Spanyolország végre felhúzhatja a gólátlagot

Vágólapra másolva!
A torna egyik legnagyobb esélyesének tartott spanyol válogatott mutatkozik be utoljára a világbajnokságon, mégpedig a kemény ellenfélnek ígérkező svájciak ellen.
Vágólapra másolva!

A 2008-as Európa-bajnoksággal a spanyol válogatott kilépett az örök ígéret skatulyából, a csapat egyértelműen a világbajnokság favoritjának számít Brazília mellett. Spanyolország legutóbbi 48 mérkőzéséből csak egyet veszített el (éppen Dél-Afrikában, a tavalyi Konföderációs Kupa elődöntőjében Egyesült Államoktól kapott ki), és csak kétszer játszott döntetlent, vagyis 45-ször győzött.

A legutóbbi 12 összecsapását ugyancsak megnyerte a csapat, így természetesen a remek sorozat folytatását várják a szurkolók - főleg, mivel a svájciak még sohasem tudtak nyerni Spanyolország ellen.

Miben reménykedhet Svájc? Válogatottja immár 394 perce nem kapott gólt a világbajnokságokon, a legutóbbi tornát úgy játszotta végig, hogy egyszer sem került kapujába a labda. A svájci védelem utoljára az 1994-es vébén kapitulált, éppen Spanyolország ellen.

Ezzel együtt nagy meglepetés lenne, ha Ottmar Hitzfeld együttese kihúzná kapott gól nélkül, hiszen a spanyolok támadó potenciálja félelmetes, még a sérüléssel bajlódó Fernando Torres, illetve az Arsenal középpályása, Francesc Fabregas nélkül is.

Vicente del Bosque várhatóan a 4-5-1-es játékrendszert alkalmazza majd, amelyben az előretolt ék David Villa lesz, a középpálya két szélén pedig David Silva és a sérüléséből felépült Andrés Iniesta játszhat.

A svájciak első számú támadója, Alexandre Frei kénytelen kihagyni a találkozót sérülés miatt, akárcsak a középpályás Valon Behrami, de ez nem okoz szerkezetbeli változást. Hitzfeld a megszokott 4-4-2-es formációban gondolkodik, és a középpályán inkább az erőt és a dinamizmust, mint a kreativitást részesíti előnyben. Így aztán Hakan Yakin várhatóan kispados lesz, Benjamim Huggel és Gökhan Inler feladata lesz, hogy megakadályozza Xavit a játék szervezésében. A találkozó két kiváló szakember párviadala: csak öt edző van, aki kétszer is Bajnokok Ligáját tudott nyerni csapatával - köztük Del Bosque és Hitzfeld.

Várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila, Silva, Xabi Alonso, Xavi, Sergio Busquets, Iniesta, Villa. Szövetségi kapitány: Del Bosque.
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Grichting, Senderos, Ziegler, Barnetta, Inler, Huggel, Gelson Fernandes, Derdiyok, Nkufo. Szövetségi kapitány: Hitzfeld.


www.global-soccer.eu