A magyar válogatott ejthet újabb sebet a németeken

Vágólapra másolva!
Szombat este a magyar válogatott Németország ellen játszik barátságos mérkőzést, a találkozó a vendégek számára az utolsó előtti erőpróba a világbajnokság előtt. A német szövetségi kapitánynak, Joachim Löwnek rengeteg problémája volt az elmúlt hónapokban, ezért alighanem kipróbál néhány olyan taktikai elképzelést, amire eddig nem volt lehetősége - igaz, szüksége sem.
Vágólapra másolva!

A német válogatott könnyen kvalifikálta magát a dél-afrikai világbajnokságra, a selejtező során legnagyobb riválisát, Oroszországot otthon és idegenben is legyőzte. Akkor úgy tűnt, hogy összeállt Joachim Löw ideális kezdő tizenegye, azonban a közelmúlt eseményei keresztül húzták a számításait, a vb-felkészülés ugyanis messze volt az ideálistól.

Három kapus nyolc válogatottsággal

Az Európa-bajnokság után az volt a legnagyobb kérdés a válogatottnál, hogy ki lesz a kapus, hiszen hosszú éveken keresztül olyan világklasszisok szerepeltek a csapatban, mint Oliver Kahn és Jens Lehmann. A legutóbbi két tornán Lehmann védett, azonban az Eb-t követően azonban bejelentette visszavonulását a válogatottól (klubjában most a szezon végén hagyta abba), így Löwnek új kapust kellett keresnie.

Úgy tűnt, hogy sikerült is megtalálnia Robert Enke személyében: a hannoverinek megvolt a megfelelő rutinja, jól és kiegyensúlyozottan teljesített. Éppen ezért sokkolt mindenkit, amikor tavaly novemberben öngyilkosságot követett el: mint kiderült, Enke évek óta depresszióban szenvedett, amiről a feleségén és orvosán kívül senki sem tudott.

A tragikus eseményt követően Löwnek két jelöltje volt a posztra: René Alder és Manuel Neuer is a fiatalabb kapusgeneráció tagjai. Löw végül Adler mellett döntött, aki azonban áprilisban megsérült, így nem lehet ott a világbajnokságon. A keretben így három olyan kapus maradt, akik együttvéve is csak nyolcszor szerepeltek a válogatottban.

Az első számú választás Neuer, aki a Schalkéban évek óta bizonyít, ám nincsen túl nagy nemzetközi rutinja - a Bayern-lobbi ezért érvel a veterán Hans-Jörg Butt mellett, aki pedig a szezon elején még a bajoroknál is csak második számú kapusnak számított.

Elfogytak a védekező középpályások

Löwnek nem csak a kapusposzton akad problémája, hanem a támadósorban is. A selejtezők során a csatárokra nem lehetett panasz: Miroslav Klose és Lukas Podolski kihagyhatatlanok voltak a kezdő tizenegyből, ketten együtt 13 gólt szereztek. A nemrég véget ért idényben azonban klubjukban korántsem remekeltek: Klose három, Podolski pedig mindössze két gólt lőtt a Bundesligában. Előbbi kiszorult a Bayern kezdő tizenegyéből, és ugyanez elmondható a válogatott harmadik számú támadójáról, Mario Gomezről is, de ő azért tíz találatot csak összeszorgoskodott a bajnokságban.

Löwöt azonban a jelek szerint nem érdekli a rossz bajnoki forma, mint ahogyan a jó sem - a Bundesliga második legeredményesebb német támadója, Kevin Kuranyi nem került be a válogatott keretbe.

A középpálya legalább rendben van - gondolhatták a német szurkolók áprilisban, de nem sokkal később hidegzuhanyként érte őket néhány hír. Azt még valahogyan megemésztették, hogy a selejtezők során alapember Thomas Hitzlsperger (tíz mérkőzésből kilencen kezdő volt) kiszorult a válogatottból, miután januárban az olasz Lazióhoz igazolt, és ott alig lépett pályára.

Az viszont már mélyütés volt a németek számára, hogy a csapatkapitány Michael Ballack az idény utolsó mérkőzésén megsérült: a Chelsea középpályását az FA-kupa döntőjében az a Kevin-Prince Boateng rúgta le, aki a ghánai válogatottal ott lesz a vébén (a két ország egy csoportban van) - ráadásul Berlinben született, és 2007-ig valamennyi német korosztályos válogatottban játszott.

Forrás: AFP

Ballacknak vébé helyett maradt a mankózás

Ballack kiesése több szempontból is katasztrofális a németek számára: a válogatott nem csak a vezéregyéniségét és csapatkapitányát veszítette el, hanem az egyetlen nemzetközi klasszisnak számító védekező középpályását. A német szaksajtóban "sechsernek", azaz "hatosnak" nevezett poszton bevethető játékosok közül a leverkuseni Simon Rolfes szintén sérült, a brémai Torsten Fringsről pedig Löw úgy ítélte meg, hogy már nem üti meg a nemzetközi szintet.

