Ghána: Afrika fekete aranya

Vágólapra másolva!
Az a csapat, amelyik története második vb-meccsén mindjárt győzni tud, megérdemli az odafigyelést. Ghána sokáig csak az afrikai harctéren, és a korosztályos viadalokon vitézkedett, négy éve azonban megmutatta, hogy a nagyok játékába is képes beleszólni. A sérült Essien ugyan hiányzik majd nagyon, de mellette még számos, európai szinten is jegyzett futballistával rendelkeznek, akik mellé egyre inkább felzárkóznak a fiatal tehetségek. Ahogy négy éve, úgy most is az egyik legkiegyensúlyozottabb csoportban vannak, és egész Afrikának okoznának csalódást, ha nem jutnának tovább.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A ghánaiak mérkőzései szinte mindig rendkívül szórakoztatóak: vagy azért, mert a játékosok kiválóan futballoznak, vagy pedig a taktikai fegyelem hiánya miatt mulatságos dolgokat művelnek. Négy éve továbbjutottak az egyik legkeményebb csoportból, azóta pedig csak jobbak lettek. Azok, akik Roger Milla 1990-es varázslata óta a nagy afrikai áttörésre várnak, csakis Ghánának szoríthatnak.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A legtöbb afrikai válogatotthoz hasonlóan hajlamosak tíz emberrel támadni, és közben még a hátsó emberek is elfeledkeznek a védekezésről. A védők szívesen mennek előre, de gyakran lassan zárnak vissza, így a széleken könnyen mögéjük lehet kerülni.

Mit várunk tőlük?

Bizonytalan kapust, kőkemény hátvédeket, pengés középpályát, villámgyors csatárokat. Kissé szertelen, de annál lendületesebb játékot, rengeteg kihagyott helyzetet, gól esetén pedig rendkívül látványos gólörömet - lehetőleg valamilyen törzsi táncot.

Kire figyelünk?

A csapat hemzseg a kiváló futballistáktól, sőt, Kevin-Prince Boateng honosításával még erősödött is. A Portsmouth középpályása, aki korábban korosztályos német válogatott volt, meghozta a hiányzó kreativitást a csapatba.

A gyenge pont

A keretben több olyan futballista is akad, aki klubszinten keveset játszott az utóbbi időben akár sérülés, akár mellőzése miatt. Milovan Rajevac szövetségi kapitány ennek ellenére számít rájuk, ami a világbajnokságon visszaüthet. Ráadásul az országban, de még a játékosok között is túl nagy a várakozás a tornát illetően.

Róluk mondták

"Ghána válogatottja nagyon nehéz ellenfél lesz, mert játékosai fizikálisan rendkívül erősek, és Michael Essien személyében van egy igazi világklasszisuk is. Már a legutóbbi vébén is remekül futballoztak, azóta pedig csak fejlődtek" - jelentette ki a német szövetségi kapitány, Joachim Löw.

33/50

Kapusok: 6/10
Richard Kingson helye megkérdőjelezhetetlen. A 31 esztendős kapus kiváló reflexekkel rendelkezik, de a beíveléseknél gyakran bizonytalan, arról nem is beszélve, hogy klubszinten az elmúlt három évben mindössze négy mérkőzésen védett. A válogatottban azonban eddig nem okozott csalódást.

Védelem: 6/10
A hátsó alakzat a rutin és a fiatalos lendület keveréke. A vb-ezüstérmes junior válogatottból a két szélsőhátvéd, David Addy és Samuel Inkoom egyaránt beverekedte magát a csapatba, igaz, utóbbi posztján, a jobb oldalon a tapasztalt John Pantsil is játszhat. Középen John Mensah és Isaac Vorsah a legesélyesebb a játékra, mindketten topligában edződnek.

Középpálya: 8/10
Papíron ez a csapatrész a legerősebb (még a térdsérülése miatt hiánzó Essien nélkül is), az Interben egyre jobb formába lendülő Sulley Muntari mellett rendelkezésre áll Stephen Appiah (Bologna), Derek Boateng (Getafe) és Kevin-Prince Boateng (Portsmouth) is.

Csatársor: 6/10
A korábban sokat kritizált Asamoah Gyan az Afrika-kupán három gólt is szerzett, és klubjában, a francia Stade Rennes-ben is eredményesen futballozik, ami mindenképpen bíztató. Junior Agogo viszont sérülés miatt nem lesz ott a vébén, így nagyobb szerep hárul Matthew Amoah-ra vagy Prince Tagoe-ra.

