Spector: Anglia lesz a legkönnyebb ellenfél

Vágólapra másolva!
Hatalmas mérkőzésre és bravúrra készül az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja Anglia ellen a világbajnokság 2. napján. A felek eddig mindössze egyszer futottak össze a vb-történelem során, akkor óriási meglepetésre az amerikaiak nyertek. A védő Jonathan Spector szerint nincs nyomás a csapaton, Oguchi Onyewu pedig egyértelmű győzelmet vár.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok labdarúgásának történetében az 1950-es, Anglia elleni győzelem az egyik legnagyobb siker (még hollywoodi filmet is forgattak róla), ez volt az egyetlen alkalom, amikor a válogatott le tudta győzni a futball tanítómestereit.

Az USA az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, már nem tekinthető outsidernek, így az angolok elleni találkozó a C csoport rangadója. Az Angliában légióskodó Tim Howard szerint kifejezetten előnyös, hogy az angolok ellen kezdenek.

"Nagyon készülünk a mérkőzésre, úgy vélem jobb, hogy már most találkozunk az angol csapattal, mintha az utolsó csoportmeccset játszanánk ellenük. Fel vagyunk pörögve, hatalmas mérkőzés lesz" - lelkendezett a kapus.

Jonathan Spector szerint Anglia lesz a legkönnyebb csoportellenfél, noha kell játszani még Szlovéniával és Algériával. "Ez lesz a legkönnyebb mérkőzésünk, mert nincsen rajtunk semmilyen nyomás. Elvárásunk csak magunkkal szemben lehet, a csapatra a csendes magabiztosság jellemző. Ha nyernénk, legalább lenne mivel kérkednünk a jövőben" - tette hozzá a védő.

A tavalyi Konföderációs Kupán ezüstérmet szerzett amerikai válogatott nem sokat változott, azonban az akkor remekül futballozó támadó, Charlie Davis távolléte miatt Bob Bradley kicsit módosított a taktikán. Az alapfelfogás azonban nem változott, az amerikaiak kifejezetten támadó szellemben futballoznak, a két csatárt gyors szélsők segítik: a baloldalon Clint Dempsey, a jobbon pedig Landon Donovan.

Mindez persze a két középső középpályásra nagy terhet ró, ám a szövetségi kapitány fia, Michael a Bundesligában hozzászokott a nagy igénybevételhez. Mellette az a Maurice Edu játszhat, aki a skót Rangersben szerepel, vagyis szintén jól ismeri a brit stílust. A védelem tengelyébe minden bizonnyal visszatér a sérülés miatt majd egy évet kihagyott Oguchi Onyewu, már csak azért is, mert mind a 193 centiméterére és remek fizikumára is szükség lesz Peter Crouch ellen.

"A tavalyi eredményünkkel kivívtuk a futballvilág tiszteletét. A Konföderációs Kupa ezüstérme magabiztosságot adott nekünk, látjuk, hogy képések vagyunk bárkivel felvenni a versenyt. Anglia nagyon jó csapat, de mi győzelmet várunk" - nyilatkozta Onyewu.

Gerrard és Lampard lesz középen

Fabio Capello számára a legnagyobb dilemmát a sérülések jelentik, hiszen a középpályáról hiányzik Gareth Barry, aki ugyan ott van Dél-Afrikában, de az első mérkőzésre még nem épült fel. A jelek szerint Capello a helyén nem egy másik védekező középpályást szerepeltet majd, hanem a Steven Gerrard, Frank Lampard duónak szavaz bizalmat, annak ellenére, hogy a kettős hatékonyságáról igen csak megoszlanak a vélemények.

Gerrardot Capello inkább a bal oldalon játszatta, de most inkább őt viszi be középre, mint hogy Michael Carricket szerepeltesse. Így a bal szélen Joe Cole kaphat lehetőséget, azaz kifejezetten támadó szellemű lesz a csapat, ami látványos meccset ígér.

A védelemben John Terry partnere az a Ledley King lesz, aki tétmérkőzésen utoljára három évvel ezelőtt volt a kezdő tizenegy tagja. A legnagyobb figyelem azonban Wayne Rooneyt kíséri: nem csak a lábát, hanem a száját is figyelik majd azok után, hogy a helyi Platinum Stars ellen sárga lapot kapott káromkodás miatt.

A Manchester United támadója persze nem csak ezzel hívhatja fel magára a figyelmet, és Gerrard szerint a csatár csúcsformában van. "Fizikálisan elképesztő, kiváló szezont zárt, így az önbizalma is óriási. A torna legjobb játékosai közé tartozik, diadalra vezethet minket" - állította a liverpooli középpályás.

C csoport, 1. forduló:
Anglia - Egyesült Államok 20.30
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion
v.: Carlos Simon (brazil)
Anglia: James - Johnson, Terry, King, Ashley Cole, Lennon, Lampard, Gerrard, Joe Cole, Crouch, Rooney. Szövetségi kapitány: Capello.
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, Onyewu, DeMerit, Bocanegra, Donovan, M. Bradley, Edu, Dempsey, Altidore, Buddle. Szövetségi kapitány: B. Bradley.

www.global-soccer.eu