"Óvatosan élvezzék!" - dél-afrikai magyarok a focivébéről

Vágólapra másolva!
Egy egyszerű szóváltás is könnyen végződhet emberöléssel, nem tilos betuszkolni a bűnözőket a csomagtartóba, egy autólopás elkövetőjére pedig az első felszólítás után azonnal lőnek a rendőrök - mondták az [origo] által megkérdezett, Dél-Afrikában élő magyarok a jövő héten kezdődő labdarúgó-világbajnokság házigazdájáról. Az ország Kolumbia mögött a második helyen áll az egy főre jutó gyilkosságok számát tekintve, honfitársaink szerint azonban aki megfogadja a Dél-Afrikát ismerők tanácsait, azt baj nem érheti, és nagyon jól fogja magát érezni a világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

- Szeret Dél-Afrikában élni?
Szólláth Tibor (egy kohászati alapanyagokat exportáló vállalat tulajdonosa, a Magyar Afrikanerek iWiW-klub vezetője): - Van egy helyi mondás: vigyázz Dél-Afrikára, mert ráül a lelkedre, s ha egyszer belekóstoltál, sosem szabadulsz. Nagyon különleges atmoszférájú hely, rendkívül nyitott, kedves emberekkel. Ellentétben Európával, itt mindenkitől megkapod az előlegezett bizalmat, az első szívből jövő mosolyt, a többi rajtad múlik. Ha nem lennének az utcákon feketék, sosem éreznéd, hogy Afrikában vagy, leginkább Franciaország földközi-tengeri részére hasonlít, egy Nyugat-Európa méretű ország a fekete kontinensen.

Berencsi Beáta (tolmácsként dolgozik Fokvárosban): - Igen, nagyon szeretek itt élni. Való igaz, hogy Dél-Afrika már az úgynevezett harmadik világhoz tartozik, nem olyan fejlett sok mindenben, mint az európai országok, de az is biztos, hogy itt minden sokkal emberségesebb. Itt még megvan az emberek egymás iránt érzett tisztelete, vendégszeretete, barátságossága.

Skaper Tamás (három hónapja és még két hónapig van kinn Dél-Afrikában): - Dél-Afrika csodálatos ország, változatos, és ezt a változatosságot épp az emberek sokszínűsége adja. Én különböző kultúrák keveredésével találkoztam, és úgy tapasztalom, hogy jól megférnek egymás mellett. De a rasszizmus (itt a fehérek a kisebbség) még mindig jelen van. A fiataloknál már nagyobb toleranciát tapasztalok, de az idősek még mindig erős identitástudattal és "Afrika a feketéké, a fehérek csak rabolni jöttek" tudattal rendelkeznek.

- A focivébé helyszínei között - a közbiztonság szempontjából - milyen különbségek vannak?
Tibor: - Az ország államszövetség, provinciákra van osztva - tartományi kormányokkal -, közbiztonság szempontjából is elkülönül, fehérek számára a legélhetőbb hely a Fokvárostól Namíbiáig fekvő terület. Azonban a szövetségi kormány garantálja a turisták biztonságát az egész országban, természetesen az alapvető biztonsági intézkedéseket be kell tartani, főleg az apróbb lopások ellen.

Beáta:- Johannesburg igen veszélyes. Az ország megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az ide látogatóknak ne kelljen semmitől félniük, de sajnos nem sokat tehetnek. Durban és Fokváros teljesen más, vannak bizonyos helyek, ahová nem szabad menni, de amúgy mindkettő nagyon jó hely. Olyan, mintha azt mondanánk egy Budapestre érkezőnek, hogy ne menjen a nyolcadik kerületbe. Bűnözés ezeken a helyeken is van, de melyik városban nincs? Otthon a 6-os villamoson is nap nap után történik lopás.

Tamás:- Kérdezősködtem, mert én is kíváncsi voltam rá, és az derült ki, hogy Fokváros a legbiztonságosabbnak ítélt város, és minél beljebb haladunk az országban, annál rosszabbak a körülmények. Volt szerencsém eljutni Johannesburgba, ahol beszélgettem pár helyi fiatallal, akik megerősítették ezt a feltevést, és határozottan állították, hogy ezt a várost tartják a legveszélyesebbnek az összes nagyváros közül (az ottlétem két napja alatt engem nem ért semmiféle incidens). Úgy gondolom, hogy ennek ellenére a FIFA szervezői mindent meg fognak tenni (hiszen az ország érdeke is turisztikai és marketingszempontból a megfelelő imázs kialakítása) a biztonság javítása érdekében. Megfelelő helyismerettel rendelkeznek, és tudni fogják, hol vannak a kritikus pontok.

