Saláta: Nem valószínű, hogy kezdő leszek Új-Zéland ellen

Vágólapra másolva!
Az első szerdai mérkőzésen két olyan válogatott találkozik, amelytől már a kijutás is bravúr volt, és mind a két csapat a másik ellen szeretné megszerezni első győzelmét a világbajnokságokon.
Vágólapra másolva!

Szlovákia önálló országként először szerepel vébén, már önmagában ez hatalmas siker - főleg, hogy a selejtezők során Csehországot is sikerült megelőznie. Vladimír Weiss szövetségi kapitány a felkészülés során több taktikai variációt is kipróbált, de úgy tűnik, hogy visszatér a jól megszokott 4-4-2-höz, ami a kvalifikációs sorozatban remekül működött.

A kezdő tizenegy összeállításában sem várható túl nagy varázslat, az alapcsapat tulajdonképpen évek óta változatlan, és alighanem ez a szlovák siker egyik titka. Persze az sem mellékes, hogy olyan kvalitású futballisták is szerepelnek a gárdában, mint Martin Skrtel vagy Marek Hamsík - előbbi a Liverpool, utóbbi a Napoli erőssége. A világbajnokság egyetlen magyar játékosa, Saláta Kornél a Délmagyar.hu internetes portálon vezetett blogjában azt írja, "nem tartom valószínűnek, hogy ott leszek a kezdő sípszókor a pályán", azonban reméli, csereként szerepet kaphat a válogatott első vb-mérkőzésén. Egyedül a rutinos középpályás, Miroslav Karhan hiányzik az alapcsapatból, ő ugyanis sérülés miatt lemaradt a vébéről, így a kezdő tizenegyet illetően az egyetlen kérdés az, hogy a középpálya tengelyében ki lesz Hamsík partnere: Zdenek Strba vagy Juraj Kucka. Utóbbi Kamerun ellen gólt is szerzett, de az összeszokottság inkább Strba mellett szól. Elöl Robert Vittek és Stanislav Sesták rohamoz majd: mindketten a Bundesligában játszanak, és Sesták szerint a csapat egyik nagy előnye, hogy nincs veszítenivalója a vébén. "Már az is hatalmas teljesítmény, hogy itt vagyunk, és ezért felszabadultan játszhatunk. A célunk persze a továbbjutás, ezért muszáj legyőznünk Új-Zélandot" - jelentette ki a támadó.

Erről persze az óceániai válogatott játékosainak más a véleményük. Új-Zéland nagy részben annak köszönheti részvételét, hogy Ausztrália immár az ázsiai selejtezőn indult, a Kiviknek így csupán nyolc mérkőzést kellett játszaniuk. A szakvezető, Ricki Herbert már egy nappal a találkozó előtt megadta a kezdő tizenegyét, de ezzel nem okozott túl nagy meglepetést, mert a szakember még a felkészülési mérkőzéseken is csak elvétve cserélt.

Az új-zélandi csapat törekvései szerint rendkívül offenzív, háromcsatáros játékrendszerben futballozik, és mindhárom csatár kifejezetten magas - ennek megfelelően a támadójáték elsősorban felívelésekből áll. Ez a szlovákok ellen már csak azért is fokozottan így lesz, mert az egyetlen kreatívabb középpályás, Tim Brown sérülés miatt nem játszhat, és a helyét egy védő, Ivan Vicelich foglalja el. Szép játék tehát nem várható Új-Zélandtól, meglepetés már inkább.

A várható kezdőcsapatok:
Új-Zéland: Paston - Reid, Nelsen, Smith, Bertos, Vicelich, Elliott, Lochhead, Smeltz, Killen, Fallon. Szövetségi kapitány: Herbert.
Szlovákia: Mucha - Pekarík, Skrtel, Durica, M. Cech, Weiss, Strba, Hamsík, Stoch, Vittek, Sesták. Szövetségi kapitány: Weiss.