A francia sajtó már világbajnoki győzelemről álmodik

Vágólapra másolva!
A francia válogatottat néhány hete még élesen kritizáló hazai sajtó a németországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében aratott portugálok elleni 1-0-s győzelem után csütörtökön már szinte csak eufórikus jelzőkkel illette a csapatot.
Vágólapra másolva!

"Meseszerű, elpusztíthatatlan, hősies, mágikus" - ezekkel a jelzőkkel méltatták címlapjaikon a francia újságok a nemzeti válogattat, melynek döntőbe jutását több mint 22 millióan nézték a 63 millió lakosú Franciaországban.

"Életük gólja" című vezércikkében a L'Équipe ugyanakkor néhol görcsösnek értékelte a szerda esti játékot, a Le Parisien szerint pedig a kékek inkább elszenvedték, mintsem irányították a játékot. Abban minden újságíró egyetértett, hogy Zinedine Zidane ezúttal nem játszott olyan bámulatosan, mint a spanyolok és a brazilok ellen, s a válogatott legjobbja - a tévéközvetítés francia kommentátorainak véleményéhez hasonlóan, a tollforgatók szerint is - Lilian Thuram volt.

A Le Parisien ugyanakkor szobrot követel Zidane-nak: "Most, azonnal. Bárhol, Marseille-ben, labdarúgása bölcsőjében vagy akár Torinóban, a beteljesedés földjén", hiszen azzal, hogy másodszorra is a döntőbe segítette Franciaországot, Zidane a "legenda része lett".

A francia sajtó természetesen már a világbajnoki győzelemről álmodik. A L'Équipe szerint nyolc évvel az 1998-as győzelem után, a másodszori döntőbe jutás nem csak egy teljes generációt, hanem a (francia) labdarúgást is legitimizálta. Mostantól az egész világ tudja, hogy a franciák nem csak a hazájukban rendezett világbajnokságon tudnak aratni. Már csak a döntőt kell lejátszaniuk, amely Zinedine Zidane karrierjének utolsó meccse lesz és természetesen meg kell nyerni, mert egy elvesztett döntő óriási szenvedés" - figyelmeztet a sportlap.

A L'Humanité szerint a "kékeknek lesz egy újabb kupájuk" vasárnap az olaszok elleni döntő után. "Vasárnap Berlinben" - olvasható a Libération című napilap címlapján, amely "nem remélt teljesítményként" értékeli az franciák döntőbe jutását. "Tegnap a kékek megjárták a poklot, folyamatosan beszéltek egymáshoz, biztatták egymást, helyet cseréltek, úgy kapaszkodtak egymásba, mint az elkárhozottak. A vasárnapi jutalom miatt megérte" - véli a baloldali újság.

"Ott vagyunk" - jelentette be a France-Soir, amely szerint "az istenek velünk vannak", s ezért "az olaszok már most elkezdhetnek reszketni".

Az elődöntőben a meccs helyszínén drukkoló Dominique de Villepin kormányfő francia újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: 1998-ban a sokszínű csapatot éltette az ország, de aztán kiderült, hogy a bevándorlók integrációja ennek ellenére is sikertelen volt. Ezért a miniszterelnök 2006-ban a kékek "fatalizmus elleni küzdelmét", valamint azt emeli ki, hogy a francia válogatott mentes a hierarchiától, s nincsen féltékenység a játékosok között.