Háborúra készül a vb-házigazda

Vágólapra másolva!
A nyitómérkőzés háború, véli Carlos Alberto Parreira, a Dél-afrikai Köztársaság labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya. A házigazda péntek délután 16.30-kor Mexikó ellen kezdi meg vb-szereplését, s bár bő egy évvel ezelőtt nem sok esélyt adtak volna a továbbjutására, a brazil mentalitással felvértezett csapat 2009 októbere óta nem kapott ki. Mexikó eddig négyszer játszott vb-nyitányon, de még sohasem nyert.
Vágólapra másolva!

A brazil Carlos Alberto Parreira által irányított dél-afrikai válogatott 2009 októbere, pontosan 12 mérkőzés óta nem szenvedett vereséget. Igaz, az ellenfelek többsége nem vb-színvonalú volt (játszottak például Zimbabwe, Namíbia, Thaiföld és Guatemala ellen is), de legutóbb Dániát is legyőzték 1-0-ra.

"A nyitómérkőzés háború" - összegezte tömören véleményét a Mexikó elleni összecsapásról Carlos Alberto Parreira, a házigazda szövetségi kapitánya. "Keményen dolgoztunk, csapatom - amelynek megpróbáltam egy kis brazil jelleget adni - egységes."

A kapitány nem változtat a dánok elleni csapaton, ugyanazt a kezdő tizenegyet küldi pályára. Mindez azt jelenti, hogy a házigazdák a 4-5-1-es taktikai felállást választják, amelyben Teko Modise feladata, hogy kreativitást vigyen az egyébként kifejezetten fegyelmezett, de kiszámítható játékba. Nagyon sok múlhat a két védekező középpályáson, Reneilwe Letsholonyanén és Kagisho Dikgacoin - utóbbi a Fulhamben Gera Zoltán csapattársa.

Parreira szerint az természetes, hogy a játékosok érzik a rajtuk lévő nyomást. "A dél-afrikai emberek hosszú ideje várják már ezt a világbajnokságot. Azt mondtam tanítványaimnak, élvezzék az atmoszférát, felejtsenek el minden negatív külső hatást. Először meg akarjuk nyerni a nyitómérkőzést, örömet akarunk szerezni szurkolóinknak. A csoportból való továbbjutás nagyszerű lenne, abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi világranglistás helyezésünk, a 83. pozíció nincs összhangban a csapat értékével."

Mexikónak sohasem kezdődött jól a vb

A dél-afrikaiaknak a jó rajt létfontosságú, és a történelem annyiban mellettük szól, hogy a legutóbbi két alkalommal, amikor afrikai csapat lépett pályára a nyitómérkőzésen, egyaránt meglepetés született: 1990-ben Kamerun Argentínát, 2002-ben pedig Szenegál Franciaországot verte 1-0-ra.

Ráadásul Mexikónak nincsenek jó tapasztalatai a nyitómeccsekkel: egyetlen válogatott sem szerepelt többször a vébé első mérkőzésén, mint a közép-amerikaiak (négyszer), de egyszer sem tudtak győzni. A 90 perc taktikai szempontból is nagyon érdekesnek ígérkezik, mivel Javier Aguirre együttese a kissé szokatlan 3-4-3-as formációt alkalmazza, amelyből azonban gyorsan vált 4-4-2-re.

A csatársorban a két szélső, Giovani dos Santos és Carlos Vela helye biztos, középen viszont Aguirre még nem döntött a rutinos Guillermo Franco és a fiatal Javier Hernández között. Mivel előbbi sérüléssel bajlódott, utóbbi pedig a felkészülési meccseken három gólt is szerzett, így valószínűbb, hogy a pályafutását a Manchester Unitedben folytató támadó kezd majd.

A várható kezdőcsapatok:
Dél-afrikai Köztársaság - Mexikó (A csoport, Johannesburg, Soccer City Stadium)
v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
Dél-afrikai Köztársaság: Khune - Gaxa, Khumalo, Mokoena, Thwala, Letsholonyane, Dikgacoi, Pienaar, Modise, Tshabalala, Mphela. Szövetségi kapitány: Parreira.
Mexikó: Pérez - Osorio, Márquez, Rodríguez, Aguilar, Juárez, Torrado, Salcido, Giovani, Hernández, Vela. Szövetségi kapitány: Aguirre.

Parreira: 21. mérkőzés

Parreirának ez lesz a 21. vb-mérkőzése, így a szövetségi kapitányok örökranglistáján maga mögött hagyja honfitársát, Mário Zagallót és a szerb Bora Milutinovicsot. A lista élén álló Helmut Schönt csak abban az esetben előzné meg, ha Dél-Afrika bejutna a legjobb négy közé.

Legtöbb vb-mérkőzés szövetségi kapitányként
25: Helmut Schön (nyugatnémet) 1966-1978
20: Mário Zagallo (brazil) 1970-1998
Bora Milutinovics (szerb) 1986-2002
Carlos Alberto Parreira (brazil) 1982-2006
18: Sepp Herberger (nyugatnémet) 1938-1962
Enzo Bearzot (olasz) 1978-1986
Guus Hiddink (holland) 1998-2006
16: Guy Thys (belga) 1982-1990
Henri Michel (francia) 1986-2006
15: Baróti Lajos (magyar) 1958-1978



www.global-soccer.eu