Maicon csodagólt lőtt, Julio Cesar időt húzott Észak-Korea ellen

Vágólapra másolva!
A vb-favorit Brazília 55 percen át hiába próbálta feltörni az észak-koreai védelmet, akkor azonban Maicon egy csodálatos góllal véget vetett az ötszörös világbajnok szenvedéseinek. Később Elano is betalált, a világbajnokság papíron leggyengébb csapata azonban tartogatott még egy meglepetést a mérkőzés végére.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb, G csoport, 1. forduló:
Brazília - Koreai NDK 2-1 (0-0)
Johannesburg, Ellis Park Stadion, 54 331 néző
v.: Kassai Viktor
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Juan, Bastos - Felipe Melo (Ramires, 84.), Gilberto Silva, Elano (Dani Alves, 74.) - Kaká (Nilmar, 78.), Robinho, Luis Fabiano
Koreai NDK: Ri Mjong Guk - Ri Kvang Cson, Csa Dzong Hjok, Pak Csol Dzin, Ri Dzun Il - Dzi Jun Nam, Mun In Guk (Kim Kum Il, 80.), An Jong Hak, Pak Nam Csol - Hong Jong Dzo, Dzong Te Sze
gól: Maicon (55.), Elano (72.), illetve Dzi Jun Nam (89.)
sárga lap: Ramires (88.)

Noha voltak olyan vélemények, melyek szerint Észak-Korea a dél-afrikai vb-n megrázhatja a világot, azt pedig valójában senki sem tudhatta, milyen válogatottat építettek a kommunista diktatúra világtól elzárt boszorkánykonyhájában, a brazilok és a koreaik között lévő 104 hely a FIFA-ranglistáján azért józanságra intett az esélylatolgatásnál.

Míg Brazília vezeti a rangsort, a Koreai NDK a torna legalacsonyabban jegyzett csapata, és korábban még nem is találkozott olyan válogatottal, amely a világ élvonalához tartozik. Az ázsiaiak majdnem mindegyik játékosa hazája bajnokságban futballozik, így minden titokzatosságuk, fogadkozásuk, az 1966-os menetelés, illetve Dunga előzetes idegeskedése ellenére sem lehettek vérmes reményeik.

Már csak azért sem, mert a játékosként sem színes stílusáról ismert Dunga minden könnyelműséget kiirtott a brazil csapatból, más kérdés, hogy a mindig népes hazai ellentábor szerint az esztétikai szempontok semmibe vételével éppen a selecao lelkét ölte meg a Kuka becenevű szakember.

A kezdőrúgás előtt a magyar futball alkalmasint legnagyobb sikerét könyvelhettük el ezen a világbajnokságon, a két csapat Kassai Viktor játékvezető mögött vonult ki a pályára. A magyar bíró végig hibátlan eleganciával tette a dolgát, s bizonyította, hogy a későbbiesekben is lehet rá számítani Dél-Afrikában.

A koreaiak szokásukhoz híven a betonbiztos bekkelésből indultak ki, ötös védőfalat vontak a kapujuk elé, és a nemzetközi futballban példátlan módon három belső védővel várták a brazil rohamokat. A helyezkedésükben nem is volt hiba, Robinhóék azonban egy-egy gyors passzal és csellel így is gyorsan eljutottak néhány lövőhelyzetig a meccs első perceiben.

A pirosmezesek mindazonáltal ugyancsak bátran nekilendültek, ha véletlenül hozzájuk került a labda, első lövésüket a koreai Rooney-ként emlegetett Dzsong Te Sze eresztette el a 11. percben, Mun In Guk pedig annyira ambiciózus volt, hogy Pelé módjára a félpályáról küldte rá a labdát, ám ő egy kicsit többet tévedett.

Hátul ugyanakkor annál hatékonyabbnak bizonyult a koreai sündisznóállás, az első félóra végén már a felfutó két szélső védő, Maicon és Bastos is inkább a tizenhatoson kívülről kísérletezett, de egyik lövés sem hozta megoldhatatlan helyzetbe a kapust.

A koreaiak egyre inkább ráéreztek a brazil támadások elfojtására, még a középhátvéd Lúcióra is hárman rontottak rá, amint átlépte a pálya kétharmadát. A brazilok így legfeljebb azzal vigasztalódhattak az első félidő végén, hogy a játékidő 74,4 százalékában náluk volt a labda.

A szünet után látszólag még elszántabban ment ki a pályára az ötszörös világbajnok - amellyel utoljára 1978-ban, Spanyolország ellen esett meg, hogy nem szerzett gólt csoportmérkőzésen -, egyre beljebb préselte a koreaiakat, Bastos szabadrúgása, majd Robinho lökete pedig nem sokkal zúgott el a jobb kapufa mellett. A koreaiak szándékáról mindent elárult, hogy amikor szöglethez jutottak, mindössze négy játékossal vonultak be a brazil büntetőterületre.

Az 55. perc aztán véget vetett a brazilok szenvedéseinek, a jobbhátvéd Maicon elhúzott a jobb szélen, majd lehetetlen a szögből, a beadásra számító kapus mellett jobb külsővel a hálóba zúzta labdát.


A brazilok 57. alkalommal szereztek vezetést világbajnoki meccsen, és hogy mekkora teher szakadt le róluk ezzel, azt jól mutatta, hogy az idén az Interrel sikert sikerre halmozó Maicon elsírta magát ünneplés közben.

Sejteni lehetett, hogy e fordulattól hirtelen nem fog átbillenni a pálya, inkább csak az immár felszabadult braziloknak lesz egyszerűbb eljutni a kapuig, és így is történt. Előbb Luis Fabiano csapta be őrzőjét, majd csúnyán a kapu fölé lőtt, Robinho nagyszerű passza pedig már a leshatáron kiugró Elanót találta ziccerben, a középpályás jobbról okosan passzolt a hosszú sarokba.

A hajrára pedig még slusszpoén is jutott, a 89. percben Dzsi Jun Nan lépett ki határozottan a balösszekötő helyén, és egy csel után a hálóba verte a labdát, megszerezve azt a dicsőséget Észak-Koreának, hogy Julio Césár a végén egy kisebb időhúzást is bemutatott ellenük.

Forrás: AFP

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!