Dél-Korea elintézte a kilátástalan görögöket

Vágólapra másolva!
A B csoport első mérkőzésén a 2004-es Európa-bajnok Görögország a nyolc évvel ezelőtti vébén vitatott körülmények között parádézó Dél-Koreával találkozott. A többnyire unalmas találkozón egyedül az volt meglepő, hogy Otto Rehhagel csapatának játéka minden elképzelést nélkülözött, így az ázsiaiaknak nem kellett magukat megerőltetniük, hogy a két félidő elején rúgott egy-egy gyors góllal begyűjtsék ellenük a három pont. A győzelemmel és a mutatott játékkal Dél-Korea esélyesnek tűnik a csoportból való továbbjutásra.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó világbajnokság, B csoport, első forduló:
Koreai Köztársaság - Görögország 2-0 (1-0)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 25 ezer néző
V.: Michael Hester (új-zélandi)
Koreai Köztársaság: Dzsung Szung Rjong - Csa Du Ri, Cso Jong Hung, Li Jung Pjo, Li Dzsung Szu - Ki Szung Jong (Kim Nam Il 74.), Kim Dzsung Vu, Li Csung Jong, Pak Dzsi Szung - Jom Ki Hun, Pak Dzsu Jung (Li Szung Rjul 86.)
Görögország: Corvasz - Papadopulosz, Szeitaridisz, Vintra, Toroszidisz - Ciolisz, Karagunisz (Pacacoglu 46.), Kacuranisz - Hariszteasz (Kapetanosz 61.), Szamarasz (Szalpingidisz 59.), Gekasz
gól: Li Dzsung Szu (7.), Pak Dzsi Szung (52.)
sárga lap: Toroszidisz (56.)

A Koreai Köztársaság - Görögország mérkőzésen két olyan csapat mérkőzött egymással, amelyek legnagyobb sikerét hazájukon kívül szinte sehol nem méltányolják. A görögök 2004-es Európa-bajnoki diadaláról mai napig megoszlanak a vélemények, hogy óriási taktikai bravúr, vagy a futball megerőszakolása volt, míg a koreaiak a 2002-es hazai vébén elért negyedik helyüket legalább annyira köszönhetik a játékvezetőknek, mint harcos futballjuknak.

Míg a koreaiaknak legalább ennyi sikerélményük van a világbajnokságokról, addig a görögöket eddig csak kudarcok jutottak. Egyetlen alkalommal, 1994-ben jutottak ki, akkor azonban Argentínától, Bulgáriától és Nigériától is kikaptak, és 0-10-es gólkülönbséggel mehettek haza.

Elég volt a félidő elején felpörögni

Egy beívelés utáni görög helyzettel indult a mérkőzés, és azt hihettük, hogy az európaiak magassági fölényükre alapozva sorra alakítják majd ki helyzeteket. Ehelyett a 7. percben az ázsiai csapat szerzett vezetést. A szögletzászló közeléből végezhetett el szabadrúgást Dél-Korea, a kapu elé érkező labdáról több görög is lemaradt, főleg Hariszteasz, aki mögül szemfülesen lépett ki Li Dzsung Szu, és a görög kapuba passzolt.

A gól után a görögöknek támadniuk kellett volna, azonban csak Harisztaesznak mutatott néhány vérszegény megindulást, inkább Dél-Koreának voltak helyzetei: az első negyedóra végén büntetőgyanús körülmények között szerelték Li Csung Jongot.

A görögök játékában továbbra sem lehetett sok elképzelést felfedezni, Dél-Korea viszont kétszer is a kapu elé került, mindkétszer a görög védelem baloldalán ténykedő Vintra hibájából. Előbb a jószívű új-zélandi bíró, majd Corvasz bravúrja mentette meg a görögöket a második góltól.

A félidő vége aztán teljes unalomba fulladt: a koreaiak nem erőlködtek, hogy újabb gólt lőjenek, a görögök pedig két mérsékelten veszélyes beadáson kívül teljesen hatástalanok voltak.

Pak Dzsi Szung történelmet írt

Cserével próbálkoztak életet lehelni a játékukba a görögök, ehelyett a második félidő elején is érkezett egy koreai gól. Ezúttal Pak Dzsi Szung lépett ki egy átadással, és lefutotta Papadopuloszt és Vintrát is, majd ballal kilőtte a görög kapu bal alsó sarkát. Ez volt a szélső harmadik vb-gólja, amivel vezeti hazája örökranglistáját.

Otto Rehhagel érezte, hogy sürgősen lépnie kell, így is tett, három csatárából kettőt lehozott (Hariszteasz és Szamarasz egyórányi játéka nem fog bekerülni a vb-történelem legemlékezetesebb teljesítményei közé). Ennek ellenére ismét koreai helyzet következett: Pak Dzsu Jung fejelt kis híján gólt a jóval magasabb görög védők között.

A félidő közepén kicsit megélénkültek a görögök, Szalpingidisz és Kapetanosz aktivizálta magát, de közepesnél nagyobb helyzetet nem tudtak kialakítani. Egészen a 81. percig kellett várni, mire az európai selejtezők gólkirálya (10 góllal), Gekasz eltalálta a kaput, életerős lövését Dzsung Szung Rjong hárította. A meccs végén majdnem kiütéses lett az ázsiai siker, egy percen kétszer is helyzetbe kerültek Pak Dzsi Szungék.

A görögök folytatták siralmas sorozatukat, negyedik vb-mérkőzésükön is úgy kaptak ki, hogy nem tudtak gólt lőni. Argentína és Nigéria ellen sem lesz könnyebb dolguk, a koreaiak viszont reménykedhetnek, mert az afrikai csapat ellen egyáltalán nem esélytelenek a továbbjutás kiharcolására.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!