A koreaiak fegyelmezettségükkel győzhetik le az óriásokat

Vágólapra másolva!
A világbajnokság második legmagasabb csapatát adó görögök a Koreai Köztársaság ellen kozmetikáznák gyászos mérlegüket (három vereség, 0-10-es gólkülönbség), amelyben kulcsszerep vár egy 71 éves vb-újoncra is.
Vágólapra másolva!

A görögöket irányító Otto Rehhagel az európai edzői kar egyik legsikeresebb és legrutinosabb tagja (az 1938-ban született szakember a torna legidősebb szövetségi kapitánya), ám világbajnokságon még sohasem ülhetett a kispadon. A Koreai Köztársaság elleni összecsapás tehát mindenképpen újdonság lesz számára, de ez nem jelenti azt, hogy szakítana a tőle megszokott játékrendszerrel és felfogással.

A görög együttes kiváló védekezésének köszönhette 2004-es Eb-győzelmét, és Rehhagel most is erre fog alapozni, noha várhatóan három csatárral fognak kezdeni. "Erősségünk a védelem, a célunk tehát az, hogy ne kapjunk gólt. Természetesen gólok nélkül nem lehetünk sikeresek, de az alap az, hogy a mi hálónk érintetlen maradjon" - fejtette ki a középpályás Jorgosz Karagunisz. Ebből a szempontból Rehhagelnek nem jött jól, hogy az alapembernek számító Evangelosz Morasz sérülés miatt nem léphet pályára: őt a védelem tengelyében alighanem Avraam Papadopulosz pótolja majd.

A koreaiak szerint nem fontos a magasság

"Az ázsiai csapatok rendkívül fegyelmezettek. Péntek reggel azt mondtam a csapatomnak: ha egyetlen pillanatra kihagy a koncentrációjuk, akkor azt csúnyán meg fogják büntetni" - figyelmeztette csapatát Rehhagel. A gólszerzés elsősorban Teofanisz Gekasz feladata, aki a selejtezők európai gólkirálya volt tíz találattal - bár ebből hatot Lettország ellen ért el. A görög keret 185 centiméter átlagmagasságú, ezzel a szerbek mögött a második megmagasabb csapat a vb-n. Nem véletlen, hogy a görögök fő fegyverét a pontrúgások jelentik, amelyeket rendre Karagunisz íveli be. A Koreai NDK elleni felkészülési mérkőzésen mindkét góljuk szabadrúgás után született.

Mindez döntő lehet most is, mert a dél-koreaiaknak sem erősségük a magas labdák elhárítása. Emiatt a spanyolok elleni felkészülési mérkőzésen lesre állítással próbálkoztak néhány szabadrúgásnál, és ezzel alaposan meg is lepték ellenfelüket - más kérdés, hogy ez a taktika rendkívül kockázatos. "Ha a magasság lenne a legfontosabb faktor, akkor kosárlabdázókkal érkeztünk volna a vb-re" - reflektált a görögök magassági előnyét előtérbe helyezőkre Hung Jong Mo, a dél-koreaiak vezetőedzője.

Létfontosságú győzelem

Az ázsiai válogatott története során csak egy vb-meccset nyert otthonától távol - négy évvel ezelőtt Togo ellen. A csatársorból a sérült Li Dong Guk hiányzik, így a koreaiak elsősorban a Monacóban légióskodó Pak Dzsu Jungtól, illetve a Manchester United középpályásától, a válogatott csapatkapitányától Pak Dzsi Szungtól várják a gólt.

Park a spanyolok elleni előkészületi mérkőzésen sérülés miatt hiányzott, de immár teljesen egészséges. A koreaiak játéka a gyorsaságon és a szervezettségen alapul, a görögök elleni találkozó tehát taktikailag érdekesnek ígérkezik. És azzal mindkét csapat tisztában van, hogy a továbbjutás szempontjából a három pont megszerzése létfontosságú. "Meg kell nyernünk a görögök elleni találkozót ahhoz, hogy bejussunk a legjobb 16 közé" - mondta a koreaiak játékosa, Li Dzsung Szu.

Várható kezdőcspatok:
Koreai Köztársaság: Li Vun Dzse - Csa Du Ri, Li Dzsung Szu, Cso Jong Hung, Li Jung Pjo - Li Csung Jong, Ki Szung Jong, Kim Dzsung Vu, Pak Dzsi Szung - Pak Dzsu Jung, Jom Ki Hun
Görögország: Corvasz - Szeitaridisz, Kirjakosz, Papadopulosz, Toroszidisz - Kacuranisz, Ciolisz, Karagunisz, Szalpigidisz - Gekasz, Szamarasz

www.global-soccer.eu