Marca: Spanyolország leckét kapott szerénységből

Vágólapra másolva!
Az As ébresztőt fújt, a Marca szerint már a túlélés a tét a spanyol labdarúgó-válogatott számára, miután hatalmas meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett Svájctól a világbajnokság H csoportjának első fordulójában.
Vágólapra másolva!

Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya rendkívül boldog volt a mérkőzés követően: "Fantasztikus érzés, hogy győzelemmel és három ponttal kezdtük meg a vb-szereplésünket, ráadásul az egyik legnagyobb esélyest sikerült megvernünk. Váratlanul jöttek ezek a pontok, de ennél is boldogabb vagyok a pályán nyújtott teljesítményünk miatt. Örülök, és elégedett vagyok."

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya csak a hősiességet tudta kiemelni csapata teljesítményéből. "Hagyományos és hősies módon is megpróbáltunk gólt lőni, de egyszerűen képtelenek voltunk betalálni. Nem a mi napunk volt annak ellenére, hogy majdnem az egész mérkőzésen uraltuk a játékot. Ez a vereség azt jelenti, hogy a következő két csoportmeccsünket meg kell nyernünk."

A svájci Blick weboldala szenzációs győzelmet emleget, és a gólszerző Gelson Fernandes nevéből készített szójátékkal (GEILson - azaz szuper) ünnepel. A Neue Zürcher Zeitung honlapja szerint a "Hitzfeld-csapat robbantott", mert teljesen váratlanul 1-0-ra megnyerte a nyitómérkőzését.

A spanyol As ébresztőt fúj, írásában azt elemzi, micsoda balszerencse kísérte a csapat játékát, hiszen a 63 százalékos labdabirtoklás, a számtalan szöglet és a 23 kapura lövés sem volt elég a győzelemhez.

A Marca szerint leckét kapott a válogatott szerénységből, most már a túlélésrt kell játszani, s le kell győzni Hondurast és Chilét.

A Bild szerint Hitzfeld, a Kicker szerint Fernandes sokkolta az Európa-bajnok spanyolokat, a két német lap abban egyetért, hogy a taktikai fegyelem, a szenvedély és az akarat hozta meg a svájciak számára a végső diadalt.

"Bombameglepetés született, hiszen szinte mindenki, így jó magam is spanyol győzelmet tippeltem. A játék képe alapján, főleg a második félidőben nem érdemtelen a svájciak győzelme, akik jobban is játszottak ellenfelüknél. Persze kevésbé virtuóz a helvétek futballja, de ma a spanyoloktól a szélsőjátékot is hiányoltam. A kettős csere lendített valamit a játékon, a szerkezet is módosult, ám így a svájciaknak is több lehetőségük adódott. Bajba kerültek Iniestáék, hiszen ha elúszik a csoportgyőzelmük, akkor már a 16 közé lejátszhatják az álomdöntőt, a brazilok elleni ki-ki meccset!" - mondta a kétszeres válogatott Lázok János.