Löw vidáman ébredt a meglepő vereség után

Vágólapra másolva!
A Szerbia elleni vereség huszonnégy éve az első volt, amelyet egy vébé csoporkörében szenvedett el a német válogatott, de a nem kalkulált kudarc nem okozott felfordulást a háromszoros világbajnok háza táján.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Dél-Afrikából

"Mindenki csalódott volt a meccs után, de nem voltak összezuhanva a fiúk, hiszen ők is tudták, odaérhetünk még a 16 közé, és a saját kezünkben van a sorsunk" - mondta szombati sajtótájékoztatóján Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya.

Löw elárulta, jó hangulatban ébredt a vereség másnapján, mert csapata Klose kiállítása után is harcosan játszott, helyzeteket dolgozott ki, és több lehetősége is megvolt arra, hogy egyenlítsen, Podolski például egyedül megnyerhette volna a meccset a német csapatnak. Többen a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságot emlegették, ahol a lengyelek elleni győzelmet követően a horvátoktól kikaptak a németek, de Ausztria elen végül kiharcolták a továbbjutást.

Löw szerint a szerbek ellen sokkal jobb teljesítményt mutatott a csapat, mint a két évvel ezelőtti vereség alkalmával, és hiába próbálták az újságírók kiprovokálni, sem a gólnál hibázó Badstubert, sem a büntetőt rontó Podolskit nem kiáltotta ki bűnbaknak.

"Elismerem, hogy Badstuber elég rossz napot fogott, de nem lehet egyedül őt hibáztatni, egy 21 éves fiatalemberről van szó, aki élete első nagy tornáján szerepel. Krasic és Jovanovic nehéz perceket okozott neki, de fel fog javulni, és a jövőben nagyon fontos tagja lesz a válogatottnak. Hogy rossz döntés volt Podolskival rúgatni a büntetőt? Ő és Schweinsteiger van kijelölve, és Podolski emlékeim szerint korábban egyszer sem rontott tizenegyest. Nem hiszem, hogy hibás döntés volt, hogy ő rúgta, egyszerűen a rossz sarkot választotta, ilyen előfordul."

A német főnököt meglepte a sárga lapok magas száma - négy szerb és négy német kapott lapot, Klose kettőt is -, és úgy érzi, a spanyol Undiano többször is indokolatlanul figyelmeztette a játékosokat. Löw szerint nem volt annyira szabálytalan a meccs, mint amennyire a lapok mutatják, de elismerte, Klosénak óvatosabbnak kellett volna lennie, miután megkapta az első sárgát. A Ghána elleni utolsó csoportmeccsen öt német is veszélyeztetett, vagyis újabb sárga begyűjtése esetén ki kell hagynia a nyolcaddöntőt, de Löw ezzel kapcsolatban annyit mondott, mivel az afrikaiak ellen rengeteg párharcot vár, el kell érni, hogy a játékosok ne az eltiltásra gondoljanak, és ne óvatoskodva menjenek bele az ütközésekbe. A téma azért került elő, mert a németeknek máig fájó pont, hogy a csapatot a döntőbe juttató Ballack 2002-ben éppen sárga lapjai miatt maradt le a brazilok elleni döntőről (erre egy friss szabályváltoztatás miatt 2010-ben elég csekély esély lenne).

A sajtótájékoztatón Philipp Lahm is jelen volt, a csapatkapitány szinte ugyanarról beszélt, mint a kapitány, vagyis senki nem rezignált a vereség miatt, és a szurkolók is láthatták, hogy a német csapat tíz emberrel is mindent megtett az egyenlítésért. "Előre nézünk, Ghána ellen gyorsabban és pontosabban kell játszanunk, és be kell rúgni a helyzeteket. Ez a legjobb német csapat, amelyben eddig szerepeltem, semmi ok az aggodalomra, százszázalékig biztos vagyok benne, hogy ott leszünk a nyolcaddöntőben."

A német válogatott szerda este 20.30-tól Ghána ellen játszik a csoportkör utolsó fordulójában a johannesburgi Soccer City-stadionban.