Togo lehet Zidane végzete

Vágólapra másolva!
Sokan csak legyintenének: Svájc Togóval játszik, ez jó meccs nem lehet, pedig egy csapatot sem szabad leírni egy futball-világversenyen, jó példa erre a görögök két évvel ezelőtti Eb-sikere, vagy a németországi vébé kapcsán megemlíthetjük Ghánát, Trinidad és Tobagót, vagy mondjuk Dél-Koreát - mindegyik együttes továbbjutási esélyekkel várja a záró csoportkört. Ezért nem féltünk attól, hogy unalmas 90 percet fog hozni a semleges európaiak és a gondokkal küszködő afrikaiak dortmundi csatája, és nem is kellett csalódnunk.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Dortmundból

Németországban ínyencségnek számít a magyaros étel: a minap az egyik állomáson "Ungarische" csipszet lehetett kapni (az automatából), míg a Svájc-Togo meccs előtt a médiaközpontban valódi magyar paprikából készült Pusztatopfot árultak napi menüként, 8 euróért. A tésztás étek nem volt olcsó, de rossz sem, ám magyarországi specialitásnak hívni talán kicsit erős volt. Mindenesetre jólesett az étel, no meg az, hogy legalább kulináris szinten mi is kint vagyunk a vébén.

Dortmundot már vasárnap ellepték a svájci szurkolók, és egyikőjüket meg is kérdeztük, mit vár a Togo elleni meccstől: "Nyerni fogunk 3-0-ra, és továbbjutunk" - mondta az optimista helvét drukker, majd enyhén elbambult, leejtette a mobilját, s ahogy lehajolt, ráöntötte a sörét is.

A togóiak sem várták túl jó előjelekkel az összecsapást, mivel a prémiumok körüli vita miatt előbb az edzőjük, a német Otto Pfister állt fel a kispadról néhány napra, majd a játékosok is azon gondolkoztak, érdemes-e egyáltalán pályára lépniük Svájc ellen, ha még a vb-s szuveníreket is a félretett pénzből kell megvenniük, nem pedig a megérdemelt járandóságból. A FIFA fenyegetett, a togói kormány pedig lépett, és kifizette a sikercsapatot, így mégsem kellett csalódottan otthon maradnia a jeggyel rendelkező 65 ezer drukkernek - a mérkőzést megrendezték.

Az afrikai ország fanatikusait cseppet sem érdekelték a gondok, pólóikon azt hirdették: "Togo világbajnok lesz". Ha vb-győzelemre nem is, de - ebben az eklektikus csoportban - továbbjutásra nem nulla százalék eséllyel pályáztak a togóiak.

Milyen kicsi a világ, egy egzotikus vb-meccsen két klubtárs újra találkozhat: a svájciak reménysége, a védő Philippe Senderos épp arsenalos cimborájával, Emmanuel Adebayorral nézhetett farkasszemet hétfőn. A két futballista nem csak sorstárs, de kortárs is, 10 nap híján pont egy évvel idősebb a bekknél a togói csatár, aki 1984. február 26-án látta meg a napvilágot. Adebayort idén szerződtették az Ágyúsok, és nem is vallott szégyent a korábban a francia ligában brillírozó ék, minthogy idei 13 meccsén 4-szer volt eredményes a BL-ezüstérmes gárdában.