Ghána megbüntette a felelőtlen szerbeket

Vágólapra másolva!
Kemény, hajtós és a második félidőben egész jó színvonalú meccset játszott egymással Szerbia és Ghána. Hatalmas iram, rengeteg támadás és kapuralövés, sok szabálytalanság jellemezte a találkozót. A szünet után már érvényesült az afrikai csapat fizikai fölénye, sokkal többet támadott, végül azonban szerb segítség kellett a győzelméhez: előbb Lukovic állíttatta ki magát, majd a Kuzmanovic buta kezezéséért megítélt büntetőt Asamoah Gyan váltotta gólra, amivel Ghána nagy lépést tett a továbbjutás felé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, labdarúgó-világbajnokság, D csoport, 1. forduló
Szerbia-Ghána 0-1 (0-0)
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 36 ezer néző
vezette: Hector Baldassi (argentin)
Szerbia: Stojkovic - Ivanovic, Vidic, Lukovic, Kolarov - Krasic, Stankovic, Milijas (Kuzmanovic 62.), Jovanovic (Subotic 76.) - Zigic (Lazovic 69.), Pantelic
Ghána: Kingson - Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei - Annan, K.P. Boateng (Addy 90+1.), Tagoe, Asamoah, Ayew - Asamoah Gyan (Owusu-Abeyie 90+3.)
gól: Asamoah Gyan (84.)
sárga lap: Zigic (19.), Lukovic (59.), Kuzmanovic (83.), ill. Tagoe (89.)
piros lap: Lukovic (74.)

A világbajnokság legkiegyensúlyozottabb négyesének, a D csoportnak első mérkőzésén két kőkemény, ugyanakkor játszani is tudó, sőt kimondottan szerető csapat találkozott egymással. A szerbek egy csöppet sem könnyű selejtezősorozatot megnyerve jutottak ki Dél-Afrikába, míg a ghánaiak kis híján elbaltázták az első selejtezőkört, igaz, a másodikban már két fordulóval a vége előtt biztosították helyüket a vébén.

Négy évvel ezelőtt mindkét csapat ott volt Németországban, ám míg a szerbek (akkor még Szerbia és Montenegró néven) nulla ponttal zúgtak ki a csoportjukból, addig a vb-újonc afrikaiak továbbjutottak, és a nyolcaddöntőben egész jót meccseltek Brazíliával.

A csapatokat irányító szerb egyszerre küldtek pályára rutinos öreg rókákat (Stankovic és Jovanovic az egyik, Asamoah Gyan és Pantsil a másik oldalon), valamint reményteli fiatalokat, mint például Krasic vagy Ayew.

A meccs pont olyan iramban kezdődött, ahogy azt a két csapat drukkerei (és a semlegesek is) várták: nagyvonalú védekezés, rengeteg gyors támadás és óvatosságra intő becsúszások. A szerbek Pantelic révén már az első percben kapura lövést tudtak felmutatni, az afrikaiak azonban nem ijedtek meg. Ahogy azt 2006-ban is láttuk tőlük, szinte minden szögből tüzeltek, és az első húsz percben két-három ígéretes lehetőséget is kidolgoztak, ezeket Asamoah és Boateng hagyta ki.

A félidő közepén már inkább csak a pálya középső részén ment a férfias tusakodás, egyedül Kolarov 30. percben eleresztett szabadrúgása emelte meg a nézők pulzusát. Kivéve Kingson kapusét, aki hidegvérrel követte, ahogy a labda fél méterrel elzúgott a kapu mellett. A szerbeknél sem Stankovic, sem Krasic - akiktől a legtöbben várták -, nem tudott ritmust adni a játéknak, előbbi alig találkozott a labdával, utóbbit pedig rendre megállították a vonal mellett a ghánai védők. Aztán, amikor az Inter középpályása mégis a kapu közelébe került (nála ez 25 méternél kezdődik), rögtön lőtt is, és Kingson majdnem csatlakozhatott az előző két meccsen potyázó Green, Sausa kettőshöz, de neki több szerencséje volt, és másodjára megfogta a veszélyesen felpattanó labdát.

Góllá érett a ghánai fölény

A második félidő első percei a teljes érdektelenség jegyében teltek, említésre méltó helyzet nélkül. Aztán az 53. percben rákapcsoltak a ghánaiak, Asamoah Gyan beadását fejelte kapu mellé Ayew - valóban komoly teljesítmény volt kihagyni. Fél perccel később Tagoet állították meg üggyel-bajjal a tizenhatoson belül, majd Boateng bombázott a kapu fölé, hogy aztán megint Ayew veszélyeztessen. A szerbek is próbálták jelezni, hogy a pályán vannak: előbb Pantelic beadását, majd Zigic lövését mentették az utolsó pillanatban a ghánai védők. A legközelebb azonban Asamoah Gyan járt a gólszerzéshez, aki az első óra végén kapufát fejelt.

Ebben a szakaszban a meccs pont olyan volt, amilyennek vártuk: hatalmas iram, töretlen lelkesedés, megalkuvás nélküli támadójáték. Ami kicsit meglepő volt, hogy inkább Ghána akarata érvényesült, ők dolgoztak ki több helyzetet és játszottak veszélyesebben.

A 74. percben az addig sem túl jól játszó szerbek emberhátrányba kerültek: Lazovic kissé fölöslegesen fogta meg Asamoah Gyan karját, hogy a ghánai ne tudjon megindulni. Nem is tudott, a szerb viszont megkapta második sárga lapját, és mehetett az öltözőbe. Ez persze nem jelentette azt, hogy a szerbek összetörnek, emlékezhetünk rá, hogy például a 2000-es Európa-bajnokságon szinte csak akkor tudtak jól játszani, ha kiállítottak tőlük valakit. Öt perccel később Krasic kevés híján bizonyította a tétel igazságát, óriási bombáját ütötte ki Kingson, majd egy szögletet is megúsztak az afrikaiak.

Forrás: AFP

Asamoan Gyan a 2006-os torna után ismét világbajnoki gólt szerzett

És ha Lukovic piros lapos szabálytalansága meggondolatlanság volt, akkor Kuzmanovic megmozdulása hatalmas ostobaság: a szerb középpályás egy beadást nem ért el fejjel, kicsit beleütött hát kézzel, vesztére ezt a tizenhatoson belül tette. Elsőre nem is tűnt fel a szabálytalanság, Baldassi játékvezető azonban azonnal kiszrúta, és befújta a büntetőt. Amit Asamoah Gyan kíméletlenül be is varrt a kapu közepébe.

A szerbek persze nem adták föl, támadtak és voltak is helyzeteik, Kuzmanovic próbálta jóvá tenni a hibáját, de a ghánaiak ekkor már kimondottan taktikusan játszva sikerrel őrizték meg az eredményt, olyannyira, hogy a 92. percben Asamoah Gyan kis híján megszerezte második gólját, csak a bal kapufa akadályozta meg ebben.

A szerbek a vereséggel rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, mert, ha tovább akarnak jutni a csoportból, nem kaphatnak ki sem Ausztráliától, sem Németországtól.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!