Kanadai bók a magyar nőknek a focivébéről - helyszíni riport Dél-Afrikából

Vágólapra másolva!
A szlovén és az amerikai drukkerek sem bánkódtak a két csapat 2-2-re végződött mérkőzése után, mivel mindkét válogatott esélyes még a továbbjutásra, így előbbiek könnyebben viselték, hogy kétgólos előnyt herdáltak el, utóbbiak pedig csak legyintettek, amikor a rejtélyes okokból érvénytelenített harmadik találat került szóba. A meccs mellett olyan fontos témák is szóba kerültek az Ellis Parkban, mint az Unicum, a magyar nők, a szlovén titok, valamint a sörivás.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni riportja Johannesburgból

"Ez a vébé eddigi legjobb meccse" - magyarázta ötpercenként a média részére fenntartott lelátón szolgálatot teljesítő biztonsági őr, és nem is túlzott, a Szlovénia-Egyesült Államok találkozó valóban igazán élvezetes volt. A stadion nagy része az amerikaiaknak szurkolt, így a nézők többsége a félidőben olyan szomorkás volt, hogy vuvuzelázni sem volt kedvük, Donovan gyors gólja viszont annyira belelkesítette őket, hogy a második felvonást megállás nélkül végigtombolták.

A 2-2 tipikusan az az eredmény, amely miatt egyik csapat szurkolói sem vetették magukat a mélybe, de nem is tudtak hiányérzet nélkül örülni neki. A lefújás után kifaggatott szlovén szurkolók közül többen nem értették, miért állt vissza annyira a csapat, és a korán bekapott gólban látták a második félidei visszaesés legfőbb okát.

"Az elsők lehettünk volna, aki bejut a 16 közé, emiatt csalódottá tesz a döntetlen. De annak örülök, hogy az első félidőben gyönyörűen játszottunk, Algéria ellen rossz volt nézni a csapatot, még ha ott nyertünk is. Hogy mi a szlovén válogatott titka? Az igaz, hogy nincs olyan sztárunk, mint amilyen régebben Zahovic volt, de van szívünk, és csapatként erősek vagyunk. Ha a csapat nem is, mi, szurkolók nyertünk ma egy meccset az amerikaiak ellen, ahogy körülnéztem a szektorban, sörivásban tutira lenyomtuk őket" - vigyorgott ezerrel Borut, aki szerint azért lesz jó az ikszre Szlovénia Anglia ellen, mert a csapatkapitány Robert Koren a West Bromban játszik, és így le tudja majd zsírozni a döntetlent Gerrardékkal.

Barátja sem volt híján az önbizalomnak, ő azt ajánlotta, ha jót akarok magamnak, tegyem meg valamelyik fogadóirodánál, hogy a szlovénok elődöntőbe jutnak, mert erre kilencven százalék esélyt lát. A szőke Helena sem bánkódott a döntetlen miatt, mert bár elismerte, hogy nagy esélyt hagytak kárba veszni, de ő már attól elmondhatatlanul boldog, hogy ez a kis ország itt van a legjobbak össznépi labdázásán. A Szlovéniából érkezett drukkerek létszámát hétszáz és ezer közé tette, és a titkot firtatva ő is ugyanazt emlegette, mint Borut. "Szlovénia picike, mégis nagyon nagy" - mondta, miközben a szívére mutatott. "Ma is tizenegy, szívvel-lélekkel játszó, rettenthetetlen harcos volt a pályán, akik az angoloktól sem ijednek majd meg."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A másik oldal képviseletében az állítása szerint anyai ágon magyar származású Ryan értékelt, aki alig bírt betelni saját csapata "soha nem adjuk fel" mentalitásával, de ahogy mi, úgy ő sem tudta, miért nem adták meg az amerikaiak harmadik gólját. "Az embereknek fogalmuk sincs, hogy Amerikában mennyire szeretik a focit. Igaz, hogy az amerikaifutball, a kosárlabda és a baseball még népszerűbb, de 5-10 éven belül a futball is felzárkózik melléjük. Amikor három évig Angliában voltam, akkor láttam, hogy mekkora ereje van a futballnak, össze tudja hozni a különböző embereket, és erre szép lassan nálunk is rájöttek, ezért is van, hogy ilyen sokan jöttek el szurkolni a válogatottnak a vébére" - mondta emberünk, aki jó esélyt lát a továbbjutásra, mert az angolok - gondolta még a péntek esti Anglia-Algéria (0-0) meccs előtt - mindkét meccsüket megnyerhetik, és akkor az Algéria elleni siker nyolcaddöntőt érne a Team USA számára.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy nagyobb amerikai társasággal is megpróbáltam szóba elegyedni, de a brigádot erősítő két kanadai srác nem hagyta kibontakozni a szomszédokat. "Az amerikaiak atlétikusak, de ügyetlenek, és nincs szívük" - magyarázta egyikük, amivel nem lett népszerű, mert a többiek egyből megtalálták, ráadásul a szemére vetették, minek osztja az észt, ha fociban sehol nincs Kanada.

"Hokiban viszont odacsaptatok az amerikaiaknak az olimpiai döntőben" - mondtam a túlerővel harcoló kanadainak, aki annyira megörült a támogatásnak, hogy nagy mosollyal megölelt. "Magyar vagy? Akkor biztos ismered az Unicumot, annál rosszabb alkohol a világon nincsen. Viszont, ha teszel hozzá egy kis limonádét, akkor egészen élvezhetővé válik" - magyarázza a másik kanadai, aki szerencsére nem csak rossz élményeket szerzett nálunk. "Volt egy magyar barátnőm, mit mondjak, amilyen jók vagyunk, mi hokiban, ti legalább olyan jól álltok gyönyörű csajokkal" - teszi hozzá felemelt hüvelykujjal, így búcsúzásként kiegyeztünk egy baráti döntetlenben.