Svájc antifutballal verte az Európa-bajnokot

Vágólapra másolva!
A világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetéséként a szinte végig bekkelő Svájc 1-0-ra legyőzte a hatalmas mezőnyfölényben futballozó Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottat. A svájci csapat ezzel zsinórban ötödik vb-mérkőzésén nem kapott gólt.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb, H csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Svájc 0-1 (0-0)
Durban, Moses Mabhida Stadion, 60 ezer néző
v.: Howard Webb (angol)
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pique, Capdevila - Busquets (Torres, 61.), Silva (J. Navas, 61.), Alonso, Xavi, Iniesta (Pedro, 77.) - Villa
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Senderos (Von Bergen, 36.), Grichting, Ziegler - Barnetta (Eggiman, 92.), Inler, Huggel, Fernandes, Derdiyok (Yakin, 79.) - NKufo
gól: Fernandes (52.)
sárga lap: Grichting (30.), Ziegler (73.), Benaglio (91.), Yakin (94.)

A világbajnokság eddigi gólszegény mérkőzései miatt sokkal nagyobb várakozás előzte meg az úgynevezett sztárcsapatok bemutatkozását. Így történt az argentinok, a brazilok, a hollandok vagy az angolok esetében is, ám a szemkápráztató játék, a szellemes futball, és főleg a több gól nagyon hiányzott az eddigi összecsapásokból.

A csoportkör első fordulójának zárómérkőzésén Spanyolországgal szemben is az volt az elvárás, hogy a papíron sokkal gyengébb svájciak ellen végre játsszon látványosan. Ugyan a sérüléssel bajlódó Cesc Fabregas és Fernando Torres csak a kispadra ülhetett le, Andres Iniesta vállalni tudta a játékot, elöl viszont csak David Villa számított vérbeli támadónak. A svájciak gólvágója Alexander Frei fájós bokája miatt szintén a kispadon kezdett, az előretolt ék Blaise N'Kufo lett.

"Nem félünk a spanyoloktól, de tiszteljük őket, hiszen ők a favoritok. Kis nemzet vagyunk, de mindig ugyanolyan mentalitással lépünk pályára, megyünk előre, s nyerni akarunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt Philippe Senderos.

A mentalitással és a futómennyiséggel nem is volt baj, az első játékrészben a FIFA statisztikája szerint ugyanis a svájciak majdnem 4000 méterrel többet futottak ellenfelüknél, nagy baj, hogy ezt a távot elsősorban a labdát üldözendő a spanyol játékosok között loholták. 67 százalékban ugyanis Spanyolország birtokolta a labdát, hétszer próbálkozott kapura lövéssel, szemben az egyetlen svájci kísérlettel.

A legnagyobb lehetőséget a 24. percben Piqué hagyta ki, aki előbb kicselezte Zieglert, majd abszolút ziccerben a kivetődő Benaglio bal térdét találta el. Villa előtt még adódtak lehetőségek, de mindent elügyetlenkedett, pedig a 44. percben már a védelmet és a kapust is elfektette, majd az üres kapuba emelés helyett majdnem taccsra tette a labdát.

Érdemes megemlíteni a svájci kísérletet is: Ziegler 25 méteres szabadrúgás olyan gyengére sikeredett, hogy a túl gyorsan vetődő Casillast majdnem ez csapta be, a madridi kapus csak másodszorra tudott védeni.

Ha nevettünk a svájciak impotenciáján, akkor a második félidő elején meg kellett hajolnunk a bekkelő-kontrázó taktika előtt, az 52. percben ugyanis a semmiből gólt szerzett Ottmar Hitzfeld együttese. Benaglio hatalmas kirúgására Derdiyok és Fernandes rajtolt, az öt spanyol védő nem hitte el, hogy baj lehet, s csak Piqué loholt vissza lélekszakadva. A többi négy tátott szájjal nézte, ahogy Casillas a labdával együtt elütötte Derdiyokot, a lecsorgó labda elakadt Piqué testében, Fernandes pedig berobbanva két lépésről az üres kapuba továbbított (0-1).

Forrás: AFP

Hiába maradt a mezőnyfölény, kellett a gól, a 62. percben Jesús Navas mellett Fernando Torres is beállt, de csak a lövések száma növekedett, a svájci kapu érintetlen maradt.

Ráadásul miközben Villa és Torres lökete és Sergio Ramos fejese elkerülte a kaput, Xabi Alonso pedig tűzifát forgácsolt a lécből, a másik oldalon a spanyol védelem ismét asszisztált egy kósza akcióhoz. A 75. percben Derdiyok kapott kiváló labdát, bevágtatott a 16-oson belülre, egy csellel elküldte Piquét, egy másikkal Puyolt, majd pimasz pöccintéssel a bal kapufát találta el.

A hiábavaló spanyol rohamokat visszaverve Svájc a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését okozva 1-0-ra nyert, s nagy lépést tett a továbbjutás felé vezető úton. A statisztika mindent elmond a mérkőzésről: Spanyolország 24 lövésével szemben Svájc mindössze 8-szor próbálkozott, a 63 százalékos labdabirtoklás mellett 12:3 volt a szögletarány a vesztes javára.

Svájc zsinórban ötödik világbajnoki mérkőzésén nem kapott gólt, a 2006-os világbajnokságon ugyanis Togo és a Koreai Köztársaság 2-0-s legyőzése és a franciák elleni 0-0 után a csapat gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel maradt alul Ukrajnával szemben.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!