, valamint a haza becsülete igenis fontossá teszi akár azt a meccset is, amelyen csak a csoport harmadik helyének megszerzése a cél.

Ráadásul ezt a találkozót külön pikánssá tette, hogy a hírek szerint mindkét kapitány, Pawel Janas és Alexandre Guimaraes is búcsúzik a vébé után, így aztán nekik sem volt mindegy, hogy milyen szájízzel hagyják ott a kispadot.

Ennek ellenére az összecsapás úgy indult, mintha valóban csak könnyed délutáni labdázgatásról lenne szó, bár a hőség miatt eleve nem lehetett könnyednek titulálni a dolgot. Az iram nem idézte az élet-halál meccseket, de ez érthető is volt, eleinte inkább a karibiak kapták el a fonalat, Wanchope és Gómez szinte mindig megjátszható volt, és többször is megkeverték a lengyel védelmet.

A vezető gól megszületése is kettőjük koprodukciójának köszönhető, Wanchope harcolta ki a szabadrúgást, amit Gómez lőtt be, igaz, ritkán fordul elő, hogy egy 18 méteres lövés a kapus lába között jut el a hálóba.

Forrás: EPA
Gómez ezzel a lövéssel szerzett vezetést

A lengyelek nem roppantak össze, és átvették az irányítást, mégis egy szerencsés momentum hozta meg az egyenlítést, Porras ugyanis egy szögletnél átesett Smolarek lábán, amikor kimozdult a kapuból, így Bosacki az üres kapuba belsőzött. Felpörgött a meccs a félidő utolsó tíz percében, de csak a sárga lapok száma gyarapodott, újabb találat nem esett.

A fordulás után sem kellett unatkozni, mindkét gárda viszonylag könnyen eljutott a másik 16-osig, de igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítani. Bár a tét nem tehette feszültté a csapatokat, elég sok volt a sárga lap, ami annak is köszönhető, hogy a játékvezetők nagyon meg akarnak felelni a FIFA előírásának, és folyton kapkodják elő a lapokat.

Mezőnyben, kombinatív játékban meggyőzőbbnek tűnt Costa Rica, de elég volt egyetlen kihagyás a Ticók részéről, és egy újabb pontrúgásból Bosacki saját maga, és csapata második gólját szerezte. Az eset érdekessége, hogy a Lech Poznan védője eredetileg nem is került be a 23-as keretbe, csak akkor, amikor a csapat középpályásáról, Damian Gorawskiról az utolsó orvosi vizsgálatnál kiderült, hogy a szívével nincsen minden rendben.

A közép-amerikaiak a második gól után is mentek előre, Wanchope szerzett is egy lesgólt, de hiányzott az átütőerő és a pontosság, így végül maradt a 2-1-es lengyel siker, azaz Pawel Janas és fiai legalább szépen búcsúztak a világbajnokságtól.

Luis Marín, a Costa Rica-i válogatott csapatkapitánya:
"Minden megpróbáltunk, voltak lehetőségeink. Nagyon csalódott vagyok, hogy pont nélkül távozunk a vb-ről."

Pawel Janas, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya:
"Sok bírálat ért bennünket az elmaradó gólok miatt, de ma kettőt is szereztünk, még ha egy hátvéd révén is. Nagyon meleg volt a stadionban, de a csapat betartotta a megbeszélt taktikát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK