"Maradona megbukik, a vuvuzela bekavar, Donovan gólkirály lesz" - webrádiós kommentátoraink a focivé

Vágólapra másolva!
A következő egy hónapban - a szöveges tudósítások és videós összefoglalók mellett - az [origo] webrádión is közvetíti majd a foci-vb mérkőzéseit, népszerű sportriporterek, közéleti személyiségek, művészek és saját munkatársaink tolmácsolásában - garantáltan vuvuzela nélkül. Műsorvezetőink közül Bárdos Andrást, Hajdú B. Istvánt, Megyesi Gusztávot, Mucsi Zoltánt és Weyer Balázst kérdeztük vébés várakozásairól.
Vágólapra másolva!

- Melyik válogatott nyeri a világbajnokságot?
Bárdos András (televíziós riporter, műsorvezető, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese): - Argentína, mert egyértelműen a legjobb csatárokkal rendelkezik.

Hajdú B. István (a TV2 Bajnokok Ligája mérkőzéseinek kommentátora): - Brazília, mert az elmúlt két világversenyét is megnyerte. A legtöbb tartalék bennük van, és a leginkább kész csapat a brazil. Nehéz csoportban vannak ugyan, de ez lehet, hogy még kedvezni is fog nekik, mert végig figyelniük kell.

Megyesi Gusztáv (publicista, az Élet és Irodalom munkatársa): - A búr háború miatt Anglia, de azért is, mert most már kijár nekik a győzelem.

Mucsi Zoltán (színész): - Ha tudnám, fognék egy csomó pénzt, és egy hónap múlva milliomos lennék. Van öt-hat esélyes csapat: Argentína, Brazília, Hollandia, Spanyolország, Anglia és Franciaország egyaránt, de a németek is megnyerhetik. Egy brazil-spanyol döntőnek nagyon örülnék.

Weyer Balázs (az [origo] főszerkesztője): - Sosem gondolkodom az esélyeken, mert az elrontja a vb ízét, ha már az elejétől kezdve, tudatosan drukkolok valakinek. Inkább hagyom, hogy a benyomásaim alapján magától nőjön fel valamilyen szurkoláshoz hasonló érzés bennem, amiben szerepet játszik a játék szépsége, a küzdőszellem, a közösségi érzés, az egyes játékosok vélt személyisége és egy csomó nehezen meghatározható szempont. Tehát tőlem bárki nyerheti, Portugália éppúgy, mint Spanyolország. Utóbbit a múltkori Eb-n nagyon megkedveltem, előtte évtizedekig inkább negatív érzéseim voltak a válogatottjukkal kapcsolatban, de most tényleg nagyon jók, szinte minden fent említett szempont szerint. A portugálok játékát utoljára az 1984-es Európa-bajnokságon szerettem igazán, azt hiszem, most sem igazán fogom. Sem Céronaldót, sem Decót, sem Simao Sabrosát, és a többieket sem kedvelem igazán, talán csak Miguelt, Pepét és Miguel Velosót. Tőlem tényleg nyerhet bárki!

- Melyik lesz a torna meglepetéscsapata?
Bárdos András: - A németek ezúttal is bejutnak a négy közé, ami talán nem is lenne olyan nagy meglepetés.

Hajdú B. István: - Uruguay. A hagyományos értékeket képviselik; kemények, mint a vídia, és két jó csatárral, egy nehéz csoportból való esetleges továbblépéssel lendületet kapva sokáig eljuthatnak. Ha pont nélkül elbúcsúznak, az is meglepetés, de az még inkább, ha a mindig továbbjutó Mexikó, a négy éve vb-döntős franciák és a vb-történelemben eddig mindig továbbjutó házigazdák csoportjából 16 közé jut.

Megyesi Gusztáv: - Ez lesz az első olyan vb, amelyen nem lesz meglepetéscsapat. Úgy gondolom, a nyolc közé ezúttal nem jut ázsiai, afrikai és óceániai csapat sem.

Mucsi Zoltán: - Ha tudnám, akkor 2004-ben Görögországra fogadtam volna, és most a Fidzsi-szigeteken lennék. Bár kevés esély van rá, jót tenne a labdarúgásnak, ha egy afrikai csapat eljutna a legjobb nyolc, netán a négy közé.

Weyer Balázs: - Argentína. Ha jók lesznek, azért, mert mégiscsak furcsa lenne, ha Maradona képes lenne jó csapatot összerakni, ha meg nem lesznek jók, akkor meg azért, mert mégsem járja, hogy egy ilyen jó csapat ilyen jó játékosokkal ne legyen ott a végén. Szóval ők mindenképpen meglepetés lesznek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mucsi Zoltán

- Ki bukja a legnagyobbat?
Bárdos András: - Azt mondtam, hogy az argentinok nyernek, mert a legerősebb csapattal rendelkeznek, de van egy dilinyós edzőjük, így ha mégsem nyernek, akkor az Maradona bukását jelentené. De szerintem meg fogja csinálni.

Hajdú B. István: - A legnagyobbat a legnagyobb esélyesek - így például a brazilok vagy a spanyolok - bukhatnak, ha nem jutnak tovább. Új-Zéland például nem bukhat, bármilyen eredményt is ér el.

Megyesi Gusztáv: - Portugália, és nem azért, mert Nani hiányzik. Egyszerűen csak kiesnek, a braziloktól ki fognak kapni.

