Társoldalunk:

Túlórázva, bombagóllal nyertek az argentinok

2006.06.24. 23:31

A labdarúgó-világbajnokság második nyolcaddöntőjében két tengerentúli együttes, Argentína és Mexikó lépett pályára. Az összecsapás meglepetésre nem dőlt el a rendes játékidőben, a mexikóiak kiválóan futballozva 1-1-re hozták a 90 percet. A hosszabbításban aztán Maxi Rodruguez bombagólja negyeddöntőbe repítette a gauchókat.

Eredmény, 2. nyolcaddöntő:
Argentína - Mexikó 2-1 (1-1)
Lipcse, 43 ezer néző
v: Massimo Busacca (svájci)
Argentína: Abbondanzieri - Scaloni, Ayala, Heinze, Sorin - Maxi Rodriguez, Mascherano, Cambiasso (Aimar, 76.), Riquelme - Saviola (Messi, 84.), Crespo (Tevez, 75.)
Mexikó: O. Sanchez - Mendez, Castro, Osorio, Salcido - Marquez, Guardado (Pineda, 66.), Pardo (Torrado, 38.)- Borgetti, Morales (Zinha, 74.), Fonseca
gól: Borgetti (8., öngól), Maxi Rodriguez (98.), illetve Marquez (6.)
sárga lap: Heinze (45+1.), Sorin (112.), illetve Marquez (70.), Castro (82.), Torrado (118.), Fonseca (119.)

A csoportmérkőzések során meglehetősen jó benyomást keltett argentin gárda az utolsó meccsén, a hollandok ellen több sztárját is pihentette, de a Mexikó elleni nyolcaddöntőn José Pekerman visszatért az ideális kezdő csapathoz. Nicolas Burdisso sérülése miatt nem vállalhatta a szereplést, elől ismét Javier Saviola és Hernán Crespo lett a két csatár - Messi és Tévez a kispadról várta a beugrás lehetőségét. A mexikóiaknál Luis Pérez eltiltás miatt nem szerepelhetett, Jared Borgetti viszont ismét ott volt a kezdő tizenegyben.

Érdekesség, hogy a két együttes korábban 23 alkalommal játszott egymással, a mérleg argentin fölényt mutat (8 győzelem, 4 vereség, 11 döntetlen), ám a vébék történetében mindössze egyszer, még 1930-ban csaptak össze, akkor a legendás Stábile vezérletével a gauchók diadalmaskodtak 6-3-ra.

A két gárda tavaly éppen Németországban, a Konföderációs-kupa elődöntőjében meccselt, akkor a rendes játékidőben elért 1-1-es döntetlen után az argentinok 11-esekkel nyertek 6-5-re. A meccsen ráadásul Javier Saviola és Rafael Marquez is a kiállítás sorsára jutott.

Külön csatát jelenthetett a klubtársak találkozása: Lionel Messi és Rafael Marquez a Barcelona, Guillermo Franco, valamint a Juan Pablo Sorin, Juan Riquelme duó egyaránt a Villarreal futballistája.

A meccs előtt két és félórával a rendőröknek is akadt dolga, a stadionban ugyanis egy őrizetlenül hagyott csomagot találtak, így kiürítették a létesítményt. Szerencsére nem robbant bomba...

A mérkőzés azonban bombameglepetéssel kezdődött, a 6. percben a lendületesen kezdő Mexikó szerzett vezetés. Pavel Pardo jobbról ívelt szabadrúgást középre, Mendez hátrafelé megcsúsztatta a labdát, s a hosszú saroknál lendületből érkező Rafael Marquez - lehagyva a tétova Heinzét - estében lőtt a léc alá (0-1). Gyorsan jött az egyenlítés, három perccel később Riquelme ívelt jobbról középre, az érkező Crespót viszont megelőzte Jared Borgetti, s csatárhoz méltó módon fejelt saját kapujába (1-1). (A gólt a FIFA ennek ellenére Crespónak adta.) 

Forrás: EPA

A győztes gól szerzője: Maxi Rodríguez

A csoportmeccseken kiválóan futballozó argentinok mellé teljesen felnőttek a mexikóiak, a Marquez által dirigált védelem kiválóan szűrte az argentin támadásokat, amikor hiba csúszott a gépezetbe, akkor meg a szerencse segített. Mint például a 23. percben, amikor Cambiasso pazar kiugratásával Crespo lépett ki, az elé futó Oswaldo Sanchez felett átemelte a labdát, amely a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Mexikó sem igazán tudott mit kezdeni, amíg Pardo pályán volt, addig a pontrúgások jelentették a veszélyt, majd a félidő végén Fonseca tréfálhatta volna meg az ellenfelet, amikor elvette az utolsó emberként pepecselő Heinzétől a labdát, a Manchester United védője fel is rúgta annak rendje-módja szerint - piros helyett csak sárgát kapott.

Félidőben még nem érezte szükségességét Pekerman kapitány annak, hogy Messit vagy Tévezt pályára küldje, ám az 54. percben meghűlhetett ereiben a vér. Morales kiváló labdát adott Borgettinek, a csatár lövésébe Abbondanzieri bravúrral kapott bele, s menteni tudott.
Aztán Riquelme két átadással hívta fel magára a figyelmet: előbb Maxi Rodríguez lőtt kapásból nagyot, majd Saviolát ugratta ki, aki 14 méterről lőtt, Sanchez bravúrral mentett.

Az utolsó negyedórára érkezett Tévez és Aimar, a 84 .percben Messi is beállt, de ők sem hoztak változást. A rendes játékidőben nem született több gól, következhetett a hosszabbítás. S ami nem ment a csatároknak, az sikerült Maxi Rodrígueznek. A 98. percben Sorín hosszú indítását az Atlético Madrid középpályása mellel vette át a 16-os jobb sarkánál, majd ballal bombagólt ragasztott a jobb felső sarokba (2-1).

A hosszabbítás második felvonása semmi újat nem hozott, Argentína a kiválóan futballozó Mexikót nagy nehezen legyűrte 2-1-re, s már a németek elleni negyeddöntőre készülhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK