Toniék kiütötték az ukránokat

Vágólapra másolva!
Olaszország lesz Németország ellenfele a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében, miután Marcello Lippi együttese könnyed, 3-0-s győzelmet aratott Ukrajna felett. Az olaszok legjobbja a kétgólos Luca Toni volt.
Vágólapra másolva!

Eredmények, negyeddöntő:
Olaszország - Ukrajna 3-0 (1-0)
Hamburg, 50 000 néző
v.: Frank de Bleeckere (belga)
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Barzagli, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo (Barone, 68.), Gattuso (Zaccardo, 77.), Camoranesi (Oddo, 68.) - Totti, Toni
Ukrajna: Sovkovszkij - Ruszol (Vascsuk, 45+2.), Szviderszkij (Vorobjev, 20.), Nesmahnij - Huszev, Timoscsuk, Selajev, Kalinicsenko, Huszin - Sevcsenko, Milevszkij (Belik, 72.)
gól: Zambrotta (6.), Toni (59., 69.)
sárga lap: Szviderszkij (16.), Kalinicsenko (21.), Milevszkij (68.)

Alaposan átszervezte csapatát Marcello Lippi, az olasz kapitány ugyanis a védelemben nem számíthatott a sérült Alessandro Nesta mellett az eltiltott Marco Materazzira sem, azaz Fabio Cannavaro mellé Andrea Barzagli húzódott középre. Alessandro Del Piero és Alberto Gilardino is a kispadon kezdte az összecsapást, ezúttal Francesco Totti és Mauro Camoranesi kezdtett.

Az ukrán kapitány, Oleg Blohin három helyen változtatott legutóbbi, Svájc elleni kezdőcsapatán: a sérült Andrij Voronyin helyett Artem Milevszkij lépett pályára, míg Vlagyiszlav Vascsuk, illetve Andrij Vorobej pótlását Vjacseszlav Szviderszkij és Andrij Ruszol oldotta meg.

A játékoscserék nem igazolták Blohint, az első tízpercben ugyanis se a középpálya, se a védelem nem állt szilárd lábakon. A 4. percben Camoranesi váratlanul szólóra szánta el magát, s mivel senki sem zavarta, 20 méterről el is lőtte a labdát, amely kevéssel kerülte el a jobb sarkot. Két perccel később Gianluca Zambrotta hasonló kalandra vállalkozott, a Juventus játékosa is szabadon vezethette a labdát, 22 méterről sokkal jobban célzott, mint Camoranesi, a labda védhetetlenül vágódott a bal alsó sarokba (1-0).

Húsz perc sem telt el, s a Totti őrzésére csapatba állított Szviderszkij máris mehetett pihenőre, helyére Vorobejt küldte Blohin, de a félidő már nem hozott átütő sikert. Az olaszok nem akartak támadni, az ukránok távoli galamblövészete pedig nem okozott problémát.

A második félidő elején alapos offenzívát indítottak az ukránok, Huszin fejesét Buffon nagy bravúrral ütötte szögletre, majd Huszev löketét védte a Juve kapusa, s amikor már ő is verve volt, Zambrotta mentet a gólvonalon.

Ahogy lenni szokott a kihagyott helyzetekkel, ami az egyik oldalon kimaradt, az a másikon bejött: az 59. percben Totti bal oldali beadására Toni érkezett, s a jobb sarokba fejelt (2-0). Összeomlott az ukrán védelem, tíz perc múlva a két gólszerző bolondított meg mindenkit, ezúttal Zambrotta passzolt, Toni az üres hálóba passzolt (3-0).

Ha végigtekintünk az ukránok vb-teljesítményén azt láthatjuk, jó magyaros teljesítményt hoztak - se többet, se kevesebbet. A verhető szaúdiakat és tunéziaiakat legyőzték, Svájc ellen kibekkelték a továbbjutást, míg Spanyolország és Olaszország alaposan elagyabugyálta őket.

A 3-0-s győzelemmel Olaszország könnyedén jutott a legjobb négy közé, ahol Németország lesz az ellenfél.