Maradandó halláskárosodást okozhat a vuvuzela

Vágólapra másolva!
Akár a maradandó halláskárosodás lehetőségével is számolniuk kell a focivébé szurkolóinak a dél-afrikai meccsek elengedhetetlen kellékének számító vuvuzela-dudák fülsüketítő ricsaja miatt, derítette ki egy friss tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg ónból, majd műanyagból készült, körülbelül egy méter hosszú levegőkürtből kiáradó fültépő zaj egy dob, vagy egy láncfűrész hangerejét is meghaladja - figyelmeztet a hallókészülékeket gyártó Phonak cég új tanulmánya. A vizsgálatok szerint az erőteljesen megszólaltatott vuvuzela akár 127 decibeles zajt is tud csapni, míg egy dob "csupán" 122 decibel, a mérkőzéseket levezénylő bíró sípjának hangereje pedig 121,8 decibel környékén mozog.

"Már a 85 decibel körüli hangerő is képes tartós halláskárosodást előidézni, amennyiben hosszú ideig hallunk ilyen erősségű zajt. Mikor pedig 100, vagy annál több decibellel áradó lárma vesz minket körül, akkor a halláskárosodás kialakulásához nem kell több 15 percnél" - olvasható a Phonak közleményében.

A dél-afrikai focirajongókat persze cseppet sem zavarja a kedvenc hangszerükből kiáradó fülsiketítő lárma, az ellenfél játékosai pedig kénytelenek elviselni azt. A spanyol középpályás, Xabi Alonso egyenesen a duda betiltását kérte, arra hivatkozva, hogy a hangszer hátráltatja a játékosokat a koncentrálásban, ám Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke elutasította a kérést, mondván, a vuvuzela hozzátartozik a dél-afrikai futballkultúrához.