Mucsi Zoltán: - A legnagyobbat Maradona bukhatja, ha Argentina nem nyeri meg a vb-t. De a francia kapitánynak sem lesz jövője, ha a csapat leszerepel. Ugyanez a brazilokra is igaz, ha nem jutnak döntőbe, akkor ott sem marad a helyén a kapitány.

Weyer Balázs: - Fogalmam sincs, ezen sem szoktam gondolkodni. Ha úgy értelmezem a kérdést, hogy a menő vb-múlttal rendelkező csapatok közül melyik fog a leggyengébben szerepelni, akkor Uruguay a tippem.

Fotó: Lukács Dávid
Bárdos András

- Ki lesz a gólkirály?
Bárdos András: - Messi, hiszen Argentína játssza majd a legtöbb meccset. Ő másik sportágat képvisel.

Hajdú B. István: - Elsősorban olyan csapatból kerülhet ki, amelyik sokáig eljut, így - ha már a brazilok győzelmére tippeltem - Luis Fabiano nagy esélyes, de ugyanígy Messi is. Illetőleg azt gondolom, hogy a gólkirálynál sokat fog számítani, hogy rúg-e tizenegyest, ezáltal Cristiano Ronaldónak is nagy esélyei lehetnek, ha a portugálok egyáltalán továbbjutnak. De úgy is gólkirály lehet valakiből, hogy a csapata megszórja például Új-Zélandot, bár nem hiszem, hogy még egyszer előfordul az, ami 1994-ben történt, amikor Szalenko egy meccsen öt gólt lőtt, és hattal végül gólkirály lett. Úgy vélem, nem sok, talán 6-7 találata lesz a vb gólkirályának.

Megyesi Gusztáv: - Ugyanaz lesz, mint Chilében, ahol hatan lettek négy-négy találattal gólkirályok. A csoportkörben lesz egy olyan meccs, amelyen az egyik csapat 5-6 góllal elveri a másikat, és egy csatár négy gólt lő majd. A legtöbbet amúgy Messitől várom.

Mucsi Zoltán: - Messi a legjobb játékosa lehet a vb-nek, az angol csapatból Rooney lehet a gólfelelős, de ha a portugáloknak kijön a lépés, Cristiano Ronaldo is odaérhet. De lesz majd két-három olyan játékos, aki berobban, s nem csak fiatalokra gondolok, inkább olyanokra, mint négy éve Grosso volt.

Weyer Balázs: - Landon Donovan, bár az amerikai csapat nem fog túl messzire eljutni, de Donovannek - akinek ez már a harmadik vébéje, de most van az ideális korban - összejön pár sokgólos meccs, az amerikaiak szinte összes gólját ő fogja lőni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hajdú B. István

- Milyen házigazda lesz Dél-Afrika?
Bárdos András: - Minden vb előtt elterjed, hogy borzalmasan félresikerült dolog volt a helyszínválasztás. Biztosan lesznek slendriánságok, sutaságok, de szerintem nem lesz semmi gond. Jó pár éve jártam Dél-Afrikában, nem tudom, hogy azóta milyen állapotban van, ami biztos, hogy nagy különbségek vannak az országon belül. Van egy csodálatos része, Durban és Fokváros is idetartozik, Johannesburg viszont olyan, mint a legrosszabb nyolcadik kerület. Azt javaslom a magyar turistáknak, hogy ne ott engedjék el magukat.

Hajdú B. István: - Szívélyes. Dél-Afrika meg fogja mutatni az igazi arcát, amibe bele tartozik az is, hogy minden nap néhány újságírót kirabolnak. De a vendéglátók egész Afrikáért küzdenek, és a csapat is mindent megtesz majd a sikerért, pedig kevés az esélyük a továbbjutásra. Nem tudsz olyat vb-t mondani, amelyik valamiért ne lenne emlékezetes, remélem, a mostani a játék miatt lesz az. Egy ilyen nagy eseményt, mint a focivébé vagy olimpia, maximum tíz ország tudja úgy megrendezni, hogy előtte senki ne aggódjon a logisztika, a biztonság vagy épp a sportszakmai szempontok miatt. Korai volt Afrikának adni a rendezést, remélem, rám cáfol majd. Igaz, amelyik csapat világbajnok lesz, az biztosan azt mondja majd, hogy tökéletes választás volt Dél-Afrika.

Megyesi Gusztáv: - Az orvosok szerint egy hónap, amíg elmúlnak a vuvuzela okozta károsodások, a hangereje ugyanis 123 decibel. Ha ezt a vb-résztvevők túlélik, akkor mindenki hálás lesz a rendezőknek.

Mucsi Zoltán: - Dél-Afrikában most mindenki sportszerető, annak kell drukkolni, hogy jó házigazda legyen, és ne legyen botrány. Az egész kontinensnek jót tenne, s én is abban reménykedem, hogy ez egy nagyszerű vb lesz.

Weyer Balázs: - Egy világbajnokságot sem határozott meg számomra, hogy hol rendezték, most sem fog különösebben számítani. (A tippeket kivétel nélkül egy webes véletlengenerátor-programra bíztam.)

A pénteken 16 órakor kezdődő Dél-Afrika - Mexikó nyitómérkőzést Nádori Péter és Weyer Balázs, a 20:30-as Uruguay - Franciaország meccset pedig Bárdos András és Németh Kornél közvetíti az [origo] vb-rádiójában.