Társoldalunk:

"A kapusok inkább vasgolyót választanának"

2010.06.11. 7:14

Derek Leinweber, az Adelaide Egyetem tudósa szerint is összezavarja a kapusokat a Jabulani, a focivébé sokat kritizált labdája, kiszámíthatatlansága és gyorsasága miatt. Kollégája szerint a kapusok vasgolyókat terveznének.

Az intézmény kémia és fizika tanszékének vezetője modellezte a játékszer röppályáját, s az általa végzett kísérlet bebizonyította, hogy a labda felületén található egyedülálló barázdák jelentősen befolyásolják az aerodinamikai tulajdonságait.

"Elképesztő dolgokat produkál a levegőben" - mondta Leinweber. "A kapusoknak ki kell kapcsolniuk az ösztöneiket, mert egyáltalán nem lehet előre kiszámítani a Jabulani röppályáját. Elmozdulnak abba az irányba, ahová várják a labdát, s aztán nagy meglepetésükre egészen más történik."

Andy Harland, a brit Loughborough Egyetem sporttudományi intézetének szakembere nem ért egyet a korábban a futballisták által is megfogalmazott kritikákkal.

"Boldog vagyok, mert az adidas ismét felkérte intézményünket arra, hogy segítsen kifejleszteni egy ilyen kiváló minőségű terméket" - reagált az ausztrál tesztek eredményeire Harland. "Ez egyben tükrözi is a loughborough-i sporttudomány megbecsülését, s látható, hogy a tudományos kutatásunk igazi hatással van a világbajnokságra. A legtöbb negatív megjegyzést egyébként kapusok tették, de legyünk őszinték: ha őket kérnénk arra, hogy tervezzenek labdát, valószínűleg egy vasgolyót választanának, amelyet meg sem lehet mozdítani."

Korábban az angol David James, a spanyol Iker Casillas, az olasz Gianluigi Buffon, a brazil Julio Cesar és a chilei Claudio Bravo is rossz véleménnyel volt a vb-labdáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK