Győztesként ünnepelték csapatukat a franciák

Vágólapra másolva!
Több mint tízezren ünnepelték a németországi labdarúgó-világbajnokságon ezüstérmes francia válogatottat Párizsban, a játékosok a Concorde téren található Crillon Hotel erkélyéről majdnem egy órán keresztül üdvözölték szurkolóikat.
Vágólapra másolva!

A csapat repülőgépe nem sokkal 13 óra után landolt a Roissy repülőtéren, ahonnan egyenesen az elnöki palotába sietettek a futballisták. A légikikötőből az Elysée-palota felé haladó busz előtt az autópályát és a párizsi utcákat lezárták, a franciák pedig egy helikopter révén élő adásban követhették az útvonalát.

Az elnöki palota udvarán Jacques Chirac államfő egyesével kezet fogott a kiszálló játékosokkal, majd a tiszteletükre rendezett ebéd előtt a palota kertjében üdvözölte a Kékeket.

"Franciaország csodálja és szereti önöket" - kezdte az elnök, aki külön méltatta Zinédine Zidane-nak a világbajnokságon nyújtott teljesítményét. Az államfő a nemzetközi labdarúgás zsenijének és virtuózának, meggyőződéses, elkötelezett szívembernek nevezte Zidane-t, aki pályafutásának "legintenzívebb és legkeményebb pillanatát" élte a döntőben. Chirac elsősorban a francia válogatott csapatszellemét emelte ki.

A kopasz kapitány először jelent meg nyilvánosan azóta, hogy az olasz Marco Materazzi lefejelését követő kiállítása után, a döntő 110. percében az öltözőbe távozott, és a díjátadáson sem jelent meg. Az elnöki ünnepségről egyedült Fabien Barthez kapus hiányzott, családi okokra hivatkozva.

Ebéd után a válogatott a Concorde téren található Crillon Hotel erkélyéről köszöntötte a párizsi kánikulában órák óta várakozó, több mint tízezres tömeget. Mint egy valóságos színdarab végén, először Raymond Domenech szövetségi kapitány jelent meg az épületre kifeszített óriási kék mez előtt, majd egymás után egyesével hajoltak meg a játékosok a tömeg szűnni nem akaró tapsa közepette.

A legnagyobb ovációt a két hüvelyujját a tömeg felé mutató, néhány pillanatra elmosolyodó Zidane kapta, egészen David Trezeguet megjelenéséig. A döntőben a 11-es kihagyó játékost akkora ovációval ünnepelték - pontosabban vigasztalták - a párizsiak, hogy a csatár végül elsírta magát.

Forrás: EPA

Trezeguet-t meghatotta a szurkolók szeretete

A tömeg tíz percig tartó "Zizou, Zizou" skandálására csapattársai újra kituszkolták Zidane-t, aki egy utolsó nagy meghajlással köszönte meg a szurkolóknak a támogatást. A válogatott eredetileg nyitott buszon vonult volna végig a Champs Elysées-n, de Raymond Domenech a fináléban elszenvedett vereség után helytelenítette az ötletet.