Társoldalunk:

Fájdalomdíj Zidane-nak: ő a vb aranylabdása

2006.07.10. 12:17

A németországi labdarúgó-világbajnokságra akkreditált újságírók Zinedine Zidane-t választották a torna legjobb játékosának. A vébét követő visszavonulását már hónapokkal ezelőtt bejelentő világklasszis elismerését beárnyékolja, hogy a fináléban a Marco Materazzival szemben elkövetett kirívó durvaságáért kiállították.

A németországi labdarúgó-világbajnokságra akkreditált újságírók Zinedine Zidane-t választották a torna legjobb játékosának. Zidane 2012 pontot kapott, a második és harmadik helyen az aranyérmes olasz válogatott két klasszisa, Fabio Cannavaro (1977) és Andrea Pirlo (715) végzett.

Ugyancsak a francia válogatotthoz kapcsolódó hír, hogy Jacques Chirac köztársasági elnök méltatta a világbajnoki ezüstérmes labdarúgó-válogatott tagjait, különösen a csapatkapitány Zidane-t. 

Az államfő nem kívánt állást foglalni arról a piros lapról, amelyet a visszavonuló sztár a döntő hosszabbításában kapott. "Büszke vagyok arra, amit a csapat elért. Zidane fantasztikus játékos, és szeretném kifejezni a köszönetemet, amit a válogatottért és az országért tett pályafutása alatt. Karrierje alatt a sport igazi értékeit mutatta be, igazi emberi nagyság, aki a hazáját szolgálta."

Chirac hozzátette: nem tudja, mi történt pontosan, miért kapott Zidane piros lapot, így erről nem is kíván nyilatkozni.

A Kékek szövetségi kapitánya, Raymond Domenech is úgy nyilatkozott, hogy nem ítéli el Zidane-t. Domenech szerint inkább a franciák szolgáltak rá a győzelemre, és megérti irányítóját, aki a 110. percben szándékosan belefejelt Marco Materazzi mellkasába.

"A teljesítményünkkel elégedett vagyok, a végeredménnyel nem. Úgy vélem, többet tettünk a győzelemért, mint az olasz együttes. A 11-es párbaj a szerencsejátékhoz hasonlít, és most nem mi jöttünk ki ebből győztesen" - mondta a kapitány.

Hozzátette: a végjátékban hiányzott Zidane."Nem szeretném felmenteni, ám meg kell őt értenem, amiért így viselkedett. Egyértelmű, hogy a döntő leggyilkosabb pillanata számunkra az ő kiállítása volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK