A nyolcaddöntő a legnagyobb gát - interjú Gerrarddal

Vágólapra másolva!
A világbajnokságon hozná rendbe gyengére sikerült szezonját Steven Gerrard. A Liverpool csapatkapitánya gyenge szezont zárt klubjával, nem ment neki a játék úgy, mint az előző években. Jelenleg Gerrard jövője is kérdéses, ám a középpályás most nem foglalkozik a Liverpoollal.
Vágólapra másolva!

- Az elmúlt hetekben minden nap más klubbal hozták kapcsolatba. Mit tud mondani a jövőjéről?
- Jelenleg egyáltalán nem foglalkozom azzal, ami a Liverpoollal történik. Remélhetőleg a nyáron tisztázódnak a dolgok a klubnál, amíg a válogatottal vagyok. Lehet, hogy a csapatot mégis sikerül megerősíteni - majd meglátjuk. Én mindenesetre csak a vb után törődöm ezzel.

- Nem zavarja a bizonytalanság?
- Négy évvel ezelőtt már beleestem ugyanebbe a csapdába. Akkor nem tudtam másra gondolni, csak hogy mi lesz velem, hol folytatom a pályafutásom, nem akarom ezt a hibát még egyszer elkövetni. Úgy érzem, elég tapasztalt vagyok ahhoz, hogy mindezt félretegyem. Minden energiámat a válogatottra fordítom.

- Hogyan zajlott a legutóbbi vébéje?
- A világbajnokság alatt az embernek rengeteg ideje van. Az edzések után a hotelszobában olvastam az újságokat, a híreket az interneten, és mást sem hallottam, mint hogy a Chelsea szerződtet. Minden egyes alkalommal, amikor a szobámban voltam, pihenés helyett azon töprengtem, hogy maradjak-e Liverpoolban vagy sem, és ez mentálisan teljesen kifárasztott. Most ez nem történhet meg. A körülöttem lévő embereknek, a családtagoknak, barátoknak, menedzsereknek szigorúan meghagytam, hogy nem beszélhetnek pletykákról, spekulációkról. Most nem ez a fontos.

- Azért tudja értékelni a nemrég véget ért szezont?
- Az elmúlt idény hatalmas csalódás volt, különösen azok után, hogy egy évvel korábban ezüstérmesek lettünk a bajnokságban. A cél az volt, hogy megpróbáljunk előrelépni, de ehelyett visszaestünk. Nagyon nehéz szezon volt, mind nekem, mind a csapatnak rengeteg hátráltató tényezővel kellett szembenéznünk. De ennek már vége, ezt már magam mögött hagytam, ami történt, azon nem tudok változtatni.

- Könnyű ezen továbblépni?
- Futballistaként jobban szeretek előre tekinteni, mint hátra, és most nagy feladat áll előttünk. Számomra nem olyan nehéz a válogatottra koncentrálni: amint megkezdődnek az edzések a nemzeti csapatnál, a játékosok máris a vébéről beszélgetnek, megy a tréfálkozás, ami segít abban, hogy túllépjek a szezon eseményein. A világbajnokság után pedig elég idő lesz arra, hogy megint a Liverpoolra összpontosítsak. Lehet, hogy ez lesz az utolsó vébém: olyan sok a fiatal tehetség Angliában, és olyan jók, hogy egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy négy év múlva is alapember leszek a válogatottban. És ez nem csak rám igaz, hanem másokra is a keretből.

- Hogyan készül a világbajnokságra?
- A legfontosabb, hogy szeretnénk megmutatni, mire vagyunk képesek. Sokat beszélgetünk erről a többiekkel, és mindenkiben nagy a bizonyítási vágy azok után, hogy nem jutottunk ki a legutóbbi Európa-bajnokságra. Úgy érezzük, tartozunk a szurkolóknak.

- Mire lehet képes az angol válogatott Dél-Afrikában?
- Az elmúlt években rendre elmaradtunk a várakozásoktól. Szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy az angol csapat képes kiemelkedő szerepelésre, de be kell bizonyítanunk, hogy ez így is van. Tovább kell jutnunk a csoportból, aztán bejutnunk a legjobb nyolc közé, és a neheze csak ezután jön. Mentálisan a nyolcaddöntő jelenti a legnagyobb gátat, hiszen a legutóbbi tornákon rendre itt buktunk el. Az igazi vébé csak ezután következik.

- Meglepte, hogy liverpooli klubtársa, Jamie Carragher is bekerült a keretbe?
- Nagyon örültem neki, már csak azért is, mert én mindig próbáltam meggyőzni, hogy térjen vissza. Megértettem, hogy miért mondott le a szereplésről, de rögtön a kezdetektől fogva azt mondtam neki, hogy gondolja át a dolgot. A válogatott szempontjából sokat jelent Jamie, mert kiváló futballista.

- Wayne Rooney-val is kifejezetten jól megérti magát a pályán.
- Nagyon jó barátok vagyunk Wayne-nel, a meccsek előtt sokat beszélünk arról, hogyan lehetünk hatékonyak a pályán. Ő egészen kiváló futballista, könnyű vele együtt játszani. Angliában mindenki bízik benne, hogy Rooney teljesen egészséges lesz a vébén, és olyan jó formában futballozik, mint a szezon során.

Forrás: Guardian

www.global-soccer.eu