Ghána emberelőnyben sem bírt a szívós ausztrálokkal

Vágólapra másolva!
Hiába játszott 66 percen át emberelőnyben, nem tudott nyerni Ghána labdarúgó-válogatottja Ausztrália ellen a világbajnokság D csoportjában. Az afrikaiak gólját ismét Asamoah Ryan szerezte büntetőből, az ausztrálok részéről Holman volt eredményes.
Vágólapra másolva!

Eredmény, D csoport, 2. forduló:
Ghána - Ausztrália 1-1 (1-1)
Rustenburg, Royal Bafokeng-stadion
v.: Roberto Rosetti (olasz)
Ghána: Kingson - Pantsil, Jonathan Mensah, Addy, Sarpei - Annan, K. Asamoah (Muntari, 77.), Ayew, Kevin-Prince Boateng (Amoah, 88.) - Asamoah Gyan, Tagoe (Owusu Abeyie, 56.)
Ausztrália: Schwarzer - Neill, Moore, Holman (Kennedy, 68.), Wilkshire (Rukavytsya, 84.) - Bresciano (Chipperfield, 66.), Culina, Valeri, Emerton - Kewell, Carney
gól: Asamoah Gyan (25.), illetve Holman (11.)
piros lap: Kewell (24.)

Kevés ország ellen mondhatja el az ausztrál fociválogatott, hogy több győzelmet ért riválisnál, talán ezért is tűnt meglepetésnek, hogy a Ghána elleni eddigi hat mérkőzése közül négyet is meg tudott nyerni. A felek ráadásul már találkoztak a Dél-afrikai Köztársaságban, 1996. szeptember 14-én Damien Mori és Paul Trimboli góljaival 2-0-ra az ausztrálok győztek.

A D csoport szombati összecsapását mindezek ellenére az afrikai együttes várhatta kedvezőbb helyzetből, a szerbek elleni 1-0-s győzelemmel három pontot már bezsebelt, míg Pim Verbeek tanítványai egy csúnya 0-4-gyel nyitottak a németek ellen.

A ghánaiaknál a sérült csapatkapitány, John Mensah helyett névrokona, Jonathan Mensah került a védelembe, Isaac Vorsahot pedig Lee Addy váltotta. Az ellenfélnél a győzelmi kényszer miatt már nem pihenhetett az egykori Liverpool-csillag, a sérüléséből felépült Harry Kewell, a kiállított Tim Cahill helyére Brett Holman került a kezdőbe, Scott Chipperfieldet és a sérült Vince Grellát pedig David Carney, illetve Mark Bresciano váltotta.

Verbeek mester az első félidőt követően úgy összegezhette a látottakat, egy rossz és egy jó húzása miatt alakult ki az 1-1-es eredmény.

A 6. percben ugyan Boateng lövése volt az első valamirevaló helyzet, a 11. percben azonban váratlanul megszerezte a vezetést Ausztrália. Bresciano 28 méterről megeresztett szabadrúgása az ötös vonalánál megpattant a földön, ez megzavarta Kingson kapust, aki nem tudta megfogni, a mellkasáról kipattanó labdára Holman érkezett, s úgy lőtt a bal felső sarokba, hogy a kapus még bele tudott ütni (0-1)

A pozitívum után hamarosan jött a feketeleves, a 24. percben ugyanis Ayew hülyét csinált két védőből is az alapvonalnál, a megharcolt labdát középre gyömöszölte, egy ghánai földre került, Mensah azonban 10 méterről lőni tudott, s pont a gólvonalon álló Kewellt találta telibe.

Rosetti játékvezető azonnal a büntetőpontra mutatott, s kiállította Kewellt. A Galatasaray játékosa hiába mutatta az olasznak, nézze meg a kivetítőn a visszajátszást, Rosetti látványosan hátat fordított az eredményjelzőnek. (A visszajátszás szerint a labda valóban Kewell jobb felkarján csattant, igaz, próbálkozott karját teste mellé szorítva homorítani, kevés sikerrel.)

A büntetőt Asamoah Gyan magabiztosan lőtte a bal alsó sarokba (1-1). A félidő hajrájában még Boateng lövését védte bravúrral Schwarzer.

"Most már Ghánának áll a zászló, de nem írnám le az ausztrálokat sem" - nyilatkozta a szünetben Jürgen Klinsmann, a BBC Sport szakértője.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Annyiban igaza lett, hogy labdabirtoklás kiegyenlített összecsapásra utalt. Ugyan Ghána az emberfölényéből adódóan könnyebben ért oda az ausztrál kapuhoz, és Asamoah Gyan minden helyzetből lőtt, de vagy Schwarzer hárított, vagy a kapu melletti reklámtáblák.

A 72. percben meccslabdát hagyott ki Ausztrália, egy gyors támadás végén Wilkshire 10 méteres lövését Kingson védte, a kipattanót Kennedy nem találta el jól, így a felpattanó kapus meg tudta fogni a labdát.

A hajrában még Mensah fejelt a kapu mellé, majd Owusu Abeyie hatalmas löketét tolta ki Schwarzer.

Az 1-1-es eredmény azonban nem változott, Ghána óriási lehetőséget hagyott ki azzal, hogy nem bírta legyőzni az emberhátrányban nagyot küzdő Ausztráliát.

Ghána szövetségi kapitánya, Milovan Rajevac máris a németek elleni meccsre készül: "Az eredménnyel elégedett vagyok, négy pontunk van, s készülhetünk Németország ellen. Tudjuk, a német válogatott milyen erős, de mégis kikapott Szerbiától, így minden megtörténhet."

Az ausztrálok holland edzője három- vagy négygólos győzelmet érne el Szerbia ellen: "Nagyon nehéz egy órán keresztül tíz emberrel játszani. Ezért büszke vagyok a játékosaimra. Szerbia ellen nyernünk kell, és három vagy négy gólt rúgni, ez rendkívül nehéz lesz."

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!