Forrás: AFP
Már jó ideje minden a vb-ről szól Dél-Afrikában

- A szurkolók mennyire érezhetik magukat biztonságban?
Tibor: - Nem fognak gépfegyveres katonák kísérni, mint az egyiptomi piramisoknál. A világon egyedüliként itt a bűncselekmény sosem évül el, tehát a fiatalkorúként elkövetett cselekmény az elkövetőt élete végéig kíséri, és ez igen nagy hátrányokkal jár. Nem alkalmazzák a cégek, nem vezethet teherautót vagy taxit, nem vállalkozhat, nem kap hitelt, meg van bélyegezve, esetleg egy építkezésen alkalmi munkásként eltengődhet. A rendőrségi és katonai szolgálatok mellett itt vannak a világ legnagyobb civil biztonsági szolgálatai, úgymint az amerikai ADT vagy a CSAB, és itt bizony nem humánusak a törvények a bűnözőkkel szemben. Egy autólopás elkövetőjére az első felszólítás után azonnal lőnek, rablás esetén ún. zárás van, tehát az összes kivezető utat lezárják, lakásbetörés esetén pedig a biztonsági rendszereknek köszönhetően a környező utcák három percen belül zárva vannak, így az elkövetőnek nem sok esélye van. A rendszer liberális, ezért sok az illegális bevándorló, velük fordulnak elő problémák, de a vb idejére egyébként is különleges biztonsági előírások lépnek érvénybe, így senkinek, sehol nem lesz problémája.

Beáta: - Mindaddig biztonságban lesznek, amíg betartják a szabályokat, és nem próbálnak meg okoskodni, és amíg nem akarnak egyedül kószálni az utcán.

Tamás: - Sajnos, jogosan merül fel a félelem, mert például egy győzelemittasan vonuló fehér csoport könnyen összetűzésbe kerülhet helyi csoportokkal. És azt meg tudom erősíteni a hallottak alapján, hogy sajnos itt egy egyszerű szóváltás is könnyen végződhet emberöléssel. Ilyenkor gyakran felszínre kerülnek az évszázadok alatt felhalmozott indulatok.

- Mi változott Dél-Afrikában azóta, hogy kiderült: az ország focivébét rendez?
Tibor: - Nagy lehetőséget kapott az ország, ezt érzi is a kormány, és ki is használja. Ötven év után ez az első lehetőség, hogy Dél-Afrika kimásszon abból a nemzetközi média által kiásott gödörből, ami a turizmust visszaveti. Ha támadás ér egy külföldit, azzal biztos, hogy másnap az egész sajtó tele lesz, és ez így nagyon nincs rendjén. Gondoljon bele, nyugat-európai méretek, közel hatvanmilliós lakosság, és eszméletlen mennyiségű turista, főleg a téli szezonban. A turizmus pedig minden ország nehézipara, értékesebb, mint az aranybányák. Helyszínenként több tízmilliárd dolláros beruházások történtek, elsősorban a repülőterek fejlesztésében, a közlekedésben, a szállodaiparban, a sportlétesítményekben, a szórakoztatóközpontokban.

Beáta: - Rengeteg minden változott. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, a stadionok felépítésekor rengeteg munkalehetőség adódott. Eddig csak ócska buszokkal és szétszakadt minibusz-taxikkal lehetett közlekedni, amelyek nem igazán biztonságosak, most viszont kiépített busz- és vonatrendszer működik, amelyeket kamerákkal szereltek fel a nagyobb biztonság érdekében. Minden a vb-ről szól a tévében, az újságokban és a rádióban. Az emberek nagyon készülnek, izgatottak. A nacionalizmus erősödik, bár ez nehezen fog eltűnni a szivárvány-nemzet polgárai között.

Tamás: - Az emberek nagyon lelkesen várják a vb-t, igaz, azok még inkább, akik üzleti érdekeltséggel is rendelkeznek - ez egyértelműen leszűrhető.