Szövetségi kapitány: 7/10
Milovan Rajevac 2008-ban vette át a válogatott irányítását, és már azzal is nagy népszerűségre tett szert, hogy kivezette a gárdát a vébére, ám az idei Afrika-kupán szerzett ezüstérem tovább növelte híveinek számát. A szakember számára csak a teljesítmény számít, és a legnagyobb sztárokat is hajlandó a kispadra ültetni, ha nem megfelelően viselkednek.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Az idei kontinensviadalon Rajevac kényszerű okokból egy alaposan megfiatalított együttessel indult, amely viszont kiválóan szerepelt, ezüstérmes lett. A kapitánynak továbbra is bíznia kell a fiatalokban, akikben hatalmas az önbizalom és a bizonyítási vágy: André Ayew, Vorsah, Inkoom a vébén is remekelhet.

Nem csak a szépre emlékezünk

Afrikában a ghánai válogatott már régóta a legjobbak közé tartozott, ám hiába büszkélkedett az ország számtalan kiváló játékossal és szerepelt rendszeresen jól a korosztályos világbajnokságokon (a 20 éven aluliak 1993-ban és 2001-ben is ezüstérmesek voltak, az U17-esek pedig 1991-ben és 1995-ben diadalmaskodtak) felnőtt szinten nem jutott ki a sportág legnagyobb eseményére. Ez 2006-ban sikerült először, amikor a csapat a csoportkört is sikerrel vette, majd a nyolcaddöntőben Brazília ellen búcsúzott. A korosztályos sikerek továbbra is jönnek, tavaly az U20-as csapat lett világbajnok - a jó folytatásra tehát minden esély megvan.

Forrás: AFP

Felejthetetlen pillanatuk

A ghánaiak az első vb-meccsükön az olaszok ellen még megilletődötten futballoztak, ám a második találkozón már valódi tudásukat nyújtották. Csehország ellen Asamoah Gyan révén villámgyorsan megszerezték a vezetést, és a folytatásban helyzetek egész sorát alakították ki, azonban Petr Cech bravúrjai miatt nem tudták növelni előnyüket - Muntari pedig még egy tizenegyest is kihagyott. A hajrában azonban javította hibáját, és góljával a ghánaiak megszerezték első győzelmüket. Nem csoda, hogy az egész csapat ünnepelt.


Mi lett volna, ha...?

A csoportból való továbbjutás után Brazília várt Ghánára 2006-ban, ráadásul az afrikaiak csapatkapitányuk, Essien nélkül játszottak - ő eltiltás miatt hiányzott. Ronaldóék gyorsan vezetést szereztek, ám a ghánaiak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, és megvolt a lehetőségük az egyenlítésre, azonban Mensah fejese kijött a már tehetetlen Didáról. A játékrész legvégén a brazilok megduplázták előnyüket - apró szépséghiba, hogy egy lesgóllal. A játékvezetői tévedést nem bírta elviselni a ghánaiak szövetségi kapitánya, Ratomir Dujkovic, aki a szünetben addig reklamált Lubos Michelnél, amíg el nem küldték a kispadról, a ghánaiak játéka pedig teljesen szétesett. Pedig a brazilok kiverése nagyobb összpontosítással nem lett volna lehetetlen - ez esetben, a következő körben Franciaország ellen játszhatott volna a csapat.


Út Dél-Afrikába

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a ghánaiak már az első akadályban elbukjanak a kvalifikációs sorozatban, hiszen csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nyerték meg csoportjukat. Ghána, Gabon és Líbia ugyanannyi ponttal végzett, hiszen Lesothót mindenki megverte, hazai mérkőzéseiket pedig hozták a csapatok. A ghánaiak szerencséjükre az utolsó körben éppen Lesothóval játszottak, így tudták, hogy milyen arányban kell nyerniük a továbbjutáshoz. A következő forduló ehhez képest már sima volt, Benin, Mali és Szudán nem okozott problémát Essienéknek, akik két körrel a zárás előtt már kivívták a vb-részvételt.

Csoportellenfelei: Németország, Ausztrália, Szerbia

www.global-soccer.eu