Brazília szép gólokkal és fájós lábakkal masírozott a nyolcaddöntőbe

Vágólapra másolva!
Gyönyörű gólok, durvulás és jó okkal szidalmazható játékvezető - a várakozásoknak megfelelően eseményekben gazdag meccset hozott Brazília és Elefántcsontpart rangadója, amelyen a rugdosódáson kívül mindenben jobbnak bizonyuló ötszörös világbajnok 3-1-re legyőzte az afrikai kirakatcsapatot. 
Vágólapra másolva!

G csoport, 2. forduló:
Brazília - Elefántcsontpart 3-1 (1-0)
Johannesburg, SoccerCity, 84 490 néző
vezette: Stephane Lannoy (francia)
Brazília: Julio Cesar - Maicón, Lúcio, Juan, Bastos - Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano (Alves, 67.), Kaká - Robinho (Ramires, 93.), Luís Fabiano
Elefántcsontpart: Barry - Demel, Kolo Touré, Zokora, Tiene - Yaya Touré, Eboué (Romaric, 72.), Tiote - Dindane (Gervinho, 54.), Drogba, Kalou (Keita, 68.)
gól: Luís Fabiano (25., 50.), Elano (62.), illetve Drogba (79.)
kiállítva: Kaká (88.)
sárga lap: Kaká (85., 88.), illetve Tiene (31.), Keita (75.), Tiote (86.)

Noha a G csoportot előzetesen a vb legerősebb négyesének kiáltották ki, az első forduló párharcai nem arattak osztatlan sikert: Elefántcsontpart kifejezetten gyenge meccset játszott Portugáliával, és bár Maicon csodálatos gólt szerzett, a brazilok is inkább szenvedtek, semmint brillíroztak Észak-Korea ellen.

Az afrikaiak a meccs előtt azt állították, tudják, hogyan lehet legyőzni az ötszörös világbajnokot, önbizalmukat pedig tovább növelte, hogy ezúttal a kezdőcsapatba került a földrész meghatározó futballistája, a nemrégiben könyöktörést szenvedett Didier Drogba.

A brazilok összeállításában nem volt semmi meglepetés, a Dunga-éra egyik szlogenje szerint ebben a csapatban mindenki tudja dolgát, ami Robinho esetében például a kapura lövés, ahogy azt már rögtön az első percben be is mutatta egy alig pontatlan próbálkozással. Ezt követően azonban, ha fölénybe nem is kerültek, de egy rövidebb időszakra átvették a kezdeményezést a vb legmenőbb mezében játszó elefántcsontpartiak, ám egy Julio César öklein végző beívelésen túl nem jutottak közel a brazil kapuhoz.

Bár nem ez volt a vb legrosszabb első húsz perce, de azért kísértett az első forduló, mintha mindkét csapat számára az eleve meglévő egy pont megőrzése lett volna az első számú törekvés.

Mint aztán a 25. percben kiderült, e biztonsági játékkal Elefántcsontpartnak voltak inkább gondjai, de legalább hamarabb is fel kellett adnia ezt a taktikát: Kaká kiugratásával Luis Fabinao ugrott ki a jobbösszekötő helyén, majd kisodródva, ám irgalmatlan erővel felvarrta a labdát a léc alá a rövid sarokba, megszerezve a vezetést Brazíliának

A gól után előrébb merészkedtek az afrikaiak, de így is a 38. percig váratták szurkolóikat az első kapura lövéssel, nem mintha azzal nehéz helyzetbe hozta volna a kapust Dindane.

Drogbát gyakorlatilag egyáltalán nem tudták megjátszani a társai, a brazil ellentámadások pedig szintén nem kergették az őrületbe Touréékat, a dél-amerikaiaktól szokatlan módon ugyanis túl sok technikai hiba csúszott be a játékukba.

Szerencséjükre azonban volt a csapatukban egy, a nagy elődöket idéző támadójuk, Luis Fabiano, aki a második félidő 5. percében egy fantasztikus egyéni teljesítménnyel növelte az előnyt. A Sevilla csatára a tizenhatosnál átvette a labdát, egymás után két védőt is beesernyőzött, majd értékesítette a magának megteremtett helyzetet. A gól szépségére pusztán az vet - kinek mekkora - árnyékot, hogy Fabiano az akció során kétszer is kezezett, a játékvezető azonban megadta a gólt.

Nem sokkal ezután Drogba fejében volt a szépítés, Dindane beadásából két védő szorításában tudott kapura bólintani, a labda azonban kicsivel mellészállt, és ezzel gyakorlatilag megpecsételődött az Eriksson-csapat sorsa.

Brazília sok kis passzra és labdatartásra építő alapjátéka ugyanis a 2-0 birtokában még hatékonyabbnak bizonyult, percek teltek el úgy, hogy az afrikaiak csak nyomozták a labdát, és immár a tizenhatosukon belül is kijátszhatóvá váltak. Robinho és Kaká kényszerítőjét követően Kaká lövését még kivédte Barry, nem sokra rá azonban a játékmester meghúzta a bal szélt, és tökéletesen tálalt Elano elé, akinek a zöldmezesek díszkíséretében már csak a hálóba kellett passzolnia a labdát.

Forrás: AFP

A gólszerzőt kisvártatva hordágyon vitték le Tioté brutális belépője után, a játék képe azonban nem változott, sőt, a 70. perc tájékán volt egy olyan pillanat, amikor ollézás nyomta el a vuvuzelák hangját.

Julio Césarnak Romaric lövésénél ugyan a meccs során először komolyabban is játékba kellett avatkoznia, a meccs legfőbb kérdése azonban ekkor már az volt, sikerül-e megúszni a braziloknak (újabb) sérülés nélkül az egyre durvábban fellépő afrikaiak nyújtott lábas érkezéseit.

A 79. percben aztán - akárcsak Korea ellen - kihagyott a brazil védelem, Yaya Touré precíz beívelését pedig Drogba a bal alsó sarokva csúsztatta.

Az utolsó percek már nem a futballról szóltak, aminek nevetséges módon a nem éppen durvaságáról híres Kaká lett a kárvallottja. A brazilok tízese előbb egy indokoltnak tűnő reklamálás miatt kapott sárga lapot, majd Keita játszotta el, hogy Kaká lekönyökölte, miután oldalról beleszaladt a két gólpasszt kiosztó középpályásba.

Lannoy játékvezető egyébként sem állt a helyzet magaslatán, hiszen - a Fabiano-kezezés elnézésén kívül - képtelen volt megakadályozni a meccs eldurvulását, gyenge teljesítményének betetőzéseként pedig második sárgával kiállította Kakát. Meglehet, Keita a mutatványával éppen a saját csaptával tolt ki, hiszen az elefántcsontpartiak érdeke az lenne, ha a már továbbjuott Brazília az utolsó csoportkörben legyőzné Portugáliát.