Forrás: AFP
A vb miatt rengeteget fejlődött az infrastruktúra

- Előfordult már, hogy félt, amikor kiment az utcára?
Tibor: - Nem szabad elfeledni, hogy Dél-Afrikában kultúrák keverednek, éjszaka például nem csámborgunk feleslegesen fekete telepeken. De én sosem féltem, ha - bármely napszakban - kiléptem az utcára. Utcai rablást 1992 óta nem láttam, hacsak nem Pesten. Az itteniek nagyon összetartók, ha valami probléma van, húsz-harminc autó megáll egyszerre, és odamennek segíteni, lefogják a problémás elkövetőt, és átadják a hatóságoknak. Itt nem tilos valakit betenni a csomagtartóba és beszállítani a rendőrségre, ahol szépen meg is köszönik.

Beáta: - Igen, előfordult többször is, hogy féltem. Ebben az országban ezzel együtt kell élni. Tudjuk, hogy ez nem Európa, tudjuk, hogy itt nagy az osztályok közötti különbség, és emiatt sajnos lehet számítani a mindennapos bűnesetekre. Megtanultam, hogy sötétedés után nem megyek ki az utcára. Valójában itt nincs is nagyon gyalogos közlekedés, szinte mindenki autóval jár mindenhová. Míg Johannesburgban ez is nagy veszélyt jelent, Fokvárosban csak azt kell tudni, hogy a város melyik részét kell elkerülni. A félelemmel együtt kell itt élni, de jobb felni, mint megijedni, nem?

Tamás: - Egyáltalán nem több bennem itt a félelem, mint egy budapesti sétálgatás közben. Ugyanaz igaz itt is: el kell kerülni a köztudottan veszélyes helyeket, és a politikai-társadalmi témákat érintő vitákat a helyiekkel. Tapasztaltam, hogy ez a pubokban viszont gyakran előkerülő téma. Érdemes semleges válaszokat adni.

- Mire hívná fel a figyelmét annak, aki úgy dönt: elutazik a focivébére?
Tibor: - Legyen tekintettel arra, hogy a fekete lakosság hatvan százaléka mélyszegény, tehát feleslegesen ne irritáljuk őket kilós aranyakkal. Ha egy parkolóban borravalót kérnek, az azért van, mert figyelték az autót, tehát szokás adni, de nem nagy összeget - két rand a tarifa, ők ebből élnek. De komolyan is veszik a munkájukat, senki nem fog az autóhoz nyúlni. Éjszaka egyedül vagy ittasan ne kószáljon senki, a könnyű célpontok esetleg szegényebbek lesznek egy telefonnal, karórával, pénztárcával. Szállodában az értékeket széfben kell tartani.

Beáta: - Mindenképpen próbáljanak meg nem turistának kinézni! Ne legyen a fényképezőgép a nyakba akasztva, ne lengessék a táskájukat, tegyék el az értékeiket biztos helyre, legyenek körültekintők, óvatosak, de ne paranoiásak! A lényeg, hogy legyenek óvatosak, de élvezzék az ország adta szépségeket és egyediességet.

Tamás: - Nem érdemes a külvárosi helyeken szállást keresni, mert, bár jóval olcsóbb, a közbiztonság labilis. Az országon belül elég nagyok a távolságok, ezért, ha valaki minden helyszínen ott akar lenni, érdemes az erre szakosodott utazásszervező cégekkel szerződést kötni. Legyen idejük élvezni Dél-Afrikát, és ne csak a futballt, mert gyönyörű ország!

Forrás: AFP
Tibor szerint Fokváros a világ második legszebb városa

- Jól döntött a FIFA, amikor Dél-Afrikának adta a vb-t?
Tibor: - Mindenkinek jár egy lehetőség, és Dél-Afrika meg is fogja szolgálni az előlegezett bizalmat.

Beáta: - Szerintem nagyon jól döntött. Ennek a földrésznek is joga van ahhoz, hogy világbajnokságot rendezzen. Rengeteget fejlődött, amióta megkapta a rendezés jogát, nagy lehetőség ez az országnak, és hálásak az emberek a lehetőségért. Nagyon keményen dolgoznak azért, hogy az idelátogatók meg legyenek elégedve mindennel.

Tamás: A FIFA jó döntést hozott, hiszen egy egzotikus helyszínen lesz a focivébé, egy olyan földrészen, amely számos sikeres csapatnak az otthona.

- Sokan fegyveres testőrt fogadnak, a német focisták állítólag golyóálló mellényben lépnének csak ki az utcára - jogosnak tartja ezt a félelmet?
Tibor: - Inkább nevetségesnek. Ez ismét annak a rossz beidegződésnek a része, amit a sajtó terjeszt. Ez nem Közép-Afrika és nem háborús övezet, itt emberek élnek; gyerekek, nők, akik naponta járnak iskolába, dolgozni, bevásárolni, éttermekbe, tehát élik az életüket, nem is rosszul. Az itteniek imádják a focit, nekik a golyóálló mellényben utcára lépő német válogatott többet jelent, mint a legnagyobb hollywoodi sztár, és azt a szeretetet, amit a játékosok kapni fognak, sokáig nem fogják elfelejteni. Sok itt a nagy név, itt készülnek a nagy mozifilmek, ha sétálsz az utcán, hamar beleszaladhatsz egy-egy hírességbe.

Beáta: - Ez szerintem nagy túlzás, semmi alapja nincsen ennek. Itt inkább azokra az ártatlanokra támadnak az utcákon, akik egyedül flangálnak, táskával vagy laptoppal a hónuk alatt. Ilyen szélsőséges dolgot, hogy golyóálló mellény, csak a rendőrök használnak, amikor a "township"-be (feketék lakta, elszeparált városrész - a szerk.) mennek. Oda viszont miért menne bárki is az itt töltött idő alatt?

Tamás: - A fegyveres testőr fogadását sajnos nem tartom túlzásnak, mert hiába a sok faji különbség miatti gyilkosság, ugyanúgy vezető motiváció a pénzszerzés. Ezért elképzelhető, hogy egy focistát, csak azért, mert gazdag külföldinek látszik, megtámadnak. Belvárosi részeken azonban szinte kizárt a támadás lehetősége.

Forrás: AFP
A vb-kezdésre mindennek csillognia kell

- Mi az, ami nem tetszik Dél-Afrikában?
Tibor: - A politika határozza meg minden esetben egy ország élhetőségét, és néha a politika kivillantja a farkasfogait fordított rasszizmus formájában, tehát jelentős állami állásokat vagy állami megrendeléseket csak feketék kaphatnak, mintha ezzel vissza akarnák fizetni, amit az apartheid (a faji elkülönítés politikája - a szerk.) alatt elszenvedtek.

Beáta: - Az erőteljes rasszizmus és a tény, hogy az apartheid után a feketék átvették a hatalmat, sajnos nem tett jót az országnak. Hiába van demokrácia, mégis csak egy párt uralkodik az ország felett, amely nagyon is szűk látókörű.

Tamás: - A közbiztonság siralmas helyzete. A vb-felkészülés alatt egyre többet lehetett hallani arról, hogy elvehetik Dél-Afrikától a rendezési jogot, az utcán az emberek is erről vitatkoznak, főleg, mióta történt egy politikai gyilkosság is.

- Mitől szép?
Tibor: - Fokváros a világ második legszebb városa, de maga az ország is gyönyörű, rendezett, áldott flórával és faunával, több ezer kilométernyi tengerparttal, hófödte hegyekkel. Három éghajlat van, a mediterrántól a sivatagiig bármit megtalálsz, hihetetlen méretű nemzeti parkokkal, hipermodern világvárosokkal. Ez az a hely, amelyre elmondhatjuk, hogy a kőkortól az űrkorszakig bármit fellelsz benne, egy ország, amelyben benne van az egész világ. Eszméletlen fényviszonyok vannak, a levegőszennyezettség ismeretlen, ezért is szeretnek itt dolgozni a filmesek.

Beáta: - Itt megtalálsz mindent, amiért érdemes külföldre utazni. Ha a tengerpartot szereted, akkor Fokváros és Garden Route, ha a hegyvidéket, akkor Drakensberg. Szafari park pedig szinte az ország bármely területén található. Az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, az élet laza, persze nem Johannesburgról beszélek. Fantasztikusan szép tájak, különlegesen finom ételek, a borok ezerszer jobbak, mint Európában.

Tamás: - Három hónap alatt beleszerettem az országba. Dél-Afrika egyébként is jelentős turisztikai célpont, ezért innen elérhető közelségbe kerül az egész kontinens. Erre tudatosan törekszenek is, hogy a turisták Dél-Afrikát - mint gazdaságilag szilárd országot - kiindulópontnak válasszák az afrikai utazásukhoz.