Az, hogy a Kicker osztályzatai alapján ő volt a Bundesliga ötödik legjobb középpályása az előző idényben, nem befolyásolta a szakvezetőt. Így aztán bekerült a keretbe a stuttgarti Sami Khedira és Christian Träsch is - utóbbi aztán a hét elején, az FC Südtirol elleni edzőmeccsen ugyancsak megsérült.

Schweinsteigerből vezéregyéniség lett

A magyar válogatott ellen tehát Löwnek elsősorban a középpályán kell kísérleteznie, illetve lehetőleg megtalálnia az ideális összeállítást. A szakember a selejtezők során többnyire a 4-4-2-es játékrendszer azon variációját alkalmazta, ahol a két középső középpályás kicsit mélyebben, védekezőbb szerepkörben játszik, és a támadásépítés inkább a szélen futballozók feladata. A kérdés az, ki lesz a középen szereplő, és Löw nagy köszönetet mondhat a Bayern München holland edzőjének, Louis van Gaalnak azért, hogy a korábban inkább szélső középpályásnak számító Bastian Schweinsteigert bevitte középre.

A dán Claus Bo Larsen vezeti a Puskás Ferenc-stadionban szombaton sorra kerülő Magyarország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzést. A 44 éves játékvezető munkáját honfitársai, Henrik Sonderby és Anders Norrestrand segítik majd. Bo Larsen 1996 óta bíráskodik, s pályafutása során Európai Szuperkupa-döntőt, valamint Bajnokok Ligája- és UEFA-kupa-, illetve Európa Liga-találkozókat is dirigált. A dél-afrikai világbajnokságra utazó játékvezetői keretbe nem választották be.



Schweinsteiger társa a középpálya tengelyében Khedira lesz, ám könnyen elképzelhető, hogy Löw kipróbálja ezen a poszton a Schalke kiválóságát, Heiko Westermannt is. A gelsenkircheniek játékosa amolyan jolly jokernek számít: klubjában játszott már jobb-, bal- és középhátvédet, valamint szélső- és védekező középpályást is - a válogatottnál most utóbbi szerepkörben lehet rá nagy szükség. Egy másik lehetőség, hogy Löw egy új játékrendszert tesztel Budapesten: a legutóbbi, Málta elleni barátságos mérkőzésen a németek három csatárral játszottak, 4-3-3-as felállásban - igaz, akkor a Bayern és a Werder játékosai a német kupa döntője miatt nem álltak Löw rendelkezésére.

A német válogatott kerete:

Manuel Neuerkapus1986. 03. 27.FC Schalke 043-
Tim Wiesekapus1981. 12. 17.Werder Bremen2-
Hans-Jörg Buttkapus1974. 05. 28.Bayern München3-
Dennis Aogohátvéd1987. 01. 14.Hamburger SV1-
Jerome Boatenghátvéd1988. 12. 03.Hamburger SV4-
Arne Friedrichhátvéd1979. 05. 29.Hertha BSC70-
Philipp Lahmhátvéd1983. 11. 11.Bayern München643
Per Mertesackerhátvéd1984. 09. 29.Werder Bremen601
Marcell Jansenhátvéd1985. 11. 04.Hamburger SV302
Serdar Tascihátvéd1987. 04. 24.VfB Stuttgart11-
Holger Badstuberhátvéd1989. 03. 13.Bayern München--
Heiko Westermannhátvéd1983. 08. 14.FC Schalke 04182
Andreas Beckhátvéd1987. 03. 13.TSG Hoffenheim7-
Marko Marinközéppályás1989. 03. 13.Werder Bremen71
Mesut Özilközéppályás1988. 10. 15.Werder Bremen81
Piotr Trochowskiközéppályás1984. 03. 22.Hamburger SV292
Sami Khediraközéppályás1987. 04. 04.VfB Stuttgart3-
Toni Kroosközéppályás1990. 01. 04.Bayer Leverkusen2-
Bastian Schweinsteigerközéppályás1984. 08. 01.Bayern München7419
Cacaucsatár1981. 03. 27.VfB Stuttgart62
Mario Gomezcsatár1985. 06. 10.Bayern München3211
Miroslav Klosecsatár1978. 06. 09.Bayern München9448
Thomas Müllercsatár1989. 09. 13.Bayern München1-
Stefan Kiesslingcsatár1984. 01. 25.Bayer Leverkusen4-
Lukas Podolskicsatár1985. 06. 04.1. FC Köln7137

A név után a játékos posztja, születési ideje, klubja, válogatottságainak, illetve góljainak száma szerepel.

www.global-soccer.eu