60 millió szívvel szállnak szembe a franciák

Vágólapra másolva!
Hetek óta eufóriában él Róma, a fociláz az egész városon eluralkodott, kivétel szinte nincs is. A vb-döntőre vasárnap reggel óta megy a hangolás az olasz fővárosban, ahol a szexuális álmok és a nemzeti egység megtestesítője is az olasz válogatott lett az elmúlt szűk egy hónapban. Kövesse a döntőt az [origo]-n, jöjjön velünk Rómába!
Vágólapra másolva!

"Kilencvenben a németek nyertek Olaszországban, most nekünk kell nyernünk Németországban" - érvelnek bizakodóan a rómaiak az esti vb-döntő előtt. A várakozás nagy, ez azonban nem csak a sportnak szól, az olasz válogatott réges régen átlépte már azt a szintet, hogy vasárnapi játékukat egyszerű sportteljesítményként könyveljék el.

A Squadra Azzurra maga a megtestesült szexuális princípium. Rómát a vb kezdete óta ellepték a Dolce & Gabbana divatplakátjai. A képeken az olasz válogatott alapemberei, például Gattuso és Cannavaro, látható izzadt testtel, félmeztelenül, egy szaunaszerű szobában, alsónadrágban. Nincs ebben semmi meglepő, az olasz válogatott nem hagyományos értelemben vett focicsapat.

Például Rómában nem lehet hagyományos értelemben vett módon meccset se nézni. A meccseket ugyanis nem nézik Olaszországban, a meccsekkel együtt élnek, sőt, mindenki ott van egy kicsit a stadionban, akkor is, ha csak tévén nézi a közvetítést. Ez alól nagyon kevés a kivétel: a pályán zajló küzdelmet sokszor még azok is nézik, akik nem szeretik a focit, a lányok, asszonyok pedig a legelszántabb drukkerek közé tartoznak, szakértelmük megkérdőjelezhetetlen.

"Én Milán-drukker vagyok, de Del Piero az más" - bólintott elismerően Antonio, amikor Marcello Lippi elküldte melegíteni a Juventus irányítóját az USA elleni meccsen. A vb idején nem sokat számít, ki kinek drukkol, igaz, nem mindenkit szeretnek az olaszok sem. Gilardino és Inzaghi nem tartozik a kedvencek közé.

A legnagyobb sztár, mindenki kedvence pedig Buffon. Ő nem csak "ügyes, de jól is néz ki" - bizonygatják. Nehéz eldönteni, melyiken van a hagsúly. A németek elleni elődöntőn "Buffon Santo Subito!", azaz "Azonnal avassátok szentté Buffont!" felirat tűnt fel a lelátón. A pápának szólt ugyanez a megtiszteltetés tavalyi temetésekor.

A csoportkört és az egyenes kieséses szakaszt teljes eufóriában élte meg a város. Meccs van? A boltok nagy része bezár. Kiürül a város. Még a szokásosnál is lassabb minden. Utána pedig tombolás az utcán, hajnalig szólnak a dudák. Volt, aki órákat töltött azzal, hogy kiállt egy forgalmasabb út mellé, lengette az olasz zászlót és átszellemült arccal üvöltött.

A döntőre való készülődés napok óta érezhető. A vb kezdete óta nagy üzlet a piros lámpánknál olasz zászlót és kürtöt árulni, hétvégére pedig egész utcákat leptek el zöld-fehér-piros csecsebecsék. A rajongás tulajdonképpen felfoghatatlan méreteket öltött, egymást érik a meglepetések, az egyébként fehér hálószobánkban például zöld lepedő és piros takaró jelent meg egyik napról a másikra.

Vasárnap délután fél hatkor még csendes volt a város - a maga módján. A dudák és a kürtök reggel óta szólnak Rómában, a kora délutáni hőségben feltűnt pár rakéta és kisebb tűzijáték is. Az ég esőt ígér, de ez ma nem sokat számít. Tartson velünk az együtt lélegző Róma szívébe, kövesse az eseményeket az [origo]-n és vegye ki a részét a foci szerelmeseinek sorsából!

Sáling Gergő